Σε εξέλιξη βρίσκεται από τις 10.00 το πρωί η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής σχετικά με τις οφειλές της Γερμανίας προς την Ελλάδα. Για το θέμα είχαν καταθέσει επίκαιρη ερώτηση 60 βουλευτές της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ.

Ομιλητές θα είναι ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ Αλ. Τσίπρας, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Π. Κουρουμπλής και οι βουλευτές Ρ. Δούρου, Θ. Δρίτσας, Μ. Κανελλοπούλου, Γ. Σταθάς και Λ. Αμμανατίδου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πατήστε εδώ για να παρακολουθήσετε ζωντανά τη συζήτηση στη Βουλή

Σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ, η Γερμανία:

α. χρωστά 108,43 δισ. ευρώ, χωρίς τους τόκους, λόγω των καταστροφών που προκάλεσε στις υποδομές της Ελλάδας στην Κατοχή. Το ύψος της συγκεκριμένης οφειλής αποτιμήθηκε το έτος 1946, από τη Διασυμμαχική Επιτροπή στο Παρίσι, σε 7,1 δισ. δολάρια, αγοραστικής αξίας έτους 1938. Το ποσό αυτό αντιστοιχεί σήμερα σε 108,43 δισ. ευρώ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

β. χρωστά 54 δισ. ευρώ χωρίς τους τόκους. Πρόκειται για το αναγκαστικό κατοχικό δάνειο. Μόλις τελείωσε ο πόλεμος, η Γερμανία αναγνώρισε το δάνειο και το ποσό υπολογίζεται στα 3,5 δισ. δολάρια, αγοραστικής αξίας έτους 1938. Σήμερα, το ποσό αυτό αντιστοιχεί σε 54 δισ. ευρώ, χωρίς τους τόκους.

γ. οφείλει να επιστρέψει τους κλεμμένους αρχαιολογικούς θησαυρούς.

Επιμέλεια: Κωνσταντίνα Παπατσάκωνα

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης