Επιπρόσθετα μέτρα που θα ληφθούν το 2018, για το χρέος έχει έτοιμα το Eurogroup και τα συζητά η ελληνική κυβέρνηση με τους δανειστές, όπως αποκάλυψε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ. Ο επικεφαλής του Eurogroup, αναφερόμενος στο θέμα του χρέους είπε πως το ζήτημα είχε ήδη τεθεί και συζητηθεί κατά τη διάρκεια του Eurogroup του Μάιου, όπου συμφωνήθηκε να υπάρξουν βραχυπρόθεσμα μέτρα προκειμένου να μειωθεί το βάρος του.

«Έχουμε κάποια πρόσθετα μέτρα έτοιμα εφόσον αυτό απαιτηθεί το 2018 όταν το πρόγραμμα θα έλθει σε ένα τέλος», είπε ο Ντάισελμπλουμ και προσέθεσε: «Στεκόμαστε στους Έλληνες και θα τους βοηθήσουμε να διαχειριστούν το χρέος».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

​«Έχουμε κάποια πρόσθετα μέτρα έτοιμα εφόσον αυτό απαιτηθεί το 2018 όταν το πρόγραμμα θα έλθει σε ένα τέλος»Αναφερόμενος στις συζητήσεις των θεσμών στην Αθήνα είπε πως επικεντρώθηκαν στις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας και στις ιδιωτικοποιήσεις. «Αυτό που ακούω είναι ότι οι συνομιλίες ήταν πολύ εποικοδομητικές και έχει σημειωθεί μεγάλη πρόοδος», είπε ο επικεφαλής του Eurogroup.Ο ίδιος έθεσε ως προϋπόθεση οι Έλληνες να τηρήσουν τους όρους του προγράμματος.

«Το πρωτογενές πλεόνασμα στον προϋπολογισμό, θα πρέπει να αυξηθεί και όντως ανεβαίνει κάθε χρόνο και ο στόχος είναι το 3,5%.Τότε (σ.σ. 2018) εμείς θα αποφασίσουμε πόσο καιρό είναι εφικτό να μείνει σε αυτό το επίπεδο. Μακροπρόθεσμα αυτό μπορεί να μειωθεί λίγο και αυτό πράγματι είναι μια ρεαλιστική προσέγγιση», είπε χαρακτηριστικά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Υπενθυμίζεται ότι τα τρία ανοικτά θέματα που έχουν οι δανειστές με την Αθήνα για να κλείσει η β’ αξιολόγηση, είναι τα εργασιακά, το ενεργειακό και το δημοσιονομικό κενό για να προκύψει το πλεόνασμα του 3,5%. Οι θεσμοί των υπολογίζουν σε 600 εκατ. ευρώ αλλά σύμφωνα με την ελληνική κυβέρνηση έχει μειωθεί στο μισό κατά την διαπραγμάτευση που προηγήθηκε.

Τα… άμεσα μέτρα

Εν τω μεταξύ, συγκεκριμένα νέα σκληρά μέτρα που θα διασφαλίζουν ότι θα επιτευχθούν πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ το 2018 αλλά και ότι θα συνεχισθεί η δημοσιονομική πειθαρχία έως το 2020, περιλαμβάνει το προσχέδιο του νέου κοινοτικού μνημονίου SMoU, που δόθηκε στην κυβέρνηση από τους εκπροσώπους, λίγο πριν αναχωρήσουν από την Αθήνα. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δανειστές απαιτούν από την κυβέρνηση να δεσμευτεί για συγκεκριμένες κατηγορίες μέτρων και παρεμβάσεων, οι οποίες θα πρέπει να εφαρμοστούν άμεσα ή μέσα στα προσεχή χρόνια.

Σημειώνεται ότι ορισμένα από τα εν λέγω μέτρα, όπως επανεξέταση των φοροαπαλλαγών ή των κοινωνικών επιδομάτων, αποτελούν ήδη μνημονιακές δεσμεύσεις που πρέπει να εφαρμοστούν ούτως ή άλλως από την κυβέρνηση. «Αγκάθι» φέρονται να αποτελούν οι «τρύπες» που προβλέπονται για το 2018 και σχετίζονται με την μείωση δαπανών συγκεκριμένων υπουργείων, όπως για παράδειγμα στον τομέα της άμυνας.

Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, τα μέτρα του επονομαζόμενου SMoU περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων:

– Την επανεξέταση από μηδενική βάση των 3,56 δισ. ευρώ φοροαπαλλαγών/εξαιρέσεων.
– Δραστικές περικοπές σε κοινωνικά και προνοιακά επιδόματα περιλαμβανομένου του επιδόματος θέρμανσης.
– Ορίζεται επίσης πρόβλεψη και για τη μείωση του μισθολογικού κόστους του δημοσίου αλλά και για μείωση προσωπικού των ασφαλιστικών ταμείων μετά την ενοποίησή τους, αλλά και αυστηρότερους όρους για τον επανυπολογισμό των συντάξεων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα παραπάνω μέτρα δεν είναι παρά το… «κερασάκι στην τούρτα», καθώς επιπρόσθετα υπάρχουν και τα μέτρα που αξιώνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για την συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα.

Μέτρα τα οποία, σύμφωνα με θέσεις που έχουν γίνει ήδη γνωστές, περιλαμβάνουν μείωση συντάξεων αλλά και αφορολογήτου και τα οποία αναμένεται να οριστικοποιηθούν στις επόμενες εβδομάδες με τη δημοσιοποίηση της έκθεσης του ΔΝΤ για την Ελλάδα.

Σημειώνεται επίσης ότι παρά το γεγονός ότι πλέον φαντάζει δύσκολη η επίτευξη συμφωνίας στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου, κοινοτικές πηγές υποστηρίζουν ότι η κυβέρνηση βρίσκεται πλέον πολύ κοντά σε συμφωνία επί της αρχής.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης