Με ένα διάγγελμα το οποίο προσλαμβάνει συμβολικό χαρακτήρα, από το νησί της Ιθάκης, αρχίζει ένα διήμερο εξελίξεων το οποίο θα καταλήξει στην ανακοίνωση του ανασχηματισμού ώστε η νέα κυβέρνηση να ορκιστεί την Πέμπτη. Σε περίπτωση που δεν συμβεί κάτι τέτοιο ο ανασχηματισμός μετατίθεται για την επόμενη εβδομάδα δεδομένου πως θα απουσιάζει από την Αθήνα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος. Υπό αυτές τις συνθήκες ο Αλέξης Τσίπρας κρατά κλειστά τα χαρτιά του ως προς τις προθέσεις του για το νέο κυβερνητικό σχήμα, αν και όπως διαφαίνεται, βασικοί υπουργοί θα παραμείνουν στις θέσεις τους, όπως οι Τσακαλώτος, Καμμένος και Κοτζιάς. 

Όσον αφορά το υπουργείο Εσωτερικών τα τελευταία εικοσιτετράωρα παρατηρείται η αναπαραγωγή του λεγόμενου «σεναρίου Σκουρλέτη» σύμφωνα με το οποίο ο σημερινός υπουργός Εσωτερικών αναμένεται να αναλάβει χρέη γενικού γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παρά τις διαρροές ωστόσο, ο ίδιος ο κ. Σκουρλέτης δεν φαίνεται να συμφωνεί σε μια τέτοια μετακίνηση.

Αναμένεται ενδεχομένως η μετακίνηση του κ. Βίτσα από το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολίτικης στο Δημόσιας Τάξης και η είσοδος στην κυβέρνηση ορισμένων εκπροσώπων της γενιάς των σαραντάρηδων.

Η επίσημη ανακοίνωση για την επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Ιθάκη:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μετά και την ολοκλήρωση του ανασχηματισμού η προτεραιότητα του πρωθυπουργού θα αφορά τον σχεδιασμό της ομιλίας στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης όπου και θα αποκρυσταλλωθεί το στίγμα της κυβέρνησής του για το επόμενο χρονικό διάστημα και μέχρι τις εκλογές όποτε και εάν αυτές διεξαχθούν. 

Δύο είναι οι βασικοί παράγοντες που καθορίζουν το χρονοδιάγραμμα των πολιτικών εξελίξεων με τελική κατάληξη τις εκλογές. Ο Αλέξης Τσίπρας κρατά κλειστά τα χαρτιά του ως προς τις προθέσεις του για το νέο κυβερνητικό σχήμα

Ο πρώτος παράγων αφορά το μέγα ερώτημα εάν και καταπόσον οι οικονομικές συνθήκες και οι πολιτικοί συσχετισμοί στην Ευρώπη θα επιτρέψουν την αποφυγή επιβολής περικοπής των συντάξεων από την 1η Ιανουαρίου 2019.

Ο δεύτερος παράγων αφορά την ημερομηνία ψήφισης από τη Βουλή της συνθήκης των Πρεσπών. Σύμφωνα με όλα τα δεδομένα η διαδικασία αυτή αναμένεται να επεκταθεί ενδεχομένως και μέχρι τον επόμενο Φεβρουάριο. Ωστόσο και επί της ουσίας οι πολιτικές εξελίξεις θα εξαρτηθούν από τα οικονομικά δεδομένα και από τον τρόπο διαμόρφωσης του καθεστώτος επιτήρησης της ελληνικής οικονομίας από τους εταίρους. Η επιτήρηση αυτή θα πραγματοποιείται τέσσερις φορές τον χρόνο σύμφωνα και με δήλωση της Άγκελα Μέρκελ. Άλλωστε, έγινε ήδη γνωστό ότι το πρώτο τεχνικό κλιμάκιο αναμένεται να επισκεφτεί την Αθήνα μετά το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου. 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης