Συνάντηση με τον επίτροπο Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης Δημήτρη Αβραμόπουλο είχε την περασμένη Παρασκευή στις Βρυξέλλες η διοίκηση των Ευρωεπιμελητηρίων, κατόπιν πρωτοβουλίας του αναπληρωτή προέδρου τους Κωνσταντίνου Μίχαλου.

Επί τάπητος τέθηκε το ζήτημα των μεταναστευτικών ροών στην Ε.Ε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο κ. Αβραμόπουλος, όπως αναφέρει σχετική σημερινή ανακοίνωση του ΕΒΕ Αθηνών, τόνισε στον κ. Μίχαλο ότι η Ευρώπη δεν ήταν προετοιμασμένη να διαχειριστεί αυτήν την κατάσταση, σημειώνοντας ότι τώρα υπάρχει η νέα ευρωπαϊκή ατζέντα, η οποία ήδη έχει αρχίσει να εφαρμόζεται.

Ωστόσο, ο Έλληνας επίτροπος υπογράμμισε ότι η εφαρμογή της δε θα είναι εύκολη και γι’ αυτό θα συνεχίσει να εργάζεται και να επισκέπτεται όλες τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, με τελικό στόχο να δημιουργηθεί ένα περιβάλλον ασφάλειας για τους πρόσφυγες που έρχονται στην Ευρώπη.

Επιπροσθέτως, ο κ. Αβραμόπουλος ανέφερε ότι πρέπει να μπουν όροι για το ποιοι είναι αυτοί που δικαιούνται πράγματι διεθνή προστασία και ποιοι είναι εκείνοι που επιλέγουν να έρθουν στην Ευρώπη ακολουθώντας παράνομες διαδρομές και οι οποίοι θα πρέπει να επιστρέφουν στις χώρες τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο κ. Μίχαλος, μιλώντας εκ μέρους των Ευρωεπιμελητηρίων, επεσήμανε στον επίτροπο ότι η αποτελεσματική και συνεκτική αντιμετώπιση της προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης αναδεικνύεται σε ζήτημα επιβίωσης για τα εκατομμύρια των ανθρώπων που αναζητούν μια δεύτερη πατρίδα, αλλά και για την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Προφανώς δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις. Υπάρχουν όμως βασικές αρχές, που οφείλουν να αποτελέσουν πυξίδα πολιτικής: η αρχή της αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών μελών στον τομέα του ασύλου και της μετανάστευσης, η ενίσχυση της συνεργασίας με τρίτες χώρες προέλευσης και διέλευσης μεταναστών, επιθετική πολιτική καταπολέμησης του κυκλώματος διακινητών, σεβασμός των θεμελιωδών δικαιωμάτων και της αξιοπρέπειας προσφύγων και μεταναστών, ως βασικό κριτήριο για κάθε πολιτική που εφαρμόζεται» επεσήμανε.

«Σήμερα, η Ευρώπη οφείλει να κάνει αυτό που δεν κατάφερε σε σχέση με την κρίση χρέους. Να λειτουργήσει με κοινό όραμα, με συνοχή, με αποφασιστικότητα. Εάν δεν το κάνει, το φάσμα της αμφισβήτησης, του απομονωτισμού, ακόμα και του εθνικισμού, θα γίνει ακόμη πιο ορατό» πρόσθεσε ο κ. Μίχαλος.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης