Για πρώτη φορά η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ καταδίκασε τις τουρκικές στρατιωτικές επιχειρήσεις στην πόλη Αφρίν της βόρειας Συρίας και μάλιστα σε τόσο -ασυνήθιστους για την ίδια- υψηλούς τόνους, μεταδίδει η γερμανική εφημερίδα «Deutsche Welle».

Στο πλαίσιο της παρουσίασης των προγραμματικών δηλώσεων της νέας της κυβέρνησης στη γερμανική Βουλή την Τετάρτη, επεσήμανε ότι «παρά τα δικαιολογημένα συμφέροντα της Τουρκίας στο πεδίο της ασφάλειας, είναι απαράδεκτο αυτό που συμβαίνει στην πόλη Αφρίν, όπου χιλιάδες […] άμαχοι διώκονται, χάνουν τη ζωή τους ή πρέπει να εγκαταλείψουν τις εστίες τους. Το καταδικάζουμε απερίφραστα», ενώ επέκρινε με τον ίδιο κατηγορηματικό τρόπο και τις επιθέσεις των συριακών κυβερνητικών στρατευμάτων στον θύλακα της ανατολικής Γούτα, επιρρίπτοντας ευθύνες και στη Ρωσία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μία ημέρα πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε.  αλλά και λίγες μέρες πριν από τη προγραμματισμένη σύνοδο Ε.Ε.-Τουρκίας στη Βάρνα η Ά. Μέρκελ έδωσε ένα σαφές στίγμα της πολιτικής που θα ακολουθήσειΗ καγκελάριος άφησε, πάντως, αναπάντητο το ερώτημα εάν οι τουρκικές επιθέσεις συνιστούν παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου.

Μία ημέρα πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. που αρχίζει σήμερα στις Βρυξέλλες αλλά και λίγες μέρες πριν από τη προγραμματισμένη σύνοδο Ε.Ε.-Τουρκίας στη Βάρνα η Ά. Μέρκελ έδωσε ένα σαφές στίγμα της πολιτικής που θα ακολουθήσει και το οποίο συνοψίζεται στη διαπίστωση ότι το Βερολίνο σκληραίνει τη στάση του έναντι της Άγκυρας.

Το Βερολίνο για την ελληνοτουρκική ένταση

Αυτό μπορεί να απορρέει πρωτίστως από την αιματοχυσία στην πόλη Αφρίν, ωστόσο, όπως εκτιμάται, ασφαλώς δεν είναι ο μόνος λόγος: η γερμανική πλευρά παρακολουθεί πολύ στενά και τα όσα συμβαίνουν στο τρίγωνο Ελλάδας, Τουρκίας και Κύπρου, με αποκορύφωμα τη σύλληψη των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στον Έβρο. Παρότι αρκετά φειδωλή στις δηλώσεις της, η γερμανική πλευρά θεωρεί την υπόθεση πολύ σοβαρή, εκτιμώντας ότι πρέπει να επιλυθεί άμεσα, καθώς επιβαρύνει όχι μόνον τις ελληνοτουρκικές αλλά και τις ευρωτουρκικές σχέσεις εν γένει. Μπορεί να θεωρηθεί βέβαιο ότι διά μέσου των πολλών και διαφορετικών διαύλων επικοινωνίας που έχει, το Βερολίνο έχει καταστήσει σαφείς τις θέσεις του αυτές στην Τουρκία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Και η εφημερίδα Handelsblatt γράφει σήμερα ότι η ίδια η καγκελάριος μεσολαβεί στην υπόθεση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, αφού, όπως προκύπτει από ελληνικές πηγές, φέρεται να συνομίλησε κατ’ ιδίαν με τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν.

Η γερμανική κυβέρνηση δεν έχει επιβεβαιώσει το τηλεφώνημα Μέρκελ – ΕρντογάνΗ γερμανική κυβέρνηση δεν έχει επιβεβαιώσει το τηλεφώνημα αυτό. Σε ερώτηση της Deutsche Welle εκπρόσωπος της καγκελαρίας επεσήμανε ότι επί της αρχής δεν δίνονται πληροφορίες για εμπιστευτικές συνομιλίες της καγκελαρίου. Ο ίδιος παρέπεμψε σε πρόσφατη δήλωση του εκπροσώπου της, Στέφεν Ζάιμπερτ, ο οποίος σημείωσε ότι είναι προς το συμφέρον της Γερμανίας να υπάρχουν όσο το δυνατόν λιγότερες ή και καθόλου εντάσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

Πηγή: Deutsche Welle

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης