Τη διεξαγωγή συνεδρίου μέχρι τα μέσα Απριλίου αποφάσισε η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, που ξεκίνησε χθες Σάββατο και ολοκλήρωσε σήμερα Κυριακή τις εργασίες της, με τις τοποθετήσεις στελεχών και υπουργών, και την έγκριση σχεδίου απόφασης όπου ενσωματώθηκαν κάποιες προτάσεις τροποποιήσεων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα θέματα που απασχόλησαν την ΚΕ του κόμματος την Κυριακή, μεταξύ άλλων, ήταν το κυβερνητικό σχέδιο, η διαπραγμάτευση και το παράλληλο πρόγραμμα, οι τακτικές και οι στρατηγικές συμμαχίες, η ανεργία, η δημόσια διοίκηση και τα άλλα προβλήματα της καθημερινότητας, η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, οι σχέσεις της κυβέρνησης με το κόμμα αλλά και την κοινωνία, η καμπάνια και το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ την άνοιξη. Ο πρόεδρος του κόμματος, Αλέξης Τσίπρας, απουσίαζε λόγω ξαφνικής αδιαθεσίας.

Η απόφαση της ΚΕ αναφέρει δύο προϋποθέσεις προκειμένου να δοθεί προοπτική στον τόπο, παράλληλα με τη συμφωνία: τη συζήτηση για το χρέος και το αναπτυξιακό πρόγραμμα. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά στην ομιλία του ο γραμματέας της ΚΕ Πάνος Ρήγας, «είναι προφανές ότι (η κυβέρνηση) δεν πρέπει να εγκλωβιστεί στην υλοποίηση της συμφωνίας και μόνο, η κυβέρνηση καλείται να προχωρήσει σε μια σειρά από μεταρρυθμίσεις και τομές που θα παρακολουθούν τον άξονα διαφάνεια – δικαιοσύνη – δημοκρατία».

O Aλέξης Τσίπρας απουσίαζε λόγω αδιαθεσίας 
Το σχέδιο της απόφασης

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο πολιτικός διάλογος με τον ελληνικό λαό, στο πλαίσιο του επικείμενου Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ, θα δώσει την απάντηση στα σενάρια που κατασκεύασαν και προέβαλαν διάφορα κέντρα το τελευταίο διάστημα περί πολιτικών συμμαχιών και οικουμενικών κυβερνήσεων, αναφέρεται στο σχέδιο απόφασης της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, που έλαβε την έγκριση των μελών.

Σε ένα ξεχωριστό κεφάλαιο, υπό τον τίτλο «Το πολιτικό τοπίο στην Ελλάδα», που συμπεριελήφθη στην απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής, καθίσταται σαφές ότι τα σενάρια αυτά έπεσαν στο κενό, «καθώς είναι ορατή μέσα στην κοινωνία η διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στην Αριστερά και τη Δεξιά, ανάμεσα στον νεοφιλελεύθερο αυταρχικό δρόμο και την εναλλακτική λύση».

«Οι αναγκαίες συναινέσεις πρέπει να επιτυγχάνονται στη βάση του δικού μας πολιτικού σχεδίου», υπογραμμίζει η ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ και καθιστά σαφές ότι στόχος του κόμματος είναι η αναδιάταξη των κοινωνικών συμμαχιών και η διαμόρφωση ενός ισχυρού μετώπου κοινωνικών δυνάμεων για την προάσπιση του δημόσιου συμφέροντος, την κοινωνική και παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας. Οι λύσεις δεν μπορούν παρά να έχουν κοινωνικό και ταξικό πρόσημο. Σ’ αυτήν την προσπάθεια η ΚΕ καλεί τα στελέχη, τα μέλη και τους φίλους του ΣΥΡΙΖΑ να συστρατευθούν» αναφέρει η απόφαση της ΚΕ του κυβερνώντος κόμματος.

Στο κείμενο της απόφασης γίνεται επίσης καταγγελτική αναφορά για ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΠΟΤΑΜΙ, ΚΚΕ αλλά και Ένωση Κεντρώων, ότι επιδίδονται σε μια φτηνή και λαϊκίστικη αντιπολίτευση, που δεν κρύβει την πρόσδεσή της στο νεοφιλελεύθερο άρμα και στην προσπάθεια εξυπηρέτησης συγκεκριμένων συμφερόντων της ολιγαρχίας και της διαπλοκής.

Π. Ρήγας: Διαστρεβλώνουν καθημερινά τις θέσεις μας

Ο γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για «ανελέητο πόλεμο μονταζιέρας» και καθημερινή διαστρέβλωση των θέσεων της κυβέρνησης από τα ΜΜΕ. «Προκαλεί όμως θλίψη σε αυτό το γαϊτανάκι της παραπληροφόρησης και της διαστρέβλωσης να προσπαθούν να πάρουν μέρος άνθρωποι που μέχρι πρόσφατα έχουμε συμπορευτεί και αναζητούν στις ανακοινώσεις τους βαρύγδουπες λέξεις για ξεπούλημα, προδοσίες και σκάνδαλα» πρόσθεσε ο ίδιος.

«Η κυβέρνηση κλείνει ένα ένα τα δύσκολα θέματα της συμφωνίας με σκληρή διαπραγμάτευση», είπε ακόμη, φέρνοντας ως παράδειγμα τα κόκκινα δάνεια και την ανακεφαλαιοποίηση, ενώ για το ασφαλιστικό υποστήριξε ότι «δεν μπορεί και δεν θα υπάρξουν μειώσεις συντάξεων». Ο Π. Ρήγας μίλησε για «μάχες που η κυβέρνηση δίνει μόνη της, με τον λαό», με τον ΣΥΡΙΖΑ «να αποτελεί τη μόνη αξιόπιστη πολιτική δύναμη και εγγύηση ότι θα βγούμε από την κρίση με την κοινωνία όρθια».

Αιχμές άφησε για το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι, λέγοντας ότι «δεν παραδειγματίζονται από τους ομοϊδεάτες τους στην Ευρώπη, που, έστω και τώρα, έστω και σε αυτές τις συνθήκες, προσπαθούν να διορθώσουν τα τεράστια λάθη τους απέναντι στη χώρα και την ελληνική κυβέρνηση». Παράλληλα, κατηγόρησε τη ΝΔ ότι έχει προσδεθεί στις επιλογές των ακραίων συντηρητικών κύκλων της Ευρώπης και ότι έχει ταυτιστεί με την εγχώρια διαπλοκή «με μπόλικη ακροδεξιά ρητορεία».

Μερική αναπλήρωση μελών μετά τη διάσπαση, ανασύνταξη για τη Νεολαία

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε ο υπεύθυνος Οργανωτικού Πέτρος Καραγιώργος, προ της διάσπασης ο ΣΥΡΙΖΑ είχε 32.000 μέλη, 6.000 από τα οποία αποχώρησαν. Έκτοτε γράφτηκαν στο κόμμα 2.000 πολίτες, με αποτέλεσμα σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ να αριθμεί 28.000 μέλη.

Ο νέος γραμματέας του Κεντρικού Συμβουλίου της Νεολαίας Ιάσονας Σχοινάς-Παπαδόπουλος έκανε λόγο για σύσταση μιας πραγματικά μαζικής αριστερής νεολαίας, με πρώτο βήμα την πανελλαδική σύσκεψη ίδρυσης νέου συνδικαλιστικού φορέα στα Πανεπιστήμια και στα ΤΕΙ στις 19 και 20 Δεκεμβρίου. Ο ίδιος εξήγγειλε εξωστρεφή καμπάνια για την παιδεία, την εργασία και τα δικαιώματα, η οποία θα ξεκινήσει τέλος Ιανουαρίου και θα ολοκληρωθεί στα τέλη της άνοιξης, όταν και θα γίνονται στο εξής τα Φεστιβάλ της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ.

Εγκρίθηκαν οι επιτροπές για το επόμενο συνέδριο

Στο πλαίσιο των εργασιών της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ εγκρίθηκαν επίσης οι επιτροπές για το επικείμενο συνέδριο του κόμματος. Αυτές έχουν ως εξής:

ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

  1. ΔΑΡΕΙΩΤΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
  2. ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΟΣ ΠΕΤΡΟΣ
  3. ΜΠΑΛΑΦΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
  4. ΜΠΟΥΡΝΟΥΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
  5. ΣΑΚΕΛΛΑΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
  6. ΣΒΙΓΚΟΥ ΡΑΝΙΑ

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΘΕΣΕΩΝ

  1. ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ ΣΙΑ
  2. ΓΟΛΕΜΗΣ ΧΑΡΗΣ
  3. ΓΚΑΣΟΥΚΑ ΜΑΡΙΑ
  4. ΔΟΥΖΙΝΑΣ ΚΩΣΤΑΣ
  5. ΔΡΑΓΑΣΑΚΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
  6. ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ ΝΑΣΟΣ
  7. ΚΑΜΤΣΙΔΟΥ ΙΦΙΓΕΝΕΙΑ
  8. ΚΝΗΤΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΑ
  9. ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΤΟΣ ΧΑΡΗΣ
  10. ΜΠΑΛΑΦΑΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
  11. ΜΠΑΛΤΑΣ ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ
  12. ΜΠΑΣΚΟΖΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
  13. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ
  14. ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ
  15. ΠΕΠΠΕΣ ΖΩΗΣ
  16. ΡΗΓΑΣ ΠΑΝΟΣ
  17. ΡΗΓΟΣ ΑΛΚΗΣ
  18. ΣΠΟΥΡΔΑΛΑΚΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ
  19. ΤΡΙΓΑΖΗΣ ΠΑΝΟΣ
  20. ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ ΕΥΚΛΕΙΔΗΣ
  21. ΦΡΑΓΚΑΚΗ ΜΑΡΙΚΑ

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟΥ

  1. ΑΘΑΝΙΤΗ ΟΛΑ
  2. ΒΙΤΣΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
  3. ΘΕΟΔΩΡΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΝΑΤΑΣΑ
  4. ΚΑΛΚΑΝΔΗΣ ΠΕΤΡΟΣ
  5. ΚΑΝΑΒΟΥ ΓΙΑΝΝΑ
  6. ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΟΣ ΠΕΤΡΟΣ
  7. ΚΟΤΣΑΚΑΣ ΑΝΤΩΝΗΣ
  8. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ
  9. ΜΑΝΤΑΔΑΚΗΣ ΑΓΓΕΛΟΣ
  10. ΠΑΠΠΑΣ ΣΤΕΛΙΟΣ
  11. ΠΑΥΛΙΔΗΣ ΝΙΚΟΣ
  12. ΤΣΙΓΩΝΙΑΣ ΝΙΚΟΣ
  13. ΥΔΡΑΙΟΣ ΜΙΧΑΛΗΣ
  14. ΧΡΗΣΤΟΥ ΛΙΝΑ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης