Με διάθεση αυτοκριτικής αλλά και υποστήριξης της πολιτικής που ακολούθησε ως πρωθυπουργός της χώρας, ο Γιώργος Παπανδρέου μιλά για την περίοδο που είχε τα ηνία της εξουσίας καθώς και για τις εκλογές της ερχόμενης Κυριακής, σε ένα μακροσκελέστατο μήνυμα που ανήρτησε στην προσωπική του ιστοσελίδα.

«Ήθελα μέσα σε μία τετραετία να αλλάξω συθέμελα την Ελλάδα, αλλά η ιστορία μού επιφύλαξε έναν άλλο ρόλο, να παλέψω, ώστε η χώρα μας να αποφύγει τη χρεοκοπία. Και αυτή την ευθύνη την ανέλαβα με όποιο προσωπικό ή πολιτικό κόστος» αναφέρει μεταξύ άλλων ο πρώην πρωθυπουργός.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Ποτέ δεν υποσχεθήκαμε λαγούς με πετραχήλια» σημειώνει σε άλλο σημείο του μηνύματός του, προσθέτοντας χαρακτηριστικά: «Η παρεξηγημένη ή και επίτηδες διαστρεβλωμένη ρήση μου “λεφτά υπάρχουν”, πάντα παρέπεμπε στην ανάγκη αξιοποίησης των υπαρχόντων πόρων με διάφανο και αποτελεσματικό τρόπο. Που να στηρίζει την ανάπτυξη και τις δουλειές».

To ΠΑΣΟΚ, η παράταξη που όσο καμία άλλη έφερε πρόοδο και μεγάλες αλλαγές στη χώρα, αλλά και που βαρύνεται και αυτή με τα λάθη και παραλείψεις του παρελθόντος, είναι η πολιτική δύναμη που όσο καμία άλλη εγγυάται την υπέρβαση των σφαλμάτων που κάναμε τις προηγούμενες δεκαετίες, υποστηρίζει ο κ. Παπανδρέου.

Εξηγεί ότι κατέστησε σαφές στους εταίρους μας στην Ε.Ε. ότι πρέπει να μας δώσουν χρόνο και την απαραίτητη προστασία από τις αγορές, κάτι που όμως δεν έγινε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δεν παραλείπει να κατηγορήσει τους επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ ότι αποτελούν δύο όψεις του ίδιου, συντηρητικού, νομίσματος, καθώς θεωρούν ότι το πρόβλημα της χώρας «δεν ήταν η κατάντια του 2009» αλλά το Μνημόνιο του 2010.

Αναφερόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ, ο πρώην πρωθυπουργός τονίζει ότι: «Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αποτελεί παρά άλλη μια καμουφλαρισμένη εκδοχή των νοσηρών φαινομένων καιροσκοπισμού και δημαγωγίας που ζήσαμε κατά κόρον τα χρόνια της μεταπολίτευσης. Δεν θέλει το μνημόνιο, αλλά θέλει τα λεφτά του μνημονίου, γιατί γνωρίζει ότι χωρίς αυτά η χώρα μας κινδυνεύει».

Αναφερόμενος δε στον Αντώνη Σαμαρά, κάνει λόγο για «τεράστιες, ιστορικών διαστάσεων» ευθύνες, καθώς, όπως λέει, «αρνήθηκε και αρνείται μέχρι και σήμερα την αναγνώριση και ανάληψη οποιασδήποτε ευθύνης αναλογεί στη ΝΔ, για το ότι φτάσαμε στην κρίση. Ετέθη ο ίδιος επικεφαλής του λεγόμενου “αντιμνημονιακού μετώπου”, μιας ετερόκλητης και καιροσκοπικής συμμαχίας πολιτικών δυνάμεων που προσπάθησαν να πείσουν ότι το μνημόνιο έφερε την κρίση και όχι η κρίση το μνημόνιο».

«Εξάλλου, ο κ. Σαμαράς ευθύνεται και για τη διενέργεια των εκλογών αυτή την τελείως άκαιρη χρονική στιγμή» προσθέτει ο κ. Παπανδρέου.

Τέλος, ο πρώην πρωθυπουργός επισημαίνει ότι από τις εκλογές πρέπει να προκύψει κυβέρνηση ευρύτατης συνεργασίας, κυβέρνηση εθνικής συνευθύνης.

Επιμέλεια: Χριστίνα Ρωμηού

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης