Με τους εκπροσώπους των θεσμών συναντάται σήμερα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης.

Στο επίκεντρο της συνάντησης αναμένεται να τεθεί το νέο τοπίο που διαμορφώνεται σε σχέση με τη ΔΕΗ, ύστερα από την αποτυχία και του δεύτερου διαγωνισμού για την πώληση λιγνιτικών μονάδων της επιχείρησης, λόγω έλλειψης επενδυτικού ενδιαφέροντος. Η πώληση συμφωνήθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση σε εφαρμογή της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για την άρση του μονοπωλίου της ΔΕΗ στη λιγνιτική παραγωγή ρεύματος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε εκκρεμότητα βρίσκεται και το μεταβατικό μέτρο που είχε συμφωνηθεί για το διάστημα μέχρι την ολοκλήρωση της πώλησης των λιγνιτικών μονάδων, δηλαδή οι δημοπρασίες λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής παραγωγής της ΔΕΗ, καθώς για πρώτη φορά στον διαγωνισμό που έγινε χθες έμειναν αδιάθετες ποσότητες ενέργειας.

Ο κ. Χατζηδάκης αναμένεται να εξειδικεύσει την πολιτική για τη ΔΕΗ στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης.

Στο περιθώριο συνεδρίου του Economist που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Μανώλης Παναγιωτάκης επανέλαβε το αίτημα για πλήρη αποζημίωση της ΔΕΗ για τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας που εκκρεμούν που αφορά το 2011, ενώ εκτίμησε ότι στην περίπτωση που πουληθούν υδροηλεκτρικά, θα υπάρξει απαξίωση του λιγνίτη χωρίς να διασφαλίζεται το άνοιγμα της αγοράς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε σχέση με τη διαχείριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τη ΔΕΗ, που υπερβαίνουν τα 2,5 δισ. ευρώ, έγινε γνωστό ότι σήμερα στην προγραμματισμένη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΗ θα τεθεί εισήγηση για παράταση της συνεργασίας με την εταιρεία Qualco που έχει αναλάβει τη διαχείριση με στόχο την αύξηση των εσόδων. Παράλληλα, προχωρά η προετοιμασία για την τιτλοποίηση μέρους των οφειλών με στόχο την είσπραξη ποσού της τάξεως των 300 εκατ. ευρώ και με ορίζοντα υλοποίησης το τέλος Αυγούστου.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης