Την αλλαγή κλίματος μετά και τα αποτελέσματα του EuroWorking Group της Πέμπτης επιχειρεί εδώ και μερικές ώρες το Μαξίμου.

Διαψεύδοντας το σύνολο σχεδόν των ελληνικών ΜΜΕ περί εμπλοκής στις διαβουλεύσεις με τους δανειστές, η κυβέρνηση υποστηρίζει πως σε σύντομο χρονικό διάστημα θα ληφθεί η απόφαση για την επιστροφή των θεσμών στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης στο Hilton.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ως γνωστόν, πηγές της Κομισιόν ήδη από το βράδυ της Πέμπτης ανέφεραν πως υπήρξε αιφνιδιαστική υπαναχώρηση της ελληνικής πλευράς κατά τη διάρκεια των εργασιών του EuroWorking Group, εξέλιξη που εκνεύρισε την πλευρά του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, το σημείο τριβής αφορά στην ημερομηνία επιβολής της μείωσης των συντάξεων.

Το χρονικό της εμπλοκής

Την ώρα που η διεθνής οικονομική και χρηματοπιστωτική κοινότητα προεξοφλούσε το κλείσιμο της διαπραγμάτευσης της ελληνικής κυβέρνησης με τους δανειστές, αιφνιδίως το βράδυ της Πέμπτης προέκυψε μείζων εμπλοκή έπειτα από υπαναχώρηση του Μαξίμου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με παρασκηνιακές δραστηριότητες και συνεννοήσεις σε ανώτατο επίπεδο το Μαξίμου «μπλόκαρε» τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, διότι είχαν ήδη προκύψει δύο σοβαρά ζητήματα:

Την αλλαγή κλίματος μετά και τα αποτελέσματα του EuroWorking Group της Πέμπτης επιχειρεί εδώ και μερικές ώρες το Μαξίμουα) στα εργασιακά, όπου το ΔΝΤ επέμενε πως δεν πρέπει να υπάρξει καμία αλλαγή σε σχέση με τις ήδη δεσμεύσεις της Αθήνας από τα προηγούμενα μνημόνια

β) στην ημερομηνία επιβολής του κουρέματος των συντάξεων.

Ως προς το δεύτερο θέμα, δηλαδή τις συντάξεις, το ΔΝΤ επέμενε πως θα πρέπει το κούρεμα να υλοποιηθεί εφάπαξ, την ώρα που η κυβέρνηση της Αθήνας διεκδικούσε αυτό να πραγματοποιηθεί σε δύο δόσεις. Συγκεκριμένα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προγραμμάτιζε τη μείωση των συντάξεων την 1-1-2019, ενώ η κυβέρνηση επιθυμούσε η ημερομηνία αυτή να μετατεθεί στην 1-1-2020 ή η μείωση αυτή να προχωρήσει σταδιακά. Σύμφωνα με πολιτικούς παρατηρητές στις Βρυξέλλες και στην Αθήνα, η εμπλοκή στο συνταξιοδοτικό αναφορικά και με τις συγκεκριμένες ημερομηνίες αφορά κυρίως στον χρόνο προγραμματισμού των εκλογών. Δηλαδή, θα ήταν αδύνατη η διεξαγωγή των εκλογών εντός του 2019 με δραματική περικοπή από τη σημερινή κυβέρνηση των συντάξεων, για ευνόητους λόγους.

Ως εκ τούτου, θα έπρεπε μία περικοπή να υλοποιηθεί εντός του 2018 και η άλλη μετά τις εκλογές από την επόμενη κυβέρνηση. Σε οποιαδήποτε περίπτωση, η επιμονή του ΔΝΤ ανέτρεπε όλους τους σχεδιασμούς και τα εκλογικά σενάρια που έχουν τεθεί στο τραπέζι εδώ και καιρό και τα οποία επεξεργάζεται το επιτελείο του Μαξίμου.

Κατόπιν τούτου, αργά το βράδυ της Πέμπτης το πρωθυπουργικό επιτελείο και προφανώς ο ίδιος ο πρωθυπουργός «μπλόκαραν» τη διαπραγμάτευση μέχρι νεωτέρας.

Αυτή η εξέλιξη επανέφερε στο προσκήνιο την αβεβαιότητα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την απόδοση των ελληνικών ομολόγων, η οποία τα τελευταία 24ωρα είχε μειωθεί δραματικά, επαναφέροντάς την σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα από αυτά του τελευταίου διμήνου.

Στον αέρα και το Eurogroup της 7ης Απριλίου

Κατόπιν όλων τούτων ακυρώθηκε -τουλάχιστον προς το παρόν- η έλευση των εκπροσώπων των δανειστών (τρόικα) στην Αθήνα, ενώ κοινοτικοί κύκλοι στις Βρυξέλλες προειδοποιούσαν πως, εάν δεν υπάρξουν εξελίξεις εντός των αμέσως επόμενων 24ώρων, το Eurogroup της 7ης Απριλίου θα είναι εκ νέου στον αέρα.

Σημειώνεται πως η κυβέρνηση της Αθήνας ανέμενε πως στις 7 Απριλίου οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα συμφωνούσαν σε τεχνικό και πολιτικό επίπεδο για την πρόοδο της δεύτερης αξιολόγησης και πως στο Eurogroup της 22ας Μαΐου θα υπεγράφετο η συνολική συμφωνία και θα δινόταν το πράσινο φως για την εκταμίευση της δόσης και άρα την ασφαλή αποπληρωμή των υποχρεώσεων της χώρας τον μήνα Ιούλιο.

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης