Το βράδυ των εκλογών ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίστηκε απολογητικός αλλά όχι με διάθεση αυτοκριτικής. Χρησιμοποίησε τη λέξη «εγώ» πάνω από δέκα φορές. Μόνον δύο φορές χρησιμοποίησε τη λέξη «εμείς». Έδωσε την εντύπωση πως οι πολιτικές εξελίξεις, η ήττα αλλά και οι επερχόμενες εκλογές είναι δική του, προσωπική υπόθεση.

Προηγουμένως, νωρίς το απόγευμα είχε ολοκληρωθεί ο πρώτος γύρος διαβουλεύσεων στο κόμμα. Αναχωρώντας από την Κουμουνδούρου ο Αλέξης Τσίπρας είχε λάβει τις αποφάσεις του. Οποιοδήποτε ποσοστό άνω του 5% δεν μπορεί να είναι διαχειρίσιμο είχε δηλώσει στους άμεσους συνεργάτες του. Το θεωρητικό σχήμα που επέβαλε τις αποφάσεις του είναι απλό. «Μία ήττα με 3% θα είναι θρίαμβος. Ήττα έως 5% είναι διαχειρίσιμη. Ήττα με πάνω από 5% είναι καταστροφή».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όταν επέστρεψε στην Κουμουνδούρου το βράδυ της Κυριακής ο «εκλογικός γρίφος» είχε λυθεί από τους αριθμούς. Η ήττα ήταν συντριπτική με μία διαφορά από την Νέα Δημοκρατία της τάξης του 9,5%. Στο μίνι «υπουργικό» που ακολούθησε μόνον τρία στελέχη επιχείρησαν να τον πείσουν πως οι εθνικές εκλογές πρέπει να διεξαχθούν τον Οκτώβριο. Ήταν ο Αλέκος Φλαμπουράρης, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο Δημήτρης Βίτσας. Όλοι οι υπόλοιποι συμπεριλαμβανόμενου και του Πάνου Σκουρλέτη, Γραμματέα του κόμματος συμφωνούσαν πως οι εκλογές πρέπει να διεξαχθούν άμεσα. Ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας γνώριζε πως μία παράταση της αγωνίας επί ένα τρίμηνο – τετράμηνο ήταν πολιτικά περιττή.

Η πρώτη ανάγνωση των αποτελεσμάτων έδειχνε με σαφήνεια την κάτωθι εικόνα.

  1. Ο ΣΥΡΙΖΑ διατηρούσε τις δυνάμεις του στην επικράτεια ως προς τις ευρωεκλογές του 2014. Είχε ωστόσο υποχωρήσει κατά δέκα μονάδες από το αποτέλεσμα των εκλογών του 2015.
     
  2.  Στη Βόρειο Ελλάδα και ανά Νομό, ο ΣΥΡΙΖΑ διατηρούσε τις δυνάμεις του σε σύγκριση με τις ευρωεκλογές του 2014. Στον Νομό Καστοριάς μάλιστα είχε ενισχυθεί. Δηλαδή η διαφορά από την Νέα Δημοκρατία ήταν περίπου η ίδια με εκείνην που σημειώθηκε στην υπόλοιπη Ελλάδα. Δεν ήταν λοιπόν οι Πρέσπες που έκαναν την διαφορά. Επρόκειτο για μία τιμωρητική ψήφο η οποία παρέπεμπε στο σύνολο των πολιτικών πρακτικών, στην Οικονομία, την Κοινωνία ,στην Διοίκηση αλλά και την πολιτική συμπεριφορά των κυβερνητικών στελεχών, που ακολούθησαν οι δύο κυβερνήσεις του Αλέξη Τσίπρα. Ήταν μία «συνολική» και όχι αποσπασματική «τιμωρία». Με αυτά τα δεδομένα η παροχολογία της τελευταίας στιγμής εκλαμβάνεται από τους πολίτες περισσότερο ως παλαιοκομματική πρακτική παρά ως ανταποδοτική ενέργεια. Αυτή η εσπευσμένη παροχολογία τιμωρήθηκε επίσης στην κάλπη.
     
  3. Εξαφανίστηκαν από τον πολιτικό χάρτη το «Ποτάμι». Η «Ένωση Κεντρώων» και οι «ΑΝΕΛ». Σχεδόν το σύνολο των ψηφοφόρων αυτών των τριών σχηματισμών «μεταφέρθηκαν» στην Νέα Δημοκρατία.
     
  4.  Η Κατάρρευση της Χρυσής Αυγής δεν οφειλόταν στην άνοδο του κόμματος του Κυριάκου Βελόπουλου.  Η παραδοσιακή ακροδεξιά ψήφος «επανήλθε» στην παραδοσιακή κατοικία της. Την Νέα Δημοκρατία. Η κατάρρευση της υποψηφιότητας Κασιδιάρη στην Α Περιφέρεια της Αθήνας καταδεικνύει του λόγους το αληθές. Δεν κατέβαινε ο Βελόπουλος ως υποψήφιος Δήμαρχος Αθηναίων.
     
  5. Η Νέα Δημοκρατία «σάρωσε» και παραδοσιακά μη συντηρητικές περιοχές. Στη Σάμο, στη Λέσβο, στη Β Αθηνών, ακόμη και στα Επτάνησα.
     
  6. Η Ρένα Δούρου διεσώθη. Ο Νάσος Ηλιόπουλος αναδύθηκε και ήταν η έκπληξη. Μοναδικές εκπλήξεις. Άρα και οι δύο θα διεκδικήσουν μία περαιτέρω πορεία στο κόμμα και την κοινωνία. Ιδιαίτερα ο Νάσος Ηλιόπουλος.
     
  7. Οι επιλογές του Μαξίμου είτε ως προς την ενσωμάτωση πρώην πασοκικών  στελεχών (τελευταίος ανασχηματισμός) είτε ως προς την προώθηση προσώπων σε τοπικές κοινωνίες (Νοτοπούλου επί παραδείγματι) απέτυχαν να πείσουν το εκλογικό σώμα.
     
  8. Οι «θυμωμένοι» Συριζαίοι ψήφισαν Βαρουφάκη. Οι πολύ θυμωμένοι και αριστεροί ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ δεν πήγαν να ψηφίσουν. Η συσπείρωση του κόμματος μόλις που άγγιξε το 60%. Με τέτοιο ποσοστό ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα είχε καμία τύχη.

Κατόπιν αυτών των πρώτων συμπερασμάτων στα οποία κατέληξαν τα κομματικά κυρίως και όχι τα κυβερνητικά  στελέχη  η απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να προκηρύξει εκλογές ήταν απλά μονόδρομος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η διευρυμένη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ το βράδυ της Δευτέρας η οποία θα διεξάγεται εν θερμώ αναμένεται να καταδείξει:

  • Αν Ο Αλέξης Τσίπρας θα προχωρήσει σε μία ειλικρινής και εκ βαθέων αυτοκριτική έτσι ώστε να πείσει και να παρασύρει την αριστερή ψήφο τα κοινωνίας η οποία δεν του δόθηκε στις Ευρωεκλογές.
  •  Αν και κατά πόσο θα καταφέρει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ να ελέγξει την διαχείριση της ήττας στο εσωτερικό του κόμματος.
  • Αν διαθέτει αποτελεσματικές δυνατότητες διαχείρισης της ήττας εντός της κοινωνίας συνολικά.
  • Αν στις επόμενες 20 ημέρες ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι σε θέση υπερβαίνοντας τις αντιξοότητες να καταλήξει σε μάχιμους εκλογικούς συνδυασμούς σε όλη την επικράτεια. Δεν θα είναι και το ευκολότερο εγχείρημα υπό τις παρούσες συνθήκες.

Ποια θα είναι η εκλογική στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ εφεξής; Οι ευρωεκλογές κατέδειξαν πως δεν κερδίζει σε καμία ηλικιακή ομάδα. Στην ηλικιακή ομάδα 17-24 η ΝΔ έλαβε 27,2%, έναντι 25,3% του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ το 2015 ο ΣΥΡΙΖΑ είχε λάβει 42,9% και η ΝΔ μόλις 16,5%.  Ακόμη μεγαλύτερη ήταν η διαφορά στην ομάδα των νεοεισερχόμενων στην αγορά εργασίας (25-34) στην οποία η ΝΔ επικράτησε του ΣΥΡΙΖΑ με 5,6% (από 13,8% που είχε χάσει το 2015). Στη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα ο ΣΥΡΙΖΑ κατέγραψε χθες τη χειρότερη επίδοσή του σε σχέση με όλες τις υπόλοιπες (έλαβε μόλις 20,9%).

zougla newsroom

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης