Εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη στην εφημερίδα «Φιλελεύθερος» έδωσε ο Αντώνης Σαμαράς.

Ο πρώην πρωθυπουργός μιλά για την υποψηφιότητα της Κατερίνας Σακελλαροπούλου για την Προεδρία της Δημοκρατίας, επικρίνει τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ στην προεδρική εκλογή του 2014, επιτίθεται προσωπικά στον Αλέξη Τσίπρα επικρίνοντάς τον και ως αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και ως πρωθυπουργό και επαναλαμβάνει για την υπόθεση Novartis πως πρόκειται για σκευωρία, «απίστευτα βλακώδη βέβαια- αλλά σκευωρία που στρέφεται ευθέως πλέον κατά του Πολιτεύματος».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Το “αξίωμα” που με χωράει είναι να παραμένω ενεργός στην πολιτική, να υπερασπίζομαι την Πατρίδα μου, την παράταξή μου και τις αρχές μου – ιδιαίτερα σε κρίσιμες στιγμές σαν κι αυτές που ζούμε, σαν κι αυτές που έρχονται», υπογραμμίζει ο κ. Σαμαράς και σε άλλη, σχετική ερώτηση σημειώνει μεταξύ άλλων: «Δεν υπάρχει κανένας “κακός λύκος”. Όλοι ξέρουν πως βοήθησα ενεργά για τη νίκη της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη σε όλες τις κρίσιμες αναμετρήσεις». Προσθέτει δε ότι «απλώς κάποιοι αναζητούν… «κοκκινοσκουφίτσες» για να υπονομεύσουν την ενότητα της παράταξης, αλλά δεν θα τους περάσει».

Για την κυβέρνηση του Κ. Μητσοτάκη λέει ότι δεν είναι δουλειά του να βαθμολογεί υπουργούς και να σχολιάζει αλλά «είμαι εδώ για να βοηθώ» και τονίζει πως «το στοίχημα θα κερδηθεί στην πράξη» και «όλοι ευχόμαστε και κάνουμε ό,τι μπορούμε για να κερδηθεί».

Ο Αντώνης Σαμαράς απαντά σε ερωτήσεις για το προσφυγικό -μεταναστευτικό ζήτημα, τα ελληνοτουρκικά και τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις και τις εξελίξεις στη Λιβύη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επίσης λέει για τη συμφωνία των Πρεσπών ότι «δεν περπατάει ούτε μέσα, ούτε έξω, ούτε στα Βαλκάνια, ούτε στην Ευρώπη», μιλά για την οικονομία και το στόχο της ανάπτυξης ενώ τέλος ερωτάται τι προσδοκά από την πολιτική και τον εαυτό του. «Από την πολιτική περιμένω ένα μόνο: να βοηθήσω τη χώρα μου – ιδιαίτερα στα δύσκολα που έρχονται. Κι από τον εαυτό μου, περιμένω τα πάντα: Να κάνω μάχιμος το καθήκον μου ως το τέλος. Το καθήκον είναι συμβόλαιο ζωής! Αδιαπραγμάτευτο…», απαντά ο πρώην πρωθυπουργός.

Θερμό επεισόδιο και προσφυγή στη Χάγη

Στο κομμάτι των σχέσεων μας με την Τουρκία, για το αν υπάρχει κίνδυνος «θερμού επεισοδίου» και για το ποιες είναι οι επιλογές μας ο κ. Σαμαράς τονίζει:

«Με μια λέξη: Αποτροπή! Αποτροπή σημαίνει πολλά πράγματα…

Σημαίνει, πρώτα απ’ όλα να πείσουμε τους πάντες, πως αν ο «απέναντι» προκαλέσει εμπράκτως τα εθνικά μας συμφέροντα, θα αντιδράσουμε. Κι ότι είμαστε αποφασισμένοι γι’ αυτό. Αντίθετα, όποιος δείχνει – και μάλιστα δημόσια – ότι φοβάται «θερμό επεισόδιο», ενθαρρύνει τους άλλους να μας το κάνουν. Και το φέρνει πιο κοντά.

Όταν ακούγονται πρόθυμες φωνές από την Ελλάδα, ότι είμαστε έτοιμοι να διαπραγματευθούμε τα «δικά μας», ενθαρρύνουμε τους άλλους να μας ζητήσουν κι άλλα.

Όταν ακούγεται για προσφυγή στη Χάγη υπό τις τωρινές συνθήκες, δηλαδή εκ των προτέρων συνθηκολόγηση της Ελλάδας σε «συνυποσχετικό» που παρακάμπτει το Δίκαιο της Θάλασσας όπως ζητάει η Τουρκία (η οποία δεν το έχει υπογράψει), δεν αποτρέπουμε την επιθετικότητα της άλλης πλευράς. Την ενθαρρύνουμε ακόμα περισσότερο…

Δεν πρέπει να φερόμαστε ως «αναλυτές» μιας κατάστασης, αλλά ως πολιτικοί που κρατάμε στα χέρια μας την μοίρα της χώρας μας…».

Εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας

Για την Αικατερίνη Σακελλαροπούλου και την απουσία του από την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας σημειώνει:

«Δεν μπορώ να πω ότι γνωρίζω την κα. Σακελλαροπούλου. Της εύχομαι, βεβαίως, καλή επιτυχία. Λόγω προγραμματισμένου από καιρό ταξιδιού στις ΗΠΑ δεν θα βρίσκομαι στη Βουλή την ημέρα της ψηφοφορίας. Θα στείλω ωστόσο σχετική επιστολή στην οποία θα αναφέρω ότι αν ήμουν παρών θα υπερψήφιζα την πρόταση του κόμματός μου».

 

 

 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης