Έκτακτη συνάντηση θα έχει την Παρασκευή ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας με τον Αμερικανό ομόλογό του, Μάικ Πομπέο στη Βιέννη. Η συνάντηση προγραμματίστηκε για την ερχόμενη Παρασκευή, στις 14 Αυγούστου με επίκεντρο των συζητήσεων την τουρκική παραβατικότητα.

Υπενθυμίζεται ότι την υποστήριξη των ΗΠΑ σε έναν διάλογο της Ελλάδας με την Τουρκία εξέφρασε την Τρίτη ο πρέσβης στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ. «Ως ζήτημα αρχής, ενθαρρύνουμε όλα τα κράτη να επιλύσουν ειρηνικά τα θέματα οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο – αποφεύγοντας τυχόν ενέργειες που θα μπορούσαν να αυξήσουν περαιτέρω τη δυσπιστία», είπε ο κ. Πάιατ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εν τω μεταξύ έκτακτη τηλεδιάσκεψη του συμβουλίου υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή. Την έκτακτη τηλεδιάσκεψη των ΥΠΕΞ ανακοίνωσε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Εξωτερική Πολιτική Ζοζέπ Μπορέλ με ανάρτησή του στο twitter.

«Θα συγκαλέσω Έκτακτο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών Υποθέσεων την Παρασκευή το απόγευμα. Θα συζητήσουμε επείγοντα θέματα, για την αντιμετώπιση της κατάστασης στην Ανατολική Μεσόγειο, τις προεδρικές εκλογές στη Λευκορωσία καθώς και τις εξελίξεις στο Λίβανο», ανέφερε ο ίδιος.

Στην τηλεδιάσκεψη θα λάβει μέρος και ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, που θα βρίσκεται στη Βιέννη. Το έκτακτο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ συνεκλήθη κατόπιν σχετικού ελληνικού αιτήματος προκειμένου να συζητηθούν οι παράνομες ενέργειες της Τουρκίας σε περιοχή της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το Ισραήλ στο πλευρό της Ελλάδας

Νωρίς το πρωί της Τετάρτης, το Ισραήλ εξέφρασε την πλήρη αλληλεγγύη και υποστήριξή του προς την Ελλάδα, απέναντι στην προκλητική στάση που κρατεί η Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε η ισραηλινή κυβέρνηση και που δημοσίευσε η ισραηλινή πρεσβεία στην Ελλάδα, αναφέρεται το εξής μήνυμα: «Το Ισραήλ παρακολουθεί προσεκτικά την αύξηση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο…».

Περαιτέρω, η ισραηλινή κυβέρνηση διαμηνύει ότι «το Ισραήλ εκφράζει την πλήρη υποστήριξη και αλληλεγγύη του στην Ελλάδα, στις θαλάσσιες ζώνες της και στο δικαίωμα καθορισμού της ΑΟΖ της».

Υπενθυμίζεται ότι τα τελευταία 24ωρα το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας έδωσε στη δημοσιότητα έναν χάρτη, στον οποίο απεικονίζεται η δραστηριότητα της υπεράκτιας έρευνας του σεισμικού ερευνητικού σκάφους Oruc Reis, το οποίο σύμφωνα με το Τουρκικό ΥΠΕΞ πλέει εντός της υφαλοκρηπίδας της χώρας και στα σύνορα της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) στην Ανατολική Μεσόγειο.

Μέσω του χάρτη, η Άγκυρα προαναγγέλλει έρευνες του Oruc Reis στην περιοχή που οριοθετήθηκε πρόσφατα στη συμφωνία της Ελλάδας με την Αίγυπτο, δίπλα από την Κάρπαθο!

Μετά τις προκλητικές παραβιάσεις της Τουρκίας και την πλεύση του τουρκικού σκάφους στα ελληνικά χωρικά ύδατα, η ελληνική πλευρά ξεκίνησε μπαράζ επαφών με ξένες κυβερνήσεις και την… κοινή μας συμμαχία στο ΝΑΤΟ, προκειμένου να υπάρξει σαφής καταδίκη των τουρκικών προκλήσεων.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης