«Οι αλλαγές στην οικονομία θα γίνουν από εμάς γιατί αφορούν εμάς» είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, στο πλαίσιο της συνάντησης που είχαν οι δύο ηγέτες στο Βερολίνο.

«Θέλω να αλλάξω το πλαίσιο στις ελληνογερμανικές σχέσεις» επεσήμανε ο κ. Μητσοτάκης και συμπλήρωσε: «Ετοιμάζουμε με τη Γερμανία ένα πράσινο σχέδιο ανάπτυξης, το οποίο θα παρουσιάσουμε με την καγκελάριο τον Δεκέμβριο».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μέρκελ: «Έχει γίνει πολύ πρόοδος, το κλίμα έχει βελτιωθεί»

«Χαίρομαι που μου δίνεται η ευκαιρία να καλωσορίσω τον κ. Μητσοτάκη. Έχουμε συναντηθεί συχνά στο παρελθόν, αλλά τώρα με τη νέα ιδιότητά του» δήλωσε μετά τη συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, προσθέτοντας ότι «έχει γίνει πολύ πρόοδος, το κλίμα έχει βελτιωθεί και η ώθηση που έχει δοθεί στην Ελλάδα είναι σημαντική».

Η καγκελάριος ανέφερε ότι με τον Έλληνα πρωθυπουργό συζήτησαν «για τις διμερείς μας σχέσεις, που είναι καλές και μπορεί να εντατικοποιηθούν. Στα οικονομικά μας ζητήματα έχουμε δυνατότητα επενδύσεων στην Ελλάδα, πράγμα που θα εκμεταλλευτούν και οι δύο λαοί».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για το μεταναστευτικό, η κα Μέρκελ εξέφρασε την ικανοποίησή της που «η καινούργια κυβέρνηση θέλει να δώσει “σάρκα και οστά” σε αυτήν τη Συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας και να υπάρχουν επιστροφές προσφύγων».

Επίσης, υπογράμμισε ότι συζήτησαν για τις «ευρωπαϊκές διαδικασίες» και μίλησαν για θέματα διεύρυνσης της Σερβίας, του Μαυροβουνίου, της Αλβανίας και της Βόρειας Μακεδονίας.

Τέλος, η κα Μέρκελ σημείωσε: «Νομίζω ότι η οικονομική ατζέντα θα παραμείνει σε σχέση με τις δεσμεύσεις της Ελλάδας και νομίζω ότι θα είναι πιο εύκολη τώρα η υλοποίησή τους […]. Ξέρετε ότι η οικονομία είναι ψυχολογία».

Μητσοτάκης: Η χώρα μας μπορεί να καταδικάσει τον λαϊκισμό

«Η χώρα μας μπορεί να επιλέξει την οικονομική ανάπτυξη και να καταδικάσει τον λαϊκισμό» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφερόμενος στη νίκη της ΝΔ, ενώ επανέλαβε τη διαφωνία του με τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Συζητήθηκε, όπως προσέθεσε ο Έλληνας πρωθυπουργός, το προσφυγικό, όπου σημείωσε πως η Ελλάδα θα κάνει ό,τι πρέπει για επιστροφή των προσφύγων στην Τουρκία ώστε να απολαμβάνουν όσοι μείνουν στην Ελλάδα καλές συνθήκες διαβίωσης. Παράλληλα, επέκρινε την προκλητική, όπως τη χαρακτήρισε, στάση της Τουρκίας.

Απαντώντας σε ερώτηση αναφορικά με τη συνεργασία στην πράσινη ενέργεια και τις επενδύσεις, ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε πως υπάρχει ένας οδικός άξονας οικονομικής συνεργασίας. Υπογράμμισε πως η Ελλάδα θέλει γερμανικές επενδύσεις και ο ίδιος να αλλάξει το αφήγημα για τη χώρα, καθώς πλέον «δεν είναι προβληματική χώρα».

Επιπλέον, σημείωσε πως η κυβέρνηση κάνει δραματικές κινήσεις για την εξυγίανση της ΔΕΗ και πως η πράσινη ενέργεια θα μπορούσε να είναι πεδίο για βιώσιμη ανάπτυξη. Σε ένα ανοικτό συνέδριο τον Ιανουάριο θα συζητηθούν όλα αυτά, είπε ο πρωθυπουργός.

Μητσοτάκης: Δεν είναι δυνατόν να σηκώνουν το βάρος οι χώρες πρώτης υποδοχής

Λίγο πριν ολοκληρωθεί η κοινή συνέντευξη Τύπου ο πρωθυπουργός προανήγγειλε αλλαγές στο νομικό πλαίσιο για το άσυλο.

Ζήτησε την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη για τη φύλαξη των συνόρων και ταυτόχρονα υπογράμμισε ότι δεν είναι δυνατόν να «σηκώνουν το βάρος οι χώρες πρώτης υποδοχής».

Σημείωσε, δε, πως είναι ανάγκη, στο πλαίσιο της αλληλεγγύης, να υπάρχει επιμερισμός, ενώ υπογράμμισε ότι η Γερμανίδα καγκελάριος συμφωνεί με τις θέσεις αυτές.

Δείτε στο βίντεο που ακολουθεί την κοινή συνέντευξη Τύπου Μητσοτάκη – Μέρκελ:

 

 

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή φωτό: ΕUROKINISSI/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης