Συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου θα έχουν το μεσημέρι ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος και ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στο επίκεντρο της συνάντησης θα βρεθεί η υπόθεση της αξιολόγησης του προσωπικού στο Δημόσιο, με την ποσόστωση του 15% στη κλίμακα βαθμολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων να έχει προκαλέσει, το τελευταίο χρονικό διάστημα, ενδοκυβερνητικές τριβές. Η αντιπαράθεση μεταξύ του ΠΑΣΟΚ και του Κυριάκου Μητσοτάκη είχε προκαλέσει την παρέμβαση του ίδιου του πρωθυπουργού, σε μια προσπάθεια εκτόνωσης της έντασης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης έχει επανειλημμένα εκφράσει τις αντιρρήσεις του σχετικά με την αρνητική ποσόστωση του 15% κατά την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων, ωστόσο ακόμα παραμένει άγνωστο αν θα μείνει μόνο στην κριτική ή θα θέσει ακόμα και ζήτημα πλήρους απόσυρσης της υποχρεωτικής ποσόστωσης στην κλίμακα βαθμολόγησης για την κακή επίδοση των υπαλλήλων. Από τη μεριά του το επιτελείο του Υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης δεν αποδέχεται αλλαγές που να αγγίζουν τον πυρήνα της αξιολόγησης και του νόμου που έχει ήδη ψηφιστεί, αν και δεν έχει αντίρρηση για ορισμένες τροποποιήσεις που θα μπορούσαν να κάνουν πιο εύκολη την εφαρμογή του.

Ήδη η υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Εύη Χριστοφιλοπούλου έχει κάνει προτάσεις βελτίωσης του Ν. 4250/2014 για την αξιολόγηση, με κυριότερη μια προσθήκη σε διάταξη του νόμου, η οποία να ορίζει ότι «κανένας υπάλληλος δεν πρόκειται να απολυθεί βάσει της αξιολόγησής του ούτε πρόκειται να υποστεί μισθολογικές κυρώσεις ή οποιαδήποτε άλλη αρνητική υπηρεσιακή μεταβολή».

Σε κάθε περίπτωση, η συνάντηση Σαμαρά, Βενιζέλου και Μητσοτάκη έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς μπορεί είτε να οδηγήσει στη βελτίωση του κλίματος στις σχέσεις του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και του αρμόδιου υπουργού είτε να προκαλέσει περαιτέρω ένταση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης