Σε κατάσταση επιφυλακής εξακολουθεί να βρίσκεται το Πολεμικό Ναυτικό της χώρας μας παρά τις τελευταίες κινήσεις της Τουρκίας που μαρτυρούν διάθεση αποκλιμάκωσης στη θαλάσσια περιοχή γύρω από το Καστελόριζο, μέσω της επιστροφής μέρους του τουρκικού στόλου στους ναυστάθμους του.

Αν και κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου εκφράζουν αισιοδοξία τόσο για την ετοιμότητα των ενόπλων δυνάμεων όσο και για τα γρήγορα αντανακλαστικά αυτών αλλά και τη στήριξη από «σημαντικούς παίκτες» της Ευρώπης, εντούτοις ο συναγερμός θα λήξει όταν θα εκπνεύσει και η τουρκική Navtex, δηλαδή στις 2 Αυγούστου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πάντως, οι ενδείξεις αποκλιμάκωσης καθρεφτίζονται και στις κινήσεις των δικών μας πολεμικών σκαφών, καθώς ορισμένες μονάδες επιστρέφουν στις βάσεις τους, μιμούμενες την αντίστοιχη πορεία των τουρκικών σκαφών.  

Μέρκελ σε Ερντογάν: «Οι Έλληνες δεν αστειεύονται – Να περιμένετε θερμό επεισόδιο»

Εν τω μεταξύ, όπως έγινε γνωστό χθες, o λόγος που η Τουρκία αποφάσισε να μη βγάλει, τελικά, το ερευνητικό πλοίο Oruc Reis από το λιμάνι για έρευνες ήταν το τηλεφώνημα της καγκελαρίου Μέρκελ, η οποία είπε προς τον Τούρκο πρόεδρο ότι «οι Έλληνες δεν αστειεύονται» – ενώ λίγη ώρα νωρίτερα η ίδια είχε συνομιλήσει με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Άνγκελα Μέρκελ φέρεται να τόνισε προς την τουρκική πλευρά: «Να περιμένετε και θερμό επεισόδιο εάν βγάλετε το Oruc Reis για έρευνες».

Επιπλέον η καγκελάριος επισήμανε στον Ερντογάν πως «η Τουρκία θα έχει πολλά προβλήματα, όχι μόνο με την Ελλάδα, αλλά με ολόκληρη την Ευρώπη, εάν συνεχίσει τις προκλήσεις και ότι οι επιπτώσεις θα είναι πολύ σκληρές».  

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης