Σε κλειστό κέντρο στη Βόρεια Ελλάδα θα μεταφερθούν, σύμφωνα με πληροφορίες, οι μετανάστες που μπήκαν σε ελληνικό έδαφος είτε από τον Έβρο είτε από τα νησιά στα γεγονότα του τελευταίου τριημέρου.

Το κλειστό κέντρο, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, αναμένεται να λειτουργήσει άμεσα, προκειμένου να κρατηθούν όσοι εισήλθαν παράνομα στη χώρα μας. Από αυτό οι μετανάστες θα επαναπροωθούνται στη χώρα προέλευσης ή καταγωγής τους, χωρίς να καταγράφονται.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με πηγές του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου στην «Καθημερινή», στο νέο περίκλειστο κέντρο, το οποίο θα δημιουργηθεί στη Βόρεια Ελλάδα, αναμένεται να μετακινηθούν όσοι μπήκαν παράνομα στη χώρα μετά την 1η Μαρτίου.

Εξάλλου, χθες Τρίτη, εκδόθηκε σε ΦΕΚ η πράξη νομοθετικού περιεχομένου με την οποία αναστέλλεται για έναν μήνα η υποβολή αιτήσεων χορήγησης ασύλου. Καθώς η ΠΝΠ έχει αναδρομική ισχύ από την 1η Μαρτίου, όσοι έφθασαν στα νησιά από την Κυριακή και μετά εμπίπτουν στη συγκεκριμένη διάταξη και άρα θα πρέπει να επιστραφούν χωρίς να υποβάλουν αίτημα ασύλου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αρματαγωγό στη Μυτιλήνη για τη φιλοξενία μεταναστών

Στο μεταξύ, στο λιμάνι της Μυτιλήνης έδεσε το αρματαγωγό «Ρόδος». Σε αυτό θα επιβιβαστεί το σύνολο των εισερχομένων μετά την 1η Μαρτίου προσφύγων και μεταναστών που αυτή τη στιγμή βρίσκονται στο λιμάνι του νησιού σε υπαίθριο καταυλισμό.

Πηγές του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου διευκρίνιζαν στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ότι το πλοίο θα χρησιμοποιηθεί μόνο για οικογένειες, ενώ οι υπόλοιποι νεοεισερχόμενοι θα μεταφέρονται σε αστυνομικά τμήματα και προαναχωρησιακά κέντρα.

Τις προηγούμενες ημέρες, στο λιμάνι της Μυτιλήνης συγκεντρώθηκαν πολλοί αιτούντες άσυλο, οι οποίοι μετακινήθηκαν από τη Μόρια λόγω της φήμης που κυκλοφόρησε μέσω κοινωνικών δικτύων ότι θα φτάσει πλοίο στο νησί για να μεταφέρει κόσμο στην ενδοχώρα.

Περισσότεροι από 2.000 πρόσφυγες και μετανάστες, φορτωμένοι με τα υπάρχοντά τους κατέβηκαν με τα πόδια, διανύοντας απόσταση 10 περίπου χιλιομέτρων, από το ΚΥΤ της Μόριας στο κέντρο της πόλης. Η προκυμαία της πόλης και οι γύρω δρόμοι γέμισαν, οπότε και κλήθηκαν δυνάμεις της Αστυνομίας για να τους απωθήσουν πίσω στον καταυλισμό.

Μειωμένες ροές λόγω καιρικών συνθηκών

Συνολικά 73 πρόσφυγες και μετανάστες αποβιβάστηκαν το τελευταίο 24ωρο με λέμβους σε δύο νησιά του ανατολικού Αιγαίου.

Σύμφωνα με το αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος από χθες το πρωί της Τρίτης 3/3 έως σήμερα το πρωί της Τετάρτης 4/3 αποβιβάστηκαν 41 πρόσφυγες και μετανάστες στο Φαρμακονήσι και 32 στην Κω. Επίσης δεν υπήρξε καμία επιχείρηση έρευνας και διάσωσης.

Στελέχη του Λιμενικού Σώματος σημείωναν πως η μείωση οφείλεται στις καιρικές συνθήκες, καθώς επικρατούν νότιοι άνεμοι που δεν επιτρέπουν το «ταξίδι» με φουσκωτές λέμβους από τις τουρκικές ακτές προς τα ελληνικά νησιά, αλλά και στην αύξηση των περιπολιών από σκάφη του ΛΣ, του Πολεμικού Ναυτικού και της Frontex.

Σημειώνεται πως η Frontex έκανε δεκτό το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης για ενεργοποίηση των ομάδων ταχείας επέμβασης. Σύμφωνα με πληροφορίες, από πλευράς Λ.Σ. έχει ζητηθεί η αποστολή από τα κράτη-μέλη της Frontex επιπλέον πλωτών σκαφών, αεροσκαφών και συστημάτων επιτήρησης συνόρων.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης