Διεθνής Συνδιάσκεψη με τίτλο «Για ένα Σχέδιο Β’ στην Ευρώπη», πραγματοποιείται στο Παρίσι, το Σαββατοκύριακο 14-15 Νοεμβρίου, στην οποία συμμετέχουν ευρωπαϊκές δυνάμεις της Αριστεράς, κινήματα, οργανώσεις, πολιτικοί, διανοητές και πολίτες από όλο τον κόσμο.

Η πρωτοβουλία βασίζεται στην κοινή διακήρυξη για ένα «Σχέδιο Β’» που υπέγραψαν τον περασμένο Σεπτέμβριο η πρώην πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου και ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης μαζί με τους Ζαν Λικ Μελανσόν (ευρωβουλευτής και συνιδρυτής του γαλλικού Κόμματος της Αριστεράς), Όσκαρ Λαφοντέν (πρώην υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας και συνιδρυτής του Die Linke) και Στέφανο Φασίνα (βουλευτής του Δημοκρατικού Κόμματος Ιταλίας, πρώην αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών της Ιταλίας).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Βασικοί ομιλητές στο συνέδριο θα είναι οι συνυπογράφοντες τη Διακήρυξη, ενώ στις ομάδες εργασίας θα μετέχουν, μεταξύ άλλων, οι ευρωβουλευτές Φάμπιο ντε Μάσι (Die Linke -Η Αριστερά, Γερμανία), Νίκος Χουντής (Λαϊκή Ενότητα, Ελλάδα), Λόλα Σάντσεζ (Podemos, Ισπανία), Χαβιέρ Κουζό (Izquierda Unida -Ενωμένη Αριστερά, Ισπανία), καθώς και διακεκριμένοι ακαδημαϊκοί, οικονομολόγοι, εκπρόσωποι φορέων και κινημάτων, άνθρωποι της τέχνης και του πολιτισμού.

Στόχος της Πρωτοβουλίας είναι η επεξεργασία «ενός Σχεδίου Β» στην Ευρώπη, με σκοπό τον εκδημοκρατισμό, την προστασία των ευρωπαϊκών κοινωνιών, την απαλλαγή από το νεοφιλελεύθερο παράδειγμα και τις αντιδημοκρατικές διαδικασίες, την πολιτική αλλαγή και την αναζήτηση ενός εναλλακτικού δρόμου.

Οι θεματικές ενότητες που θα αναπτυχθούν στο Συνέδριο αφορούν τη νομισματική πολιτική, το χρέος και τις διεθνείς εμπορικές συναλλαγές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στη διακήρυξη «για ένα Σχέδιο Β», αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι «η “συμφωνία” της 13ης Ιουλίου αποτελεί στην πραγματικότητα πραξικόπημα» και πως «το ευρώ έχει μετατραπεί σε εργαλείο οικονομικής και πολιτικής κυριαρχίας της Ευρώπης από μια ευρωπαϊκή ολιγαρχία που κρύβεται πίσω από τη γερμανική κυβέρνηση».

Σημειώνεται πως το «σχέδιο Α» της πρωτοβουλίας είναι να εργαστεί ο καθένας στη χώρα του, και όλοι μαζί σε όλη την Ευρώπη για την πλήρη επαναδιαπραγμάτευση των Ευρωπαϊκών Συνθηκών και θέτουν ως καθήκον, πρώτον «να τερματιστεί η ασυδοσία του Eurogroup» και δεύτερον «να τελειώσει το πρόσχημα ότι η ΕΚΤ είναι “απολιτική” και “ανεξάρτητη”, ενώ στην πραγματικότητα είναι πλήρως εξαρτημένη από τους πτωχευμένους τραπεζίτες και τους πολιτικούς παράγοντες τους που είναι έτοιμοι να τελειώσουν τη δημοκρατία με το πάτημα ενός κουμπιού».

«Αντιμετωπίζοντας αυτόν τον εκβιασμό χρειαζόμαστε επίσης ένα δικό μας σχέδιο Β’ για να αποτρέψουμε το σχέδιο Β’ των πιο αντιδραστικών και αντιδημοκρατικών δυνάμεων της Ευρώπης», «για να διεκδικήσει εκ νέου την απλή αρχή της Ευρώπης για τους Ευρωπαίους», αναφέρεται στη διακήρυξη, και σημειώνουν πως «τα νομίσματα είναι εργαλεία για την προώθηση της ευμάρειας και όχι όργανα βασανιστηρίων ή όπλα με τα οποία δολοφονείται η δημοκρατία», και γι’ αυτό «αν δεν μπορεί να εκδημοκρατιστεί το ευρώ», τότε «θα βρούμε έναν τρόπο να εξασφαλίσουμε ότι οι Ευρωπαίοι έχουν ένα νομισματικό σύστημα που λειτουργεί υπέρ τους και όχι εις βάρος τους».

«Το Σχέδιο Α’ μας για δημοκρατική Ευρώπη, υποστηριζόμενο με ένα Σχέδιο Β’ το οποίο δείχνει τη δύναμη που έχουμε και για ποιό λόγο δεν μπορούν να μας τρομοκρατήσουν και να μας υποτάξουν είναι ένα σχέδιο χωρίς αποκλεισμούς, ελκυστικό για την πλειοψηφία των Ευρωπαίων.

Για να πετύχει απαιτείται ένα υψηλό επίπεδο προετοιμασίας. Η συζήτηση θα ενισχύσει τα τεχνικά του στοιχεία. Πολλές ιδέες βρίσκονται ήδη στο τραπέζι: η εισαγωγή παράλληλων συστημάτων πληρωμών, παράλληλα νομίσματα, η ψηφιοποίηση των συναλλαγών σε ευρώ, συστήματα ανταλλαγής που βασίζονται στις κοινότητες, έξοδος από το ευρώ και μετατροπή του σε ένα νέο κοινό νόμισμα» σημειώνεται, επίσης, στη διακήρυξη “για ένα Σχέδιο Β’” και τονίζεται:

«Κανένα ευρωπαϊκό έθνος δεν μπορεί να προχωρήσει προς την απελευθέρωσή του όντας σε απομόνωση. Το όραμά μας είναι διεθνιστικό. Σε αναμονή για τις εξελίξεις σε Ισπανία, Ιρλανδία και -ενδεχομένων και πάλι- στην Ελλάδα, ανάλογα με το πώς θα εξελιχθεί η πολιτική κατάσταση και στην Γαλλία το 2017 πρέπει να εργαστούμε από κοινού συγκεκριμένα για το Σχέδιο Β, λαμβάνοντας υπόψη τα διαφορετικά χαρακτηριστικά κάθε χώρας».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης