Με τον αρμόδιο επίτροπο της Ε.Ε., Τζον Ντάλι, συναντήθηκε και συζήτησε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Μάριος Σαλμάς, στο περιθώριο του άτυπου συμβουλίου των υπουργών Υγείας των «27», που πραγματοποιήθηκε στις 10-11 Ιουλίου στη Λευκωσία.

Τα θέματα που συζητήθηκαν αφορούσαν στην κατάσταση του τομέα της υγείας στην Ελλάδα, την πορεία των μεταρρυθμίσεων, συμπεριλαμβανομένου του τομέα των φαρμάκων, καθώς και τις δυνατότητες συνεργασίας και τεχνικής υποστήριξης εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επίσης, ο Έλληνας αναπληρωτής υπουργός συναντήθηκε με την περιφερειακή διευθύντρια για την Ευρώπη της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας Σουζάνα Τζάκαμπ, με την οποία συζήτησε θέματα που αφορούν στο σύστημα υγείας στην Ελλάδα.

Το άτυπο συμβούλιο υγείας επικεντρώθηκε στα θέματα των μεταμοσχεύσεων, των στρατηγικών επικοινωνίας κινδύνων και εκτάκτων καταστάσεων για την αντιμετώπιση διασυνοριακών απειλών κατά της υγείας, καθώς και σε ζητήματα που αφορούν στο εργατικό δυναμικό του τομέα υγείας.

Ο κ. Σαλμάς, κατά την παρέμβαση στο θέμα των μεταμοσχεύσεων, αναφέρθηκε στις δυνατότητες που παρέχει το νέο νομοθετικό πλαίσιο, με το οποίο ενσωματώθηκε η ευρωπαϊκή οδηγία για πρότυπα ποιότητας και ασφάλειας των ανθρωπίνων οργάνων, στην αύξηση του αριθμού και στη βελτίωση της ποιότητας και της αποτελεσματικότητας των μεταμοσχεύσεων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιπροσθέτως, αναφέρθηκε στα πρώτα θετικά αποτελέσματα ως προς τα ποσοστά μεταμοσχεύσεων, ωστόσο σημείωσε ότι απαιτείται συνέχιση της προσπάθειας για τη σύγκλιση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Επισήμανε, επίσης, την καθοριστική σημασία της συνεργασίας μεταξύ των κρατών-μελών τόσο στη βέλτιστη αξιοποίηση των μοσχευμάτων όσο και στον τομέα ανταλλαγής τεχνογνωσίας σχετικά με ζητήματα υποδομών, οργάνωσης και εκπαίδευσης.

Ο Έλληνας υπουργός έκανε ειδική μνεία στη στενή διμερή συνεργασία με την Κύπρο στον τομέα των καρδιακών και ηπατικών μοσχευμάτων και με την Ιταλία για επείγουσες μεταμοσχεύσεις ήπατος και εξέφρασε την επιθυμία για διεύρυνση της συνεργασίας και με άλλες χώρες.

Στο θέμα των στρατηγικών επικοινωνίας κινδύνων και εκτάκτων καταστάσεων για την αντιμετώπιση διασυνοριακών απειλών κατά της υγείας, ο κ. Σαλμάς αναφέρθηκε στα διδάγματα της πρόσφατης πανδημίας γρίπης Η1Ν1 το 2009-2010 και επεσήμανε την ανάγκη για σαφήνεια και συνοχή των μηνυμάτων, αλλά και σαφή προσδιορισμό των στοχευμένων ομάδων του πληθυσμού και επαγγελματιών υγείας, για την αποτελεσματική υποστήριξη της στρατηγικής.

Επιμέλεια: Κωνσταντίνα Παπατσάκωνα

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης