Στη Ρόδο βρέθηκε ο Βαρβιτσιώτης

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 9 Ιουλίου 2014, 20:59
Στη Ρόδο βρέθηκε ο Βαρβιτσιώτης
Ευρεία σύσκεψη για την παράνομη μετανάστευση πραγματοποιήθηκε σήμερα στη Ρόδο, υπό τον υπουργό Ναυτιλίας και Αιγαίου Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη και με τη συμμετοχή φορέων και εκπροσώπων της τοπικής κοινωνίας. Επίκεντρο της συζήτησης ήταν η διαχείριση των διαρκώς αυξανόμενων παράνομων μεταναστευτικών ροών από τα θαλάσσια σύνορα της ευρύτερης περιοχής της Δωδεκανήσου, θέμα που απασχολεί έντονα την τοπική κοινωνία το τελευταίο χρονικό διάστημα, καθώς περιστατικά αποβίβασης μεταναστών, τόσο στη Ρόδο όσο και στα υπόλοιπα νησιά, σημειώνονται σε καθημερινή βάση.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ο κ. Βαρβιτσιώτης έστειλε μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις ότι «η Ελλάδα και τα σύνορά της δεν είναι ξέφραγο αμπέλι». Τόνισε ωστόσο ότι «πρέπει και να διασφαλίζεται η αξιοπρέπεια των ανθρώπων αυτών, που πολλές φορές είναι πρόσφυγες από χώρες σε εμπόλεμη κατάσταση» σημειώνοντας ότι «η εμπόλεμη κατάσταση στη Συρία, για παράδειγμα, δημιούργησε ένα πρόσθετο κύμα προσφύγων που αναζητά διαρκώς τρόπο να έλθει στη χώρα μας».

Παραθέτοντας αναλυτικά όλο τον σχεδιασμό του υπουργείου, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η μεγάλη αύξηση των παράνομων μεταναστών που επιχειρούν να εισέλθουν στη χώρα από τη θάλασσα, ο υπουργός Ναυτιλίας επισήμανε ότι «οι άνδρες και οι γυναίκες του Λιμενικού Σώματος πραγματοποιούν τιτάνια προσπάθεια για τη διαχείριση της παράνομης μετανάστευσης, πολλές φορές η προσπάθεια είναι υπεράνθρωπη» και πρόσθεσε: «Από την πλευρά μας, αξιοποιούμε καθημερινά κάθε κονδύλι της Ευρώπης για τεχνικά μέσα και για ενίσχυση του προσωπικού. H Ελλάδα δεν πρόκειται να χαλαρώσει στην περιφρούρηση των συνόρων της. Τα σύνορά της, όμως, είναι και σύνορα της Ευρώπης. Γι αυτό, εξάλλου, και ο ίδιος ο πρωθυπουργός -προσωπικά- έχει αναλάβει πρωτοβουλίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο για να αναδειχθεί το ζήτημα».

Ο κ. Βαρβιτσιώτης αναφέρθηκε, επίσης, στις συνθήκες της προσωρινής κράτησης των παράτυπων μεταναστών από τις λιμενικές Αρχές, τονίζοντας ότι «είναι πολύ σημαντικό και να διασφαλίσουμε ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης στους μετανάστες, αλλά και να αποφύγουμε εικόνες ντροπής που μας ζημιώνουν τουριστικά».

Οι φορείς του νησιού, από την πλευρά τους, επισήμαναν την κρισιμότητα του ζητήματος για τον τόπο, αλλά και την τουριστική του εικόνα. Παράλληλα, εξέφρασαν την αγωνία της τοπικής κοινωνίας για την κράτηση των ανθρώπων αυτών, τον χρόνο και την τοποθεσία που θα επιλεγεί να τους φιλοξενήσει.

Ο νεοεκλεγείς περιφερειάρχης Γιώργος Χατζημάρκος, ειδικότερα, αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα να ενισχυθεί η στελέχωση του λιμενικού και της αστυνομίας στην περιοχή, καθώς «η παράνομη μετανάστευση έχει λάβει εκρηκτικές διαστάσεις», ενώ αναφέρθηκε στην επείγουσα μορφή που έχει η διαμόρφωση ενός κατάλληλου χώρου για την προσωρινή υποδοχή των μεταναστών αυτών για τις πρώτες ώρες.

Κλείνοντας, όλες οι πλευρές δεσμεύτηκαν να υπάρξει καλύτερος συντονισμός των αρμόδιων Αρχών, ώστε να μη δημιουργούνται προβλήματα. Επίσης, συμφώνησαν όλοι στην αναγκαιότητα εξεύρεσης χώρου από την τοπική κοινωνία, ο οποίος θα στεγάζει προσωρινά τους παράτυπους μετανάστες για τις πρώτες ώρες κράτησής τους, «ώστε και να διασφαλίζονται οι ανθρώπινες συνθήκες για την αξιοπρεπή διαβίωσή τους, αλλά και να σταματήσει να πλήττεται η τουριστική εικόνα της περιοχής από τη σημερινή κατάσταση».

Σημειώνεται πως για το ίδιο θέμα, υπήρξαν τις προηγούμενες μέρες έντονες διαμαρτυρίες από τις ενώσεις αστυνομικών και λιμενικών που ζητούν αφενός να παρθούν μέτρα και αφετέρου να ενισχυθούν οι υπηρεσίες σε όλα τα νησιά για την αντιμετώπιση της κατάστασης.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο αρχηγός του Λιμενικού Σώματος, αντιναύαρχος Αθαν. Αθανασόπουλος, ο περιφερειάρχης Ν. Αιγαίου Γιάννης Μαχαιρίδης, ο νεοεκλεγείς περιφερειάρχης Ν. Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος, ο δήμαρχος Ρόδου Στάθης Κουσουρνάς, ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Ρόδου Φώτης Χατζηδιάκος, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου Γιάννης Πάππου, ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου Αντώνης Καμπουράκης, ο στρατιωτικός διοικητής Ρόδου, υποστράτηγος Στεφανής Αλκιβιάδης, ο διευθυντής Κέντρου Επιχειρήσεων Λ.Σ Νίκος Πατρινός, ο αρχιπλοίαρχος ΛΣ Ιωάννης Αργυρίου, ο λιμενάρχης Ρόδου Νικόλαος Αρμπουνιώτης και ο αστυνομικός διευθυντής Ρόδου, ταξίαρχος Φώτης Νικολόπουλος.

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 9 Ιουλίου 2014, 21:00