Συνάντηση Σταϊκούρα-Λε Μερ: Γαλλική στήριξη στην ελληνική οικονομία

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 25 Φεβρουαρίου 2020, 11:09
Συνάντηση Σταϊκούρα-Λε Μερ: Γαλλική στήριξη στην ελληνική οικονομία

Στο Υπουργείο Οικονομικών συναντήθηκαν το πρωί της Τρίτης ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρούνο Λε Μερ και ο Έλληνας ομόλογός του Χρήστος Σταϊκούρας.

Ο κ. Λε Μερ, ο οποίος βρέθηκε στην Αθήνα μετά τη συνάντηση των G20 στο Ριάντ, όπου συζητήθηκε εκτενώς το θέμα του κορωνοϊού, ανέφερε ενδεικτικά ότι «αλλάζει το τοπίο» και πρέπει να εξεταστεί η μικρότερη εξάρτηση από την Κίνα, με χαρακτηριστικό ότι η Ευρωζώνη εξαρτάται από τη συγκεκριμένη χώρα σε φάρμακα και υγεία σε ποσοστό 80%- 85%.

Είναι χαρακτηριστικό ότι προβληματισμό για τις επιπτώσεις από τον κορωνοϊό τόσο στην ευρωπαϊκή, όσο και στην παγκόσμια οικονομία, εξέφρασαν στις δηλώσεις τους, αμέσως μετά τη συνάντηση στο Υπουργείο Οικονομικών οι δύο υπουργοί.

Εν τω μεταξύ, κυβερνητικοί κύκλοι αναφέρουν μεταξύ άλλων ότι θα υπάρξουν μία σειρά νομοθετικών πρωτοβουλιών για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων στη χώρα από τον κορωνοϊό το επόμενο διάστημα. Αυτό ξεκαθάρισε κυβερνητικός παράγοντας, λέγοντας ουσιαστικά ότι τον συντονισμό έχει το Υπουργείο Υγείας, αλλά εμπλέκεται και το Υπουργείο Οικονομικών.

Γαλλική στήριξη στην ελληνική οικονομία

Ανοικτά υποστηρικτικός σε δύο βασικά ελληνικά αιτήματα για τη δημιουργία πρόσθετου δημοσιονομικού χώρου εμφανίστηκε ο Γάλλος υπουργός. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ, είπε ότι «στηρίζουμε την προσπάθεια της Ελλάδας και σε επίπεδο Eurogroup» για τη χρήση των κερδών από ελληνικά ομόλογα (ANFAs και SMPs) σε επενδύσεις. Παράλληλα, προσέθεσε ότι «υπάρχει ένα ακόμη απόλυτα δίκαιο αίτημα της Ελλάδας για τον υπολογισμό του κόστους αντιμετώπισης του μεταναστευτικού στο δημοσιονομικό αποτέλεσμα, διότι η Ελλάδα πλήττεται περισσότερο από άλλες χώρες». Σημειώνεται ότι η Ελλάδα ζητεί να μην προσμετρώνται δαπάνες περίπου 280 εκατ. ευρώ για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού στο πρωτογενές πλεόνασμα.

Η συνάντηση των δύο υπουργών ήταν ουσιαστικά συνέχεια εκείνης στο Παρίσι και της συμφωνίας για γαλλικές επενδύσεις στην Ελλάδα, κυρίως στην ενέργεια και την άμυνα. Ο κ. Λε Μερ μάλιστα επισήμανε ότι η Ελλάδα βρίσκεται ξεκάθαρα στον σωστό δρόμο και πως η κυβέρνηση έλαβε σωστές αποφάσεις το τελευταίο εξάμηνο, μνημονεύοντας τη μείωση του κόστους δανεισμού και την ενίσχυση της ανάπτυξης. Ενώ, ο κ. Σταϊκούρας σημείωσε ότι η Ελλάδα επιστρέφει στην κανονικότητα «και αυτό αναγνωρίζεται και με τις θετικές Εκθέσεις Ενισχυμένης Εποπτείας, ενώ η αξιοπιστία και η εμπιστοσύνη, στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, ανακτώνται και ενισχύονται». Επανέλαβε δε πως μεταξύ των βασικών στόχων είναι η βελτίωση του διαθέσιμου εισοδήματος των πολιτών, η δίκαιη αναδιανομή του πλούτου και η προώθηση της κοινωνικής συνοχής, η ενίσχυση της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία και η δημιουργία δημοσιονομικού χώρου, προκειμένου να μειωθούν, ακόμα περισσότερο, φόροι σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 25 Φεβρουαρίου 2020, 11:17