Σήμερα Δευτέρα, μετά από τρεις συνεχόμενες ημέρες διαπραγματεύσεων, φάνηκαν σημάδια πως οι ηγέτες των ευρωπαϊκών χωρών είναι διατεθειμένοι να φτάσουν σε συμφωνία.

Λίγο πριν οι 27 ηγέτες των κρατών-μελών της Ε.Ε. καθίσουν και πάλι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων στις 16:00 (17:00 ώρα Ελλάδος), η Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν τους κάλεσε να καταλήξουν σε λύση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Φον ντερ Λάιεν: Τα πράγματα κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση

Ειδικότερα, η πρόεδρος της Κομισιόν ανέφερε ότι «μετά από τρεις ημέρες και τρεις νύχτες μαραθωνίου, τώρα εισερχόμαστε στην κρίσιμη φάση, αλλά έχω την εντύπωση ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες πραγματικά θέλουν τη συμφωνία. Έδειξαν βούληση να βρουν λύση και χρειαζόμαστε λύση».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παράλληλα, η κ. Φον ντερ Λάιεν υπογράμμισε ότι «οι Ευρωπαίοι πολίτες χρειάζονται λύση, η Ε.Ε. χρειάζεται μία λύση, χρειάζεται συμφωνία για να ξεπεράσει αυτή την κρίση και να προετοιμάσει την Ευρώπη για το μέλλον. Είμαι θετική για σήμερα. Δεν είμαστε ακόμη εκεί, αλλά τα πράγματα κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση».

Αισιόδοξη η Άνγκελα Μέρκελ

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε τη Δευτέρα ότι ελπίζει πως οι ηγέτες της Ε.Ε. θα καταλήξουν σε συμφωνία.

«Τη χθεσινή νύχτα, έπειτα από μακρές διαπραγματεύσεις, καταλήξαμε σε ένα πλαίσιο εν δυνάμει συμφωνίας. Είναι ένα βήμα προς τα εμπρός και δίνει την ελπίδα ότι μία συμφωνία μπορεί να επιτευχθεί σήμερα ή τουλάχιστον ότι μία συμφωνία είναι εφικτή» ανέφερε η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ πριν από την επανάληψη των εργασιών της συνόδου κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Άνγκελα Μέρκελ είπε ότι η πρόταση για επιχορήγηση 500 δισεκατομμυρίων ευρώ που υπέβαλαν η ίδια και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν τον Μάιο «ώθησαν τα πράγματα για ένα πραγματικά ουσιαστικό πρόγραμμα σε αυτή την εξαιρετική κατάσταση». Όπως διευκρίνισε η κ. Μέρκελ, «αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ήταν δυνατόν να συμφωνηθεί ένα σημαντικό ποσοστό των επιχορηγήσεων μεταξύ των ηγετών της ΕΕ».

«Αυτή είναι η απάντηση που χρειαζόμαστε σε μια εξαιρετική κατάσταση» πρόσθεσε η κ. Μέρκελ. «Ήταν σαφές ότι θα υπήρχαν απίστευτα σκληρές διαπραγματεύσεις, οι οποίες θα συνεχιστούν και σήμερα. Αλλά οι εξαιρετικές καταστάσεις απαιτούν εξαιρετικές προσπάθειες. Τα έχουμε καταφέρει μέχρι τώρα και ελπίζω πως το υπόλοιπο χάσμα μπορεί να γεφυρωθεί από εμάς – κάτι που δεν θα είναι εύκολο».

Μακρόν: Υπάρχουν ελπίδες για συμβιβαστική λύση

«Υπάρχουν οι ελπίδες για μία συμβιβαστική λύση, αλλά παραμένω επιφυλακτικός ως προς το αποτέλεσμα της συνόδου κορυφής» δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν πριν από την επανάληψη των μαραθώνιων διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες.

«Υπήρξαν στιγμές έντασης, αλλά τα πράγματα προχώρησαν και ένας συμβιβασμός είναι πιθανός» πρόσθεσε.

«Αρχίζω τη σημερινή ημέρα με μεγάλη αποφασιστικότητα ώστε να καταγραφεί πρόοδος στη σύνοδο».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης