Οι επαφές του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, τον οποίο υποδέχθηκε χθες το βράδυ κατά την άφιξή του στην Αθήνα ο Νίκος Δένδιας, άρχισαν σήμερα το πρωί λίγο μετά τις 10.30 με τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο Πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της εισαγωγικής τοποθέτησής του ενώπιον του αμερικανού Υπουργού Εξωτερικών αναφέρθηκε στις προκλητικές δραστηριότητες της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο. Όπως τόνισε: «Η επικύρωση της νέας αμυντικής συμφωνίας με την Ελλάδα ενισχύει το κοινό στρατηγικό μας αποτύπωμα στην περιοχή υπέρ της περιφερειακής ασφάλειας πολύ περισσότερο όταν στη Μεσόγειο εκδηλώνονται κινήσεις που αμφισβητούν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και της Κύπρου. Αναφέρομαι στην πρακτική της γειτονικής Τουρκίας, η οποία συχνά δεν συνάδει με τις σχέσεις φιλίας και συνεργασίας που επιθυμεί η Ελλάδα.  Οι πρόσφατες κινήσεις της Τουρκίας στο τεμάχιο “7” παραβιάζουν κατάφωρα τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου. Η Κύπρος δεν ζητά παρά το αυτονόητο. Την εφαρμογή του διεθνούς δικαίου».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην ιστορική καλή σχέση Ελλάδας – ΗΠΑ που σφυρηλατήθηκε με τους δύο παγκοσμίους πολέμους και τη σημαντική παρουσία της ομογένειας ενώ υπογράμμισε ότι οι εορτασμοί για τα 200 χρόνια από την ελληνική ανεξαρτησία θα δώσουν την ευκαιρία για ανάδειξη και εμβάθυνση αυτής της ιστορικής, πολιτικής και πολιτισμικής σχέσης.

Τόνισε επίσης πως ο β’ γύρος στρατηγικού διαλόγου με τις ΗΠΑ γίνεται σε μια συγκυρία όπου η Ελλάδα μετά από 10 χρόνια οικονομικών αντιξοοτήτων βρίσκεται στην ανάπτυξη. Σε ό,τι αφορά στην αμυντική συνεργασία επεσήμανε ότι μπορεί να αποβεί αμοιβαία επωφελής και ιδίως για τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην περιοχή.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στο ενδιαφέρον αμερικανικών εταιρειών για επενδύσεις στην Ελλάδα σημειώνοντας τις επενδύσεις της Pfizzer, της Cisco, την επένδυση της Οnyx στα ναυπηγεία της Σύρου και εμμέσως της EXXON που ενδιαφέρεται με κοινοπραξίες για τις έρευνες υδρογονανθράκων στην Κρήτη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ακόμα αναφέρθηκε στη συνεργασία στο επίπεδο του τουρισμού και τις αφίξεις αμερικανών τουριστών, στις υποτροφίες για έλληνες φοιτητές,στα προγράμματα ανταλλαγής αλλά και στην «κατάργηση» της βίζας για τους έλληνες πολίτες.

Υπογράμμισε επίσης ότι υπάρχει συνεργασία και στον ενεργειακό τομέα με το υγροποιημένο αέριο και την έρευνα για υδρογονάνθρακες. Aπό την πλευρά του ο υπουργός εξωτερικών των ΗΠΑ σημείωσε την ιστορική σχέση των δυο χωρών, τόνισε πως οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις βρίσκονται στο απόγειό τους και πως με την επίσκεψή του προσβλέπει «πως θα προχωρήσουν μπροστά». Ο Μάικ Πομπέο αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην Ελλάδα ως πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή και υπογράμμισε ότι στο πλαίσιο της αμυντικής συνεργασίας υπάρχουν σημεία που εκτείνονται και σε οικονομικό επίπεδο. Επεσήμανε επίσης πως οι αμερικανικές εταιρείες είναι έτοιμες να έλθουν και να επενδύσουν στην Ελλάδα, να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας και ανάπτυξη για όλους.

Στις 12:20 υποδέχθηκε τον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, ο Νίκος Δένδιας στο υπουργείο Εξωτερικών. Από την είσοδο του νεοκλασικού ο Ν. Δένδιας τον οδήγησε στην αίθουσα Καποδίστρια του πρώτου ορόφου όπου οι δύο άνδρες ξεκίνησαν τις κατ’ ιδίαν συνομιλίες τους. Για τους δύο υπουργούς Εξωτερικών είναι η τρίτη φορά που συναντώνται, καθώς τον Ιούλιο ο Ν. Δένδιας είχε επισκεφθεί τη Ουάσιγκτον, λίγες ημέρες μετά τις εκλογές, ενώ είχε επίσης την ευκαιρία να συναντήσει τον Αμερικανό ομόλογό του στο περιθώριο των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

Η υπογραφή του σημαντικού Πρωτοκόλλου Τροποποίησης της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (Mutual Defense Cooperation Agreement – MDCΑ), που επιταχύνει τον βηματισμό της συμμαχικής σχέσης Αθήνας-Ουάσινγκτον, πραγματοποιήθηκε μετά το πέρας των διευρυμένων συνομιλιών των δύο αντιπροσωπειών, σε συνέχεια της κατ’ιδίαν συνάντησης των δύο υπουργών Εξωτερικών.

Μετά το πέρας της συνάντησης έγιναν κοινές  δηλώσεις στον Τύπο.

 

 

«Υπάρχουν κάποια όρια, δεν μπορούμε να αφήσουμε τον οποιονδήποτε, την Τουρκία να κάνει παράνομες γεωτρήσεις», ανέφερε ο Μάικ Πομπέο ερωτηθείς σχετικά με τις δραστηριότητες της γείτονος κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον ομόλογό του.

Ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας, Νικόλαος Παναγιωτόπουλος, υποδέχθηκε  τον Μάικ Πομπέο νωρίτερα το πρωί  στο Στρατόπεδο «Παπάγου». Κατά τη συνάντηση του κ. Παναγωτόπουλου με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών επιβεβαιώθηκε η βούληση της Ελλάδας και των ΗΠΑ για περαιτέρω ανάπτυξη της στρατηγικής τους συνεργασίας στον τομέα της ‘Αμυνας και Ασφάλειας, η οποία συνεισφέρει σημαντικά στην ασφάλεια των δύο χωρών. Παράλληλα τονίστηκε η επιθυμία για την ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας για την προώθηση της ασφάλειας και σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και για την αποτελεσματική αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων και απειλών στην ευρύτερη περιοχή.

Επιπρόσθετα συζητήθηκαν επίσης η προοπτική και οι ευκαιρίες που δημιουργεί το Πρωτόκολλο Τροποποίησης της Συμφωνίας Αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδας – ΗΠΑ (MDCA) για την εμβάθυνση της διμερούς συνεργασίας τόσο στον Αμυντικό όσο και στον Αμυντικό – Τεχνικό τομέα, με ιδιαίτερη έμφαση στο ρόλο και τις προοπτικές ανάπτυξης της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας αλλά και τις αμερικανικές επενδύσεις σε υποδομές και εξοπλισμό, με απώτερο σκοπό το όλο εγχείρημα να είναι επωφελές και για την εθνική οικονομία.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος έκανε ιδιαίτερη μνεία στις πρωτοβουλίες της χώρας μας για ανάπτυξη τριμερών σχημάτων αμυντικής περιφερειακής συνεργασίας με χώρες της περιοχής με στόχο την ασφάλεια, τη σταθερότητα και την ευημερία των χωρών της περιοχής. Σημειώνεται ότι είναι η πρώτη φορά που ο επικεφαλής της Αμερικανικής Διπλωματίας επισκέπτεται το υπουργείο Εθνικής ‘Αμυνας.

Το απόγευμα, ο Μ. Πομπέο θα εκφωνήσει ομιλία στο Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, ενώ την Κυριακή θα αναχωρήσει από την Αθήνα για τις ΗΠΑ.

Τα μέτρα ασφαλείας είναι δρακόντια ενώ στο κέντρο της Αθήνας είναι σε ισχύ κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, για τις μετακινήσεις του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών. 

 

Υπενθυμίζεται πω ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ έφθασε στην Ελλάδα προερχόμενος από τη Βόρεια Μακεδονία, ενώ νωρίτερα είχε επισκεφτεί το Μαυροβούνιο και την Ιταλία.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης