Συνάντηση υπουργών-τρόικας: «Μερική σύγκλιση, καλό κλίμα, τίποτα για προαπαιτούμενα»

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 31 Ιουλίου 2015, 17:28
Συνάντηση υπουργών-τρόικας: «Μερική σύγκλιση, καλό κλίμα, τίποτα για προαπαιτούμενα»
Το ζήτημα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, οι στόχοι για τα δημοσιονομικά μεγέθη, καθώς και οι ελληνικές προτάσεις για το ταμείο αποκρατικοποιήσεων αποτέλεσαν το βασικό αντικείμενο της σημερινής μαραθώνιας συνάντησης μεταξύ των εκπροσώπων των τεσσάρων θεσμών με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον υπουργό Οικονομίας Γιώργο Σταθάκη. Αντίθετα, σύμφωνα με κυβερνητικό παράγοντα, κατά τη συνάντηση δεν ετέθη θέμα προαπαιτούμενων μέτρων.

Ειδικότερα, όπως δήλωσε αμέσως μετά ο κ. Τσακαλώτος, στη συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε στον τόπο διαμονής των εκπροσώπων των θεσμών και διήρκεσε έξι ώρες, σημαντικό μέρος της διαπραγμάτευσης αφορούσε θέματα για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών με βάση τις τρέχουσες εξελίξεις στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, αλλά και τις προτάσεις της ελληνικής πλευράς για τη σύσταση του ταμείου αποκρατικοποιήσεων, με στόχο αφενός να απομειώνεται το δημόσιο χρέος και αφετέρου να κατευθύνονται κεφάλαια και στην ενίσχυση της ανάπτυξης. Παράλληλα, ιδιαίτερο βάρος δόθηκε στους στόχους της επόμενης τριετίας για τα δημοσιονομικά μεγέθη, προκειμένου να υπάρξει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018.


Στο τραπέζι των συζητήσεων τέθηκαν και οργανωτικά θέματα, πώς δηλαδή θα πραγματοποιούνται οι συναντήσεις και πώς θα επιλύονται εγκαίρως προβλήματα που ανακύπτουν, προκειμένου να μην υπάρχουν παρεξηγήσεις ή διαφορές μεταξύ των δύο πλευρών.

Σύμφωνα επίσης με τον υπουργό Οικονομικών, «υπήρξε σύγκλιση σε κάποια σημεία, λιγότερη σύγκλιση σε κάποια άλλα. Η συζήτηση ήταν σε πολύ καλό κλίμα και θα συνεχιστεί».

H άφιξη της τρόικας στην ΤτΕ το απόγευμα της Παρασκευής
 
Οι εκπρόσωποι των τεσσάρων θεσμών έχουν μεταβεί αυτήν την ώρα στην Τράπεζα της Ελλάδος, όπου θα έχουν συνάντηση με τον διοικητή της Γιάννη Στουρνάρα.

Πηγή: ΑΜΠΕ
Πηγή φωτό-βίντεο: EUROKINISSI - ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΥ / ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 31 Ιουλίου 2015, 17:32