Τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής Θεόδωρο Β΄ υποδέχθηκε την Παρασκευή στο Υπουργείο Εξωτερικών ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς.

Ο κ. Κοτζιάς ευχαρίστησε τον κ. Θεόδωρο για την παρουσία του στο υπουργείο, επισημαίνοντας ότι είναι μεγάλη τιμή να φιλοξενεί, έστω και για λίγη ώρα, τέτοιους ανθρώπους και την πνευματικότητά τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο πατριάρχης Θεόδωρος Β΄ είπε ότι ο υπουργός είναι «το δείγμα και η απόδειξη της οικουμενικότητας του αρχαίου και σύγχρονου ελληνισμού και της ορθοδοξίας», καθώς και «της μάχης που δίνει όχι σε καρπερούς χρόνους και τόπους, αλλά σε δύσκολους, για καλύτερη ζωή των Αφρικάνων, των νέων και των παιδιών που ζουν σε ακραία φτώχεια».

«Είναι ένα δείγμα της Εκκλησίας, έτσι όπως την αγαπάμε όλοι: με μεγάλο κοινωνικό έργο, κοινωνική ευαισθησία και τρυφερότητα απέναντι στα πάθη των ανθρώπων» δήλωσε o κ. Κοτζιάς.

«Η εξωτερική πολιτική του υπουργείου μας και ο ελληνισμός χρειάζεται αυτήν την πνευματικότητα και την καλοσύνη που εκφράζουν, μεταφέρουν και εκπροσωπούν άνθρωποι όπως ο πατριάρχης» τόνισε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την ιδιαίτερη χαρά του για αυτήν την πρώτη συνάντησή του με τον κ. Κοτζιά εξέφρασε ο κ. Θεόδωρος.

«Τον ήξερα και από παλιά, με έχει ενθουσιάσει» δήλωσε και πρόσθεσε: «Όπως του είπα, είμαι ο πατριάρχης των φτωχών, ήρθα πριν από μία εβδομάδα από τη Μαδαγασκάρη, τώρα ετοιμάζομαι για τη Σιέρα Λεόνε και μετά φεύγω για τη γαλλόφωνη Αφρική. Είπα στον υπουργό ότι είναι η ήπειρος του μέλλοντος, ένα σταυροδρόμι που κρίνεται ο κόσμος».

«Είμαι όμως και Πατριάρχης στο ένδοξο παρελθόν της Αλεξάνδρειας στην Αίγυπτο» είπε, σημειώνοντας ότι είναι πολύ καλή η συνεργασία του με τον Αιγύπτιο πρόεδρο, Αμπτέλ Φατάχ αλ Σίσι, για τα θέματα των χριστιανών της Μέσης Ανατολής.

«Προσπαθούμε για ένα καλύτερο αύριο για την Αίγυπτό μας. Μείναμε πολύ λίγοι από τον ελληνισμό στην Αλεξάνδρεια και στο Κάιρο» ανέφερε συγκινημένος και πρόσθεσε ότι δίνει έναν μεγάλο αγώνα για τα δίκαια των χριστιανών της Μέσης Ανατολής, όπως στη Λιβύη και στις χώρες της Βορείου Αφρικής που επισκέπτεται.

«Προσπαθούμε για ένα καλύτερο αύριο για την Αίγυπτό μας» επεσήμανε.

Τέλος, ο κ. Θεόδωρος εξέφρασε «ένα μεγάλο ευχαριστώ στη μάνα μας που είναι η Ελλάδα και για τον λαό μας στην Ελλάδα: κουράγιο και υπομονή και θα τα καταφέρουμε».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης