Ρεπορτάζ: Σωτήρης Σκουλούδης
Εικονολήπτης: Νίκος Χριστοφάκης

Ιστορική στιγμή για το θεσμό της σύγχρονης διεθνούς Αμφικτυονίας, αλλά και την Ελλάδα γενικότερα αποτελεί το πρώτο Ιδρυτικό Συνέδριο Ελληνικών και Κινεζικών Πόλεων που πραγματοποιείται στο Ζάππειο Μέγαρο στις 11 Νοεμβρίου, μεταξύ της Αμφικτιονίας Αρχαίων Ελληνικών Πόλεων και της κυβέρνησης της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, με την αρωγή του Κινέζου Πρέσβη στην Ελλάδα και υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το γεγονός ανακοίνωσε ο Δήμαρχος Μαραθώνα και Πρόεδρος της Αμφικτιονίας Αρχαίων Ελληνικών Πόλεων κ. Ηλίας Ψινάκης σε κοινή Συνέντευξη Τύπου με τον Πρέσβη της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στην Ελλάδα κ. Xiaoli Zou, τον Υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή και τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Αθανάσιο Δημόπουλο, που πραγματοποιήθηκε στην Κεντρική Αίθουσα Τελετών του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Ο Πρέσβης της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στην Ελλάδα κ. Xiaoli Zou αρχικά συνεχάρη τον κ. Ηλία Ψηνάκη για την σκληρή δουλειά και την προσπάθεια που καταβάλλει για την επιτυχία αυτού του σημαντικού εγχειρήματος. Στη συνέχεια, τόνισε πως στόχος του Συνεδρίου είναι η συγκρότηση ενός πολυεπίπεδου πλαισίου συνεργασίας, με τη συμμετοχή τοπικών αρχών, επιχειρηματικών οντοτήτων, πολιτιστικών και εκπαιδευτικών φορέων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με τον τρόπο αυτό θα ενισχυθούν οι κάθε μορφής ανταλλαγές και συνέργειες ανάμεσα στις δύο χώρες, με συγκεκριμένα οφέλη αλλά και θα ενθαρρυνθούν νέες ευκαιρίες σύσφιγξης των διμερών σχέσεων στον κοινωνικό, οικονομικό και πολιτιστικό τομέα. Είναι χαρακτηριστικό ότι με βάση τον Κινεζικό Λαϊκό Σύνδεσμο Φιλίας με τις χώρες του εξωτερικού, συνδιοργανωτή του Συνεδρίου, θα συμμετέχουν στις εργασίες του περισσότεροι από 70 εκπρόσωποι 14 πόλεων της Κίνας, συμπεριλαμβανομένου του Πεκίνου και της Σαγκάης, καθιστώντας το πιο σημαντικό εγχείρημα σε επίπεδο τοπικών ανταλλαγών από τη σύναψη των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δυο χωρών.

Ο Πρέσβης ανέφερε επίσης ότι αυτή η πρωτοβουλία μπορεί να δώσει το έναυσμα και για περαιτέρω ανάπτυξη της στρατηγικής σχέσης της χώρας του με την Ελλάδα, ενώ υπογράμμισε και τον ρόλο της Cosco για την ευρύτερη περιοχή, καθώς και τα μεγάλα οφέλη που προκύπτουν και για τη χώρα μας, που μπορεί να «αποτελέσει μηχανή ανάπτυξης για ολόκληρη την περιοχή, δεδομένου ότι πάντα αποτελούσε γέφυρα δύσης-ανατολής όχι μόνο λόγω της γεωγραφικής της θέσης, αλλά και της κουλτούρας της».

«Η Ελλάδα και η Κίνα αποτελούν ένα λαμπρό παράδειγμα κοινής αποδοχής και εμπιστοσύνης μεταξύ δύο χωρών με τεράστια, αλλά και διαφορετικά πολιτισμικά παρελθόντα», κατέληξε.

Δείτε αποσπάσματα από την ομιλία του κ. Xiaoli Zou:

​Πάνω από 100 εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης και επιχειρηματίες από την Κίνα θα συναντηθούν με 160 ‘Έλληνες δημάρχους και επιχειρηματίες των δήμων που θα εκπροσωπηθούν στο ιδρυτικό Συνέδριο 
Ο κ. Ηλίας Ψινάκης, συντονιστής αλλά και ψυχή της πρωτοβουλίας, επεσήμανε ότι πάνω από 100 εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης και επιχειρηματίες από την Κίνα θα συναντηθούν με 160 ‘Έλληνες δημάρχους και επιχειρηματίες των δήμων που θα εκπροσωπηθούν στο ιδρυτικό Συνέδριο. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό ότι η πρωτοβουλία αυτή στηρίζεται από τον Πρόεδρο της Κίνας κ. Si, τον Πρωθυπουργό και την κυβέρνηση της χώρας. Όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Ψηνάκης, «κάνουμε πράξη το όραμα του Προέδρου Si, να ανοίξει και πάλι ο δρόμος του μεταξιού, που θα ενώνει δύο αρχαίους πολιτισμούς με όχημα την επιχειρηματικότητα, τον πολιτισμό, την εκπαίδευση, την τεχνολογία, την επικοινωνία».

Σε δηλώσεις του σημείωσε ότι θεωρεί ότι όποιος αγαπάει την Ελλάδα πρέπει να κάνει από τον τομέα του ότι μπορεί για αυτή, και με αυτή τη λογική δημιούργησε αυτή την Αμφικτυονία. «Οι Κινέζοι έχουν βαρεθεί να υποδέχονται ελληνικές αποστολές, να ανταλλάζουν κάρτες και τελικά να μην γίνεται τίποτα. Με αυτή την πρωτοβουλία θα αλλάξει αυτό. Στην αναβίωση του Δρόμου του Μεταξιού που επιχειρεί να κάνει η Κίνα, εμείς μπορούμε να αποτελέσουμε τα “διόδια”, με όχημά μας κυρίως τον πολιτισμό», σημείωσε, ενημερώνοντας αναλυτικά για το πλαίσιο λειτουργίας και τις προοπτικές αυτής της πρωτοβουλίας, ξεκαθαρίζοντας ότι βρισκόμαστε στην ιδρυτική της φάση.

Μάλιστα, ο Ηλίας Ψινάκης έθεσε και ένα ευρύτερο όραμα που μπορεί να ευοδωθεί από αυτή την πολιτισμική συνεργασία: η κοινή σύμπραξη μεταξύ της Ελλάδας και της Κίνας, που έχουν υποστεί κι οι δύο λεηλασίες σε προϊόντα της κληρονομιάς τους, ώστε να διεκδικήσουμε μαζί πιο δυναμικά τα Γλυπτά του Παρθενώνα!

Δείτε τις δηλώσεις του:

Ο Υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Κουρουμπλής εξήρε τον ρόλο και την προσπάθεια του Δημάρχου Μαραθώνα, υπογραμμίζοντας ότι «Κάποιοι την είδαν διστακτικά, κάποιοι χαμογέλασαν. Τελικά αποδεικνύεται για άλλη μια φορά ότι ο άνθρωπος όταν πιστεύει κάτι, το πιστεύει βαθιά στην ψυχή του, δεν υπηρετεί άλλου είδους σκοπιμότητες, αλλά αυτό που λέει, μπορεί να έχει ουσιαστικό αποτέλεσμα. Και πρέπει να αναγνωρίσει κανείς ότι μετά από ένα χρόνο αυτή η πρωτοβουλία έλαβε σάρκα και οστά και στην Ελλάδα, αλλά άνοιξε φτερά, χρειαζόταν πολύ δυνατά φτερά για να φτάσει σε μια χώρα που όλοι γνωρίζουμε τι σημαίνει σήμερα Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας, στην Άπω Ανατολή».

Δείτε τις δηλώσεις του:

Τέλος, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Αθανάσιος Δημόπουλος καλωσόρισε την πρωτοβουλία και ευχήθηκε να συμβάλλει στο μέτρο των δυνατοτήτων της και στο τομέα της εκπαίδευσης και της έρευνας, στη σύσφιξη και την περαιτέρω ανάπτυξη των ελληνοκινεζικών σχέσεων προς όφελος ιδιαιτέρως της πατρίδας μας. Αναφέρθηκε συγκεκριμένα δε στην ανάγκη φοίτησης στα ελληνικά πανεπιστήμια περισσότερων Κινέζων, γεγονός που μπορεί να ωφελήσει πολυδιάστατα τη χώρας. Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι στην Ιταλία σπουδάζουν 2.000 Κινέζοι, ενώ στην Ελλάδα μόλις 50. 

Δείτε τις δηλώσεις του:

Ο Γιώργος Τζογόπουλος, διεθνολόγος και ιδρυτής του chinaandgreece.com , από την πλευρά του θεωρεί ως πολύ θετικό βήμα την πρωτοβουλία σκιαγράφησης της στρατηγικής για την ανάπτυξη της πολιτισμικής και όχι μόνο συνεργασίας των δύο χωρών, αν και υπάρχουν κάποια εμπόδια που πρέπει να αντιμετωπιστούν. Σχετικά με το Πολιτισμικό Έτος Ελλάδας-Κίνας που θα είναι το 2017, θεωρεί ότι «πολλές φορές μπαίνουν τίτλοι στα διάφορα έτη, θα πρέπει όμως η ελληνική κυρίως πλευρά να δώσει συνέχεια στις προσπάθειες αυτές γιατί πολύ συχνά ακούμε λόγια και θέσπιση συνεργασιών, αλλά συνήθως αυτές μένουν στα λόγια»…

Στο συνέδριο του Ζαππείου στις 11 Νοεμβρίου είναι προσκεκλημένοι οι πολιτικοί αρχηγοί, εκπρόσωποι κομμάτων, οι πρέσβεις όλων των χωρών που βρίσκονται στην Ελλάδα, ακαδημαϊκοί, πρυτάνεις, εκπρόσωποι των φορέων της οικονομικής και επιχειρηματικής ζωής της χώρας μας.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης