Ολοκληρώθηκε, λίγο πριν τις 23.00 το βράδυ της Τρίτης (ώρα Ελλάδας), η συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής Ντόναλντ Τραμπ. Σημειώνεται ότι η συνάντηση των δύο ανδρών διήρκησε περίπου μισή ώρα.

Στη συνάντηση αυτή συζητήθηκαν η περαιτέρω διεύρυνση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων, η πρόοδος που έχει συντελεστεί στην ελληνική οικονομία, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε το ενδιαφέρον της Ελλάδας εκτός από την αναβάθμιση των F-16 να προχωρήσει και στην αγορά των F -35, όταν το επιτρέψουν οι δημοσιονομικές συνθήκες στη χώρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Έλληνας πρωθυπουργός έφθασε λίγα λεπτά μετά τις 21.00 το βράδυ (ώρα Ελλάδος), συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Μαρέβα Γκραμπόφσκι – Μητσοτάκη, όπου τους υποδέχθηκαν ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και η σύζυγός του Μελάνια.

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η Αθήνα αναμένει την υποστήριξή σας. Η Ελλάδα είναι αξιόπιστος και προβλέψιμος σύμμαχος στον οποίο η Ουάσινγκτον μπορεί να βασίζεται», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μπροστά στις κάμερες στο Οβάλ Γραφείο του Λευκού Οίκου απευθυνόμενος στον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι «η συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης προκαλεί αποσταθεροποίηση ενώ τόνισε πως οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις βρίσκονται στο καλύτερο δυνατό σημείο.

«Έχουμε εκπληκτικές σχέσεις. Είστε ένα έθνος που έχει κάνει μια τεράστια οικονομική επιστροφή. Θα συζητήσουμε και είμαι σίγουρος ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός έχει ορισμένα πολύ ενδιαφέροντα πράγματα να μου πει. Θα συνεχίσουμε να αναπτύσσουμε τις διμερείς μας σχέσεις», είπε από την πλευρά του ο Ντόναλντ Τραμπ.

Ο κ. Μητσοτάκης αναφερόμενος στα γεωπολιτικά είπε ότι «στο πεδίο της άμυνας έχουμε προοδεύσει παρά πολύ, ιδιαιτέρως στο ότι μπορούμε να διασφαλίσουμε πως η Ελλάδα θα είναι πάντοτε ένας αξιόπιστος σύμμαχος σε ένα πολύπλοκο κόσμο».

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι η ελληνική οικονομία έχει ανακάμψει και πως η νέα κυβέρνηση μείωσε φόρους.

«Επιπλέον ακολουθούμε μια συνταγή η οποία έχει δουλέψει και στις ΗΠΑ και η οικονομία αντιδρά πολύ θετικά», πρόσθεσε ενώ ζήτησε από τον πρόεδρο Τραμπ τη στήριξη του ώστε να έρθουν αμερικανικές επενδύσεις στην Ελλάδα.

«Να μπορέσουμε να γιγαντώσουμε την οικονομία ώστε οι άνθρωποι να νιώσουν τη διαφορά», συμπλήρωσε.

Σε ότι αφορά το ενδεχόμενο αγοράς μαχητικών F-35 ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι η Ελλάδα ενδιαφέρεται αλλά θα προχωρήσει σε κάτι τέτοιο όταν το επιτρέψουν οι δημοσιονομικές συνθήκες στη χώρα.

Τραμπ: Στενότερες από ποτέ οι σχέσεις με την Ελλάδα

Στη γεωστρατηγική σημασία και στην ιστορία της Ελλάδας αναφέρθηκε, από την πλευρά του, ο Ντόναλντ Τραμπ ξεκινώντας την τοποθέτησή του.

«Είναι τιμή μου να έχω εδώ τον Έλληνα πρωθυπουργό και την πρώτη κυρία της Ελλάδας, επίσης. Ευχαριστούμε πάρα πολύ που είστε εδώ. Έχουμε πάρα πολλά να συζητήσουμε», τόνισε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, ο κ. Τραμπ τις χαρακτήρισε εκπληκτικές και σημείωσε πως είναι στενότερες παρά ποτέ.

Ειδική αναφορά έκανε στην ελληνική οικονομία, επισημαίνοντας πως η Ελλάδα έχει καταφέρει να ανακάμψει πάρα πολύ γρήγορα. «Από απόψεως ποσοστού, μιλάμε για μία από τις μεγαλύτερες ανακάμψεις στον κόσμο. Είναι τεράστια ανάκαμψη και τα έχετε καταφέρει πάρα πολύ καλά», υπογράμμισε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Παράλληλα, o Ντόναλντ Τραμπ δέχτηκε σωρεία ερωτήσεων για τις τελευταίες εξελίξεις με το Ιράν. Μεταξύ άλλων είπε ότι η πολιτική του κατευνασμού επί Ομπάμα δεν φάνηκε να λειτουργεί.

«Είχαμε επίθεση πρόσφατα, ανθρώπους να τραυματίζονται και ένα νεκρό. Αυτό ήταν έργο του στρατηγού Σουλεϊμανί. Σώσαμε πολλές ζωές με την επέμβαση στη Βαγδάτη», δήλωσε μεταξύ άλλων χαρακτηρίζοντας τον Σουλεϊμανί «τέρας».

Κληθείς να σχολιάσει το γεγονός ότι ο Ταγίπ Ερντογάν τον αποκάλεσε «μάρτυρα», είπε ότι ο καθένας έχει την άποψη του. «Διαφωνώ μαζί του αλλά πρέπει να λάβει υπόψη την κοινή γνώμη της χώρας του», συμπλήρωσε.

Οι δηλώσεις μπροστά στις κάμερες κράτησαν 20 λεπτά, ακολούθησε τετ α τετ των δυο ηγετών και ακολούθως διευρυμένη σύσκεψη των δυο αντιπροσωπειών.

Κ. Μητσοτάκης: Έγινε ξεκάθαρο στην αμερικανική πλευρά ότι δεν θα δείξουμε καμιά ανοχή σε παραβίαση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων

Ο πρωθυπουργός συνομιλώντας με δημοσιογράφους αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο Τραμπ στον Λευκό Οίκο ανέφερε: «Είμαι πολύ ικανοποιημένος από την σημερινή συνάντηση με τον Πρόεδρο Τραμπ».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρόσθεσε: «Είχαμε μια επιβεβαίωση των ήδη εξαιρετικών Ελληνοαμερικανικών σχέσεων, ξεκάθαρες δημόσιες τοποθετήσεις για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και μία πολύ καλύτερη κατανόηση και του ίδιου του Προέδρου Τραμπ για τις γεωπολιτικές προκλήσεις της περιοχής και πως μπορούμε να είμαστε μέρος της λύσης και όχι του προβλήματος».

Επιπλέον είπε τα εξής: «Τέθηκαν εμφατικά όλα τα ζητήματα που αφορούν τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα. Έγινε ξεκάθαρο στην αμερικανική πλευρά ότι δεν θα δείξουμε καμιά ανοχή σε παραβίαση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων».

Ο πρωθυπουργός ανέφερε επίσης ότι ξεκινάει άμεσα η διαπραγμάτευση για τη συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμα των F-35 με στόχο την απόκτηση μιας μοίρας αεροσκαφών νέας τεχνολογίας. Στόχος είναι με βάση και τις δημοσιονομικές δυνατότητες της χώρας, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της αναβάθμισης των F-16, να προχωρήσουμε στην προμήθεια των F-35. Αυτό αναμένεται να γίνει με βάση και τις δυνατότητες παραγωγής των F-35 από το 2024 και μετά.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης