Ζητήματα που απασχολούν την Ευρωπαϊκή Ένωση συζήτησε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών, περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, κατά τη διάρκεια επαφών που είχε στη Σλοβενία με τον πρόεδρο της Γερουσίας, υπουργούς και δημάρχους της χώρας.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης του κ. Τζιτζικώστα, ο ίδιος συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Γερουσίας της Σλοβενίας Alojz Kovsca. Στη συνάντηση αυτή τέθηκαν, μεταξύ άλλων, θέματα όπως η βέλτιστη αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων, η ανάκαμψη των ευρωπαϊκών χωρών από την πανδημία του κορωνοϊού, οι χρηματοδοτήσεις και τα σχετικά προγράμματα της ΕΕ, αλλά και οι προοπτικές διακρατικών συνεργασιών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στη συνάντηση του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών με Δημάρχους της Σλοβενίας κυρίαρχο θέμα ήταν ο ρόλος των Περιφερειών και των Δήμων στην επόμενη μέρα της Ευρώπης, που σήμερα αποτελεί το κεντρικό ζήτημα προς συζήτηση σε όλη την ΕΕ. Ο κ. Τζιτζικώστας ζήτησε την ενεργό συμμετοχή των δημάρχων και των περιφερειαρχών στις σχετικές εκδηλώσεις που διοργανώνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών σε όλη την Ευρώπη.

Ακολούθως ο κ. Τζιτζικώστας επισκέφτηκε την πόλη Λίπιτσα, όπου είχε συναντήσεις με τον υπουργό Οικονομικών της Σλοβενίας Andrej Šircelj και τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών της Σλοβενίας, αρμόδιο για Ευρωπαϊκά Θέματα Gašper Dovžan, ενώ ήταν κεντρικός ομιλητής σε εκδήλωση για τη Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης, με τη συμμετοχή πολιτών της Σλοβενίας και αυτοδιοικητικών στελεχών.

Με τους Σλοβένους υπουργούς ο κ. Τζιτζικώστας συζήτησε αναπτυξιακά ζητήματα και κυρίως την ανάγκη για την ταχύτερη δυνατή ανάκαμψη της Ευρώπης από την πανδημία του κορωνοϊού, που συνιστά πρόκληση τόσο για την ΕΕ, όσο και για τις Εθνικές Κυβερνήσεις και την Αυτοδιοίκηση σε όλη την Ευρώπη. Στο πλαίσιο αυτό επισήμανε την ανάγκη για στενή συνεργασία στη βάση της αρχής της επικουρικότητας, μεταξύ των τριών θεσμών (ΕΕ, Κυβερνήσεις, Αυτοδιοίκηση), ενώ σχολίασε ότι η Σλοβενία, που κατέχει την προεδρία της ΕΕ για το τρέχον εξάμηνο, μπορεί να παίξει καταλυτικό ρόλο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης