Σήμερα στις 12.30 ξεκίνησε το νέο υπουργικό Συμβούλιο υπό την προεδρία Σαρμά, κατά τη διάρκεια του οποίου θα παρουσιαστεί αναλυτικά το πρόγραμμα, τα επόμενα βήματα και οι στόχοι της υπηρεσιακής κυβέρνησης στο δρόμο προς τις κάλπες.

Στην τοποθέτησή του κατά την έναρξη του υπουργικού Συμβουλίου ο πρωθυπουργός Ιωάννης Σαρμάς δήλωσε: 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Σήμερα θα καθορίσουμε την κυβερνητική πολιτική μέχρι τις 25 Ιουνίου. Αυτή είναι υποχρέωσή μας από το Σύνταγμα, που προβλέπει ότι η κυβέρνηση καθορίζει την πολιτική της χώρας και ο πρωθυπουργός εξασφαλίζει την ενότητα της κυβέρνησης, κατευθύνει τις ενέργειές της» ανέφερε ο πρωθυπουργός Ιωάννης Σαρμάς.

Ο κ. Σαρμάς σημείωσε ότι «είναι απαραίτητο να υπάρχει κυβερνητική πολιτική έστω για μια υπηρεσιακή κυβέρνηση. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο αυτό που μπορούμε να κάνουμε σήμερα εδώ είναι να δούμε τον προγραμματισμό του κυβερνητικού έργου, συνεπώς θα πρέπει οι υπουργοί να ενημερώσετε το υπουργικό συμβούλιο για τον προγραμματισμό των υπουργείων σας».

Όπως είπε ο πρωθυπουργός, «υπάρχει προγραμματισμός από την απελθούσα κυβέρνηση, αλλά εμείς στο πλαίσιο της πολιτικής ουδετερότητας, θα πρέπει να δούμε τι από τον προγραμματισμό αυτό απαιτείται να εφαρμοστεί, για να εξασφαλίσουμε την λειτουργικότητα του κράτους και των δημόσιων υπηρεσιών».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μια άλλη πολύ βασική υποχρέωση, προσέθεσε, «είναι η διαχείριση των κινδύνων στα υπουργεία σας. Πιθανόν να είναι και σημαντικότερο απαιτούμενο από τον προγραμματισμό. Διαχείριση κινδύνων σημαίνει ότι έχετε εντοπίσει τους κινδύνους που απειλούν τις δραστηριότητες, την οικονομική ζωή, οτιδήποτε αφορά τις αρμοδιότητές σας. Και σε αυτό θα βοηθήσουν οι εσωτερικοί ελεγκτές που έχετε στα υπουργεία σας που θα έπρεπε να έχουν ήδη ή πρέπει να εντοπίσουν τους κινδύνους».

Καταλήγοντας, ο Ιωάννης Σαρμάς τόνισε ότι «χρειάζεται και ένα σύστημα μετριασμού και αποτροπής των κινδύνων και η παρακολούθηση της σωστής εφαρμογής του συστήματος αποτροπής των κινδύνων. Έχω στο μυαλό μου το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη που είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα διαχείρισης κινδύνου ή μη διαχείρισης κινδύνου».

Ο πρωθυπουργός Ιωάννης Σαρμάς παρέστη σήμερα το πρωί στην Ακρόπολη κατά την έπαρση της σημαίας, συνοδευόμενος από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, Κωνσταντίνο Φλώρο.

Χθες, μετά την ορκωμοσία της κυβέρνησης και πριν τις διαδικασίες παράδοσης-παραλαβής στα υπουργεία, σημείωσε ότι η ανεξαρτησία θα πρέπει να χαρακτηρίζει την κυβερνητική γραμμή, όπως ορίζει το Σύνταγμα.

Επεσήμανε ότι η μεταβατική κυβέρνηση πρέπει να είναι ανεξάρτητη πολιτικά και κομματικά. «Πρέπει να είμαστε ουδέτεροι, αμερόληπτοι, αντικειμενικοί και κυρίως να σταθμίζουμε τις πράξεις μας», σημείωσε.

Η νέα Βουλή θα ορκιστεί την Κυριακή, ενώ την Δευτέρα οι βουλευτές θα εκλέξουν το προεδρείο της Βουλής και το απόγευμα της ίδιας μέρας θα θυροκολληθεί το νέο Προεδρικό Διάταγμα διάλυσης της Βουλής και προκήρυξης των εθνικών εκλογών.

Πηγή: ertnews.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης