Με ισχυρή πλειοψηφία η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας έκρινε συνταγματική την έκτακτη εισφορά που είχε επιβληθεί επί ΝΔ το 2009 για τα εισοδήματα που είχαν αποκτηθεί πριν την 1.1.2008.

Υιοθετώντας το σκεπτικό με το οποίο είχε χαρακτηρίσει συνταγματική την επιβολή της επίμαχης έκτακτης εισφοράς και το Διοικητικό Εφετείο, οι σύμβουλοι Επικρατείας αποφάνθηκαν οριστικά πως ούτε παραβιάζει τις διατάξεις του Συντάγματος ούτε συνιστά αναδρομική φορολόγηση. Σύμφωνα με την Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, όταν προέκυψε έκτακτη δημοσιονομική ανάγκη λόγω της οικονομικής κρίσης επιβλήθηκε η επίμαχη έκτακτη εισφορά «δεν είχε καν ολοκληρωθεί η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων» του οικονομικού έτους 2009 και «εύλογα θεωρήθηκαν από το νομοθέτη» ως τα πλέον πρόσφατα ασφαλή στοιχεία διαγνώσεων της φοροδοτικής ικανότητας των πολιτών προκειμένου να επιβληθεί η έκτακτη εισφορά, οι αμέσως προηγούμενες φορολογικές δηλώσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για την αντιμετώπιση των συνεπειών της οικονομικής κρίσης, είχε δεχθεί ως συνταγματική την εν λόγω έκτακτη εισφορά και το Διοικητικό Εφετείο ενώ αντίθετα με απόφαση του το Διοικητικό Πρωτοδικείο είχε κρίνει πως παραβιάζει το άρθρο 78 του Συντάγματος με το οποίο «θεσπίζεται γενική απαγόρευση αναδρομικής επιβολής πέραν του προηγούμενου έτους οποιουδήποτε δυσμενέστερου των ισχυόντων οικονομικού μέτρου, ανεξαρτήτως του είδους αυτού ή της προσωρινότητας της επιβολής του». Επιπλέον, στην απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου αναφερόταν πως «το ταμειακό συμφέρον του Δημοσίου δεν συνιστά λόγο καταστρατήγησης συνταγματικών διατάξεων», όπως είναι αυτών που απαγορεύουν την αναδρομική επιβολή φόρων.

Στη Δικαιοσύνη έχει προσφύγει φορολογούμενος ζητώντας να ακυρωθεί το εκκαθαριστικό σημείωμα της έκτακτης εισφοράς της Δ.Ο.Υ. Ψυχικού, με το οποίο καταλογίσθηκε σε βάρος του έκτακτη οικονομική εισφορά 10.000 ευρώ, υπολογισθείσα στα δηλωθέντα, σύμφωνα με τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος του οικονομικού έτους 2008 (χρήσης 2007) εισοδήματα, που ανήλθαν σε 377.637,69 ευρώ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης