Για τα φλέγοντα θέματα της νοτιοανατολικής Μεσογείου και του Κόλπου συζήτησαν μεταξύ άλλων, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας με τον ομόλογό του, Sameh Shoukry στο Κάιρο. Η κατ’ ιδίαν συνάντησή τους έγινε στις 12:00 το μεσημέρι και διήρκησε 45 λεπτά.  

Τα θέματα που αξιολογήθηκαν από τις δύο πλευρές, σχετίζονται αφενός με τις διμερείς σχέσεις, αφετέρου με το ρόλο που θέλει να παίξει η Τουρκία στη νοτιοανατολική Μεσόγειο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Λίγα 24ωρα μετά τις προκλητικές δηλώσεις και την ειδική αναφορά στο μνημόνιο συνεργασίας με τη Λιβύη που έκανε ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, οι οποίες δυναμιτίζουν το ήδη τεταμένο κλίμα στις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας, η Ελλάδα και η Αίγυπτος ενώνουν τις δυνάμεις τους και χαράσσουν κοινή γραμμή απέναντι στις προκλήσεις αυτές.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, θα υπάρξει συμφωνία για επιτάχυνση των συζητήσεων των δύο χωρών για την οριοθέτηση των ΑΟΖ Ελλάδας και Αιγύπτου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ανακοίνωση αναλυτικά:

«Είχα σήμερα τη χαρά να επισκεφθώ εδώ στην Αίγυπτο τον φίλο Υπουργό Εξωτερικών, τον κ. Sameh Shoukry.

Είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε τα διμερή θέματα, καθώς και μία ευρύτατη σειρά ζητημάτων που αφορούν την περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου και του Κόλπου. Όπως πάντα, με την Αίγυπτο έχουμε κοινή γωνία θεώρησης των περισσότερων προβλημάτων.

Και, βέβαια, μας απασχόλησαν τα δύο μνημόνια που υπογράφηκαν ανάμεσα στην Τουρκία και τον Πρόεδρο του Προεδρικού Συμβουλίου, του Συμβουλίου Υπουργών της Λιβύης, του κ. Sarraj. Έχουμε και οι δύο την εντύπωση κατ’ αρχήν ότι ο κ. Sarraj πιθανότατα στερείται την απαραίτητη νομιμοποίηση για να υπογράψει αυτά τα μνημόνια. Ούτως ή άλλως όμως, λειτουργούν ως αποσταθεροποιητικοί παράγοντες για την ευρύτερη περιοχή. Θα συνεχίσουμε να παρατηρούμε την κατάσταση.

Επίσης, συμφωνήσαμε με τον Αιγύπτιο Υπουργό την επιτάχυνση των συζητήσεων μεταξύ των τεχνικών κλιμακίων για τον χαρακτηρισμό και την οριοθέτηση των Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου.

Ούτως ή άλλως, πάντοτε είναι μία πολύ σημαντική ευκαιρία όταν έρχομαι στην Αίγυπτο και μπορούμε να συζητάμε τα διμερή μας θέματα».

Δείτε τις δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια

 

«Θα ζητήσουμε από το ΝΑΤΟ την αποδοκιμασία και την καταδίκη της Τουρκίας»

Την ίδια ώρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στο 13ο Συνέδριο της ΝΔ, διαμήνυσε ότι θα ζητήσει από το ΝΑΤΟ στην αυριανή Σύνοδο, την καταδίκη και την αποδοκιμασία της Τουρκίας για την προκλητική της συμπεριφορά.

«Δεν μπορεί μια συμμαχία να στέκεται αδιάφορη όταν ένα μέλος της στρέφεται εναντίον άλλου μέλους της» είπε και -πρόσθεσε πως «η τακτική των ίσων αποστάσεων δεν ωφελεί». Τόνισε πως η ΕΕ έχει πάρει σαφή θέση όπως και το ΕΛΚ υπέρ της Ελλάδας σε αντίθεση με άλλες παρατάξεις.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης