Γεφυρώνεται το χάσμα μεταξύ δανειστών και κυβέρνησης για το κλείσιμο της συμφωνίας υποστηρίζουν κυβερνητικοί κύκλοι, ωστόσο υπάρχει ακόμα σειρά θεμάτων τα οποία παραμένουν στο αέρα.

Οι εκπρόσωποι των θεσμών καθαρογράφουν τα μέτρα, τα οποία αφορούν μόνο σε θέματα που έχουν «κλειδώσει»​

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Το νέο ραντεβού μεταξύ θεσμών και ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας (στην οποία επικεφαλής είναι ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος) δόθηκε για μετά τις 17.00 το απόγευμα. Σύμφωνα με πληροφορίες, η τεχνική συμφωνία (staff level agreement) περνά μέσα από 8 ανοικτά ζητήματα, στα οποία πρέπει να βρεθεί η χρυσή τομή μέσα στα επόμενα 24ωρα.
Τα χρονικά περιθώρια είναι ασφυκτικά και η κυβέρνηση συνεχίζει τον αγώνα δρόμου προκειμένου να κλείσει τη συμφωνία έως το Eurogroup της 22ας Μαΐου και να εξασφαλίσει πρόσβαση σε πρόσθετη ρευστότητα. Ενδεικτικό της διαμορφωθείσας κατάστασης είναι η παραμονή του Ευκλείδη Τσακαλώτου στο Χίλτον από τις 10.30 το πρωί της Κυριακής έως τις 02.00 τα ξημερώματα της Δευτέρας, μ’ ένα μικρό διάλειμμα για φαγητό το μεσημέρι.


Εκκρεμότητες υπάρχουν στα ακόλουθα ζητήματα
:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
  • Συνταξιοδοτικό 
  • Ασφαλιστικό (Οι δανειστές αμφισβητούν τη βιωσιμότητα του συστήματος μετά και τις αλλαγές που έφερε ο νόμος Κατρούγκαλου)
  • Δημόσιο («Ψαλίδι» στα ειδικά μισθολόγια, μείωση συμβασιούχων)
  • Δημοσιονομικό (Οι θεσμοί ζητούν περισσότερα στοιχεία για το πλεόνασμα και το κατά πόσο αυτό είναι σταθερό και όχι έκτακτο, άρα μπορεί να επαναληφθεί και τα επόμενα έτη και δεν οφείλεται π.χ. σε στάση πληρωμών του Δημοσίου προς ιδιώτες και επιχειρήσεις).
  • Λειτουργία αγοράς (Άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές, πώληση ΜΗΣΥΦΑ εκτός φαρμακείων κ.λπ.)
  • «Κόκκινα» δάνεια
  • Χρηματοοικονομικά (πρωτογενή πλεονάσματα)
  • Ιδιωτικοποιήσεις.
Γράψε, σβήσε

Οι εκπρόσωποι των θεσμών, λοιπόν, καθαρογράφουν τα μέτρα, τα οποία αφορούν μόνο σε θέματα που έχουν «κλειδώσει». Λαμβάνοντας υπ’ όψιν τον χρόνο που χρειάζεται για την παρουσίαση των στοιχείων από κάθε πλευρά, τις αντιπροτάσεις κ.λπ. γίνεται άμεσα αντιληπτό ότι δεν θα υπάρξει συμφωνία εντός της ημέρας και οι ουσιαστικές εξελίξεις μετατίθενται για τα μέσα της εβδομάδας.

Υπενθυμίζεται ότι τα ξημερώματα της Δευτέρας, υψηλόβαθμος κυβερνητικός παράγοντας προέβη σε δηλώσεις κατά τις οποίες τόνισε ότι με τους επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών «τελειώσαμε όλους τους φακέλους και δεν υπάρχει κάτι στο MOU ή στο MEFP που δεν έχουμε συζητήσει». Παράλληλα, υποστήριξε πως «υπάρχουν 4-5 φάκελοι, όπου δεν υπάρχει κανένα θέμα (παιδεία, υγεία, ενέργεια), υπάρχουν 4 φάκελοι με αρκετά σημαντικά ζητήματα, και 4-5 φάκελοι με μικρότερης σημασίας ζητήματα». Μεταξύ των άλλων πρόσθεσε ότι «σε κάθε μεγάλο τομέα, ένα θέμα είναι σημαντικό», ενώ ερωτηθείς σχετικά, ανέφερε ότι το ζήτημα με τον προσδιορισμό των πρωτογενών πλεονασμάτων μετά το 2018 μένει κενό, διότι θα γίνει πακέτο με το χρέος.

Νωρίτερα, στέλεχος του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης είχε δηλώσει σχετικά με τις επαφές της υπουργού Όλγας Γεροβασίλη με τους επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών ότι «υπάρχουν 2-3 σημεία, τεχνικά κατά κύριο λόγο, για τα οποία θα ανταλλάξουμε σήμερα κείμενα, πιθανόν και μέσω emails. Αφορούν στη μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης, στην κινητικότητα, στις αξιολογήσεις, στα πάντα». Ωστόσο, ο ίδιος παράγοντας πρόσθεσε πως «υπάρχουν και σημεία που έχουν λίγο πολιτική χροιά και δημοσιονομικό αντίκτυπο».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης