«Η ενίσχυση των μέτρων καταστολής σε βάρος των προσφύγων και μεταναστών δεν θα περιορίσει τα προσφυγικά κύματα ούτε θα ανακουφίσει τους νησιώτες, όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση της ΝΔ», υποστήριξε, μεταξύ άλλων, ο βουλευτής του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης, μιλώντας σήμερα στην ΕΡΤ1.

«Με τη δημιουργία των στρατοπέδων συγκέντρωσης και φυλακών στα νησιά θα αυξηθεί η εξαθλίωση για τους χιλιάδες ξεριζωμένους, αλλά και η αγανάκτηση για τους νησιώτες», πρόσθεσε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επισήμανε ότι και η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ «δεν μιλούν για τις αιτίες που είναι οι ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι, η κατάπτυστη συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας και ο κανονισμός του Δουβλίνου, τα οποία εφαρμόζουν απαρέγκλιτα, πίνουν νερό στο όνομα της ΕΕ και δεν έχουν ασκήσει απολύτως καμία πίεση για να καταμεριστούν οι πρόσφυγες και σε άλλες χώρες της ΕΕ».

Ο Μ. Συντυχάκης εκτίμησε ότι «η κατάσταση θα χειροτερέψει, καθώς στην τελευταία Σύνοδο Υπουργών ‘Αμυνας του ΝΑΤΟ αποφασίστηκαν νέες παρεμβάσεις στη Μ. Ανατολή, γεγονός που σημαίνει νέες εντάσεις και νέα προσφυγικά κύματα».

Επανέλαβε τις θέσεις του ΚΚΕ για κατάργηση της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας και της συμφωνίας του Δουβλίνου, για κλείσιμο των hot spots, μετακίνηση προσφύγων και μεταναστών στην ηπειρωτική χώρα σε ανοιχτές δομές προσωρινής διαμονής τους με το απαραίτητο ιατρικό και εκπαιδευτικό προσωπικό και γρήγορες διαδικασίες εξέτασης των εγγράφων ώστε να μεταβαίνουν στις χώρες προορισμού τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Εδώ και τώρα να κλείσουν ΜΚΟ και η όποια χρηματοδότηση να είναι στην αποκλειστική ευθύνη του κράτους για τη διαχείριση του όλου προβλήματος» είπε ο κ. Συντυχάκης.

Ερωτηθείς, σχετικά, είπε ότι το ΚΚΕ έχει ξεκαθαρίσει πως «είναι δικαιολογημένες οι αντιδράσεις των νησιωτών, στον βαθμό που αντιλαμβάνονται ότι οι άνθρωποι αυτοί εγκλωβίζονται και πρέπει οπωσδήποτε να φύγουν στις χώρες προορισμού τους και υιοθετούν την άποψη ότι πρέπει να κλείσουν τα hot spots και φυσικά να αποζημιωθούν, διότι έχουν υποστεί ζημιές οι νησιώτες».

Και κατέληξε: «Μην τρέφουμε αυταπάτες σε σχέση με την Τουρκία. Δεν πρόκειται να αποτραπεί η Τουρκία από τις πιέσεις που ασκεί στην Ελλάδα, διότι αξιοποιεί το προσφυγικό και μεταναστευτικό ως εργαλείο άσκησης πίεσης στα παζάρια με την Ελλάδα και την ΕΕ για συνολικότερη διευθέτηση στην περιοχή με ό,τι αυτό σημαίνει για τα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης