Στις 14.30 ώρα Βελγίου θα πραγματοποιηθεί η διμερής συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, οι εργασίες της οποίας ολοκληρώνονται σήμερα.
Στις 14.30 ώρα Βελγίου θα πραγματοποιηθεί η διμερής συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στις ΒρυξέλλεςΟ κ. Τσίπρας έθεσε χθες το θέμα της παράνομης κράτησης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, χωρίς καν να τους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες, στο ανώτατο επίπεδο, στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, όπου είπε ότι είναι «πρωτοφανής» για δύο συμμαχικές χώρες και «αποτελεί πληγή για όλη τη Συμμαχία, η οποία πρέπει να επουλωθεί από τη γειτονική χώρα με την άμεση επιστροφή τους στην Ελλάδα».
Απευθύνθηκε στους ηγέτες των χωρών-μελών, στον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ και έθεσε το εν λόγω ζήτημα κατά τη διάρκεια της συνομιλίας που είχε με την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ.
Το ίδιο έπραξαν και οι υπουργοί Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς και Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, στις συναντήσεις με ομολόγους τους που είχαν στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής.
«Μόνιμη πληγή του ΝΑΤΟ» χαρακτήρισε επίσης ο πρωθυπουργός το γεγονός ότι «η Τουρκία επιμένει να παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο στην περιοχή και να επιδιώκει την εξαίρεση του Αιγαίου από επιχειρησιακούς σχεδιασμούς, σε βάρος των συλλογικών μας δυνατοτήτων».
Ο Έλληνας πρωθυπουργός υπογράμμισε την ανάγκη αμοιβαίου σεβασμού μεταξύ των μελών του ΝΑΤΟ, ενώ, παράλληλα, τόνισε ότι η Ελλάδα επιμένει στον διάλογο με την Τουρκία και σημείωσε τη συνεργασία που υπάρχει στο θέμα της διαχείρισης των προσφυγικών/μεταναστευτικών ροών.
 Η παρέμβαση Τσίπρα στο δείπνο εργασίας
Στο μεταξύ, την ανάγκη να υπάρχει αμοιβαίος σεβασμός μεταξύ των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ, να ληφθούν γενναίες αποφάσεις για την επίλυση περιφερειακών και διεθνών διαφορών, και να προχωρήσει ο διάλογος με τη Ρωσία επεσήμανε ο πρωθυπουργός, κατά τη διάρκεια της χθεσινής παρέμβασής του στο δείπνο εργασίας, με το οποίο ολοκληρώθηκε η πρώτη ημέρα της Συνόδου Κορυφής της Συμμαχίας στις Βρυξέλλες.

«Ήρθε η ώρα για γενναίες αποφάσεις σε διεθνές και περιφερειακό επίπεδο, που θα εξασφαλίσουν την ειρήνη, τη σταθερότητα και την πρόοδο» δήλωσε ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές. Σε ό,τι αφορά στη στάση της χώρας μας ο κ. Τσίπρας παρατήρησε: «Η Ελλάδα είναι μια χώρα που παρά τις τεράστιες δυσκολίες αγωνίζεται για την επίλυση διαφορών και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή, και τάσσεται υπέρ της εντατικοποίησης των προσπαθειών για την επίλυση των διεθνών διαφορών και την προώθηση της παγκόσμιας ειρήνης και σταθερότητας».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην κατεύθυνση αυτή, η Ελλάδα:

* Σε περιφερειακό επίπεδο διατηρεί τον διάλογο με την Τουρκία, παρά τις δυσκολίες που υπάρχουν, ενώ ταυτόχρονα προωθεί την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας της ΠΓΔΜ και στηρίζει ενεργά την ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων.

* Σε διεθνές επίπεδο, στηρίζει κάθε προσπάθεια για την επίλυση διεθνών διαφορών και την προώθηση της παγκόσμιας ειρήνης και σταθερότητας, θεωρεί θετικές τις συνομιλίες των ΗΠΑ με τη Βόρεια Κορέα, με σκοπό να επιτευχθεί συμφωνία αποπυρηνικοποίησης της Κορεατικής Χερσονήσου, τονίζει την ανάγκη διαλόγου με τη Ρωσία, αλλά και κρίνει απαραίτητη την εφαρμογή των Συμφωνιών του Μινσκ για την ειρήνευση στην Ουκρανία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Μόνο στο πλαίσιο αυτό μπορούμε να προωθήσουμε την αποπυρηνικοποίηση σε παγκόσμιο επίπεδο και τον έλεγχο των συμβατικών εξοπλισμών, μια νέα αρχιτεκτονική ασφάλειας με τη Ρωσία, αλλά και την αποτελεσματική επίλυση περιφερειακών συγκρούσεων» επεσήμανε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε: «Προφανώς, δεν μιλάμε εκ του ασφαλούς, καθώς και εμείς αντιμετωπίσαμε δυσκολίες, που αφορούν σε παρέμβαση στα εσωτερικά μας, ενώ θεωρούμε απαραίτητη την εφαρμογή των Συμφωνιών του Μινσκ από όλους. Αλλά η θέση μας υπέρ της εντατικοποίησης του διαλόγου με τη Ρωσία και της αναβάθμισης του Συμβουλίου ΝΑΤΟ – Ρωσίας είναι και θα παραμείνει σταθερή».

Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε πως το η Βορειοατλαντική Συμμαχία «μπορεί να προχωρήσει μόνο στη βάση του αμοιβαίου σεβασμού μεταξύ των μελών του» και αυτό, όπως είπε, «σημαίνει σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και δίκαιη κατανομή βαρών». Σημείωσε, τέλος, πως η χώρα μας «παρά τους δημοσιονομικούς περιορισμούς είναι από τις λίγες που τηρούν τις δεσμεύσεις τους στο ΝΑΤΟ».

Πρόσκληση με «αστερίσκους» στην ΠΓΔΜ

Ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ σε δηλώσεις του ανακοίνωσε ότι η ενταξιακή διαδικασία για την ΠΓΔΜ έχει ήδη ξεκινήσει. «Σήμερα αποφασίσαμε να καλέσουμε την κυβέρνηση των Σκοπίων να ξεκινήσει τις ενταξιακές συνομιλίες» είπε σε συνέντευξη Τύπου και προσέθεσε πως «όταν όλες οι εθνικές διαδικασίες έχουν ολοκληρωθεί για την ονοματολογική συμφωνία, η χώρα θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ ως το 30ό μας μέλος». Ο κ. Στόλτενμπεργκ σήμερα αναμένεται να καλέσει τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ, στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής, και να του επιδώσει επίσημα την πρόσκληση για την έναρξη των ενταξιακών διαδικασιών.

Ο κ. Στόλτενμπεργκ τόνισε πως είναι στα χέρια των πολιτών της ΠΓΔΜ να αποφασίσουν αν θέλουν να στηρίξουν αυτήν τη συμφωνία, η οποία «είναι μία ευκαιρία ζωής», όπως είπε χαρακτηριστικά, και προσέθεσε πως, αν δεν αλλάξει το όνομα της χώρας, είναι ξεκάθαρο ότι δεν μπορεί να συμμετάσχει και στο ΝΑΤΟ.

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης