Σφοδρή σύγκρουση στη Βουλή για την άδεια του Δημήτρη Κοφοντίνα ξέσπασε ανάμεσα στη Ντόρα Μπακογιάννη και τον υπουργό Δικαιοσύνης Σταύρο Κοντονή, μετά την παρέμβαση του προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποιος καταδίκασε την απόφαση να δοθεί άδεια στον καταδικασθέντα για την υπόθεση της  «17 Νοέμβρη».

«Σε μία ευνομούμενη πολιτεία και κράτος δικαίου λειτουργούν οι νόμοι και οι θεσμοί έναντι πάντων, ο πρόεδρος της ΝΔ σήμερα μας είπε ότι είμαστε υπέρ του θεσμού των αδειών, αλλά για κάποιους δεν πρέπει να ισχύει, διότι έχουμε διαφωνίες μαζί τους», είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής απαντώντας στον κ.Μητσοτάκη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 Στο σημείο αυτό υπήρξε μια έντονη κόντρα με την  Ντόρα Μπακογιάννη. Η κ. Μπακογιάννη του είπε: «Δεν ντρέπεστε!» με τον υπουργό να της λέει: «Σέβομαι ότι είστε γυναίκα και δεν σας απαντάω αλλιώς».

«Δεν αποφυλακίζεται ο Κουφοντίνας, δεν επανακρίνονται οι πράξεις του. Η χορήγηση αδείας δεν είναι επιδοκιμασία των πράξεων ούτε και ανοχή για ο,τιδήποτε. Δεν πήρε η κυβέρνηση την απόφαση για την άδεια. Να ζητάτε εξηγήσεις από την κυβέρνηση για ένα όργανο που εσείς νομοθετήσατε, αυτό ξεπερνάει τα όρια», σημείωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης και πρόσθεσε ότι ο κρατούμενος δεν κρίνεται για τις απόψεις από τις οποίες εμφορείται γιατί κανείς στον πολιτισμένο κόσμο δεν καταδικάζει κάποιον για τις αντιλήψεις του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Εμφανιστήκατε ως θλιβερός απολογητής του Κουφοντίνα», σχολίασε η Ντόρα Μπακογιάννη.

«Εμείς ουδέποτε επιδοκιμάσαμε δολοφονικές ενέργειες και ουδέποτε στέρξαμε συμπαραστάτες σε τέτοιες καταστάσεις», είπε ο Σταύρος Κοντονής και τόνισε ότι επί συγκυβέρνησης ΠΑΣΟΚ και ΝΔ έλαβε άδεια ο Χριστόδουλος Ξηρός και την παραβίασε.

Ο θεσμός των αδειών έχει λειτουργήσει θετικά και πρέπει να διαφυλαχθεί, δηλώνει ο εισαγγελέας Εφετών Π. Μπρακουμάτσος

Ο θεσμός των αδειών είναι ό,τι πιο σύγχρονο και ωφέλιμο που έχει λειτουργήσει θετικά και γι’ αυτό πρέπει να διαφυλαχθεί με συγκεκριμένα κριτήρια, είναι η θέση που διατύπωσε ο εισαγγελέας Εφετών Παναγιώτης Μπρακουμάτσος, πρόεδρος της Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής που εισηγήθηκε τις τροποποιήσεις στον Σωφρονιστικό Κώδικα, μιλώντας νωρίτερα σήμερα στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Σωφρονιστικού Συστήματος της Βουλής.

Στο μέτρο των αδειών αναφέρθηκε ο βουλευτής της ΝΔ Κώστας Γκιουλέκας σημειώνοντας ότι είναι ένα θετικό μέτρο που δεν μπορεί να εφαρμόζεται οριζόντια και χωρίς να ισχύσουν ουσιαστικά κριτήρια για τη χορήγηση άδειας. «Έχουν σημασία τα 11 φορές ισόβια που καταδικάστηκε ο Κουφοντίνας ή το θέμα δεν πρέπει να μας απασχολεί;», αναρωτήθηκε ο βουλευτής.

Για μεθοδευμένη προσπάθεια υπονόμευσης του θεσμού των αδειών μίλησε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αφροδίτη Σταμπουλή και εξέφρασε την εκτίμηση ότι η ανάδειξη του θέματος της άδειας Κουφοντίνα γίνεται για τον αποπροσανατολισμό από ζητήματα όπως η φοροδιαφυγή που στερεί πόρους από το κράτος οι οποίοι θα μπορούσαν να κατευθυνθούν σε πολιτικές για τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών. Ταυτόχρονα η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ αναρωτήθηκε γιατί δεν απασχολεί κανέναν το γεγονός ότι μια άδεια που θα μπορούσε να δοθεί στα 8 έτη εγκλεισμού, δίνεται στα 16 έτη. «Η άδεια προστατεύει την κοινωνία καθώς εξανθρωπίζει και εμποδίζει τις υποτροπές», είναι η άποψη που διατύπωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Τάσος Κουράκης.

Στο θέμα αναφέρθηκε και ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Θεόδωρος Παπαθεοδώρου που σημείωσε ότι «δεν μπορεί να λέγεται σοβαρά πως δεν ενδιαφέρει την κοινωνία αν ένας κατά συρροή δολοφόνος και τρομοκράτης, παίρνει άδεια».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ 

Διαβάστε επίσης: 

Με 48ωρη άδεια εκτός Κορυδαλλού ο Κουφοντίνας

Συμβούλιο Φυλακών: Εγκρίθηκε άδεια στον Κουφοντίνα

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης