«Η Μακεδονία είναι μία και ελληνική. Κι αυτό είναι ιστορική αλήθεια», είπε ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς από το βήμα της Βουλής, ενώ τόνισε ότι στη Συμφωνία των Πρεσπών, η Ελλάδα υποχωρεί σε όλα και δίνοντας στα Σκόπια και ονομασία και γλώσσα και εθνότητα, νομιμοποιώντας παράλληλα τον αλυτρωτισμό στη γειτονική χώρα. «Η Συμφωνία των Πρεσπών δεν λύνει το πρόβλημα, δημιουργεί πολύ μεγαλύτερο», ανέφερε ο πρώην πρωθυπουργός. 

Κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια επί της Συμφωνίας των Πρεσπών, ο Αν. Σαμαράς είπε ότι «ακούγεται το επιχείρημα πως τους έχουν αναγνωρίσει 140 χώρες. Αν είναι έτσι τα πράγματα γιατί πιέζουν εμάς; Απλούστατα διότι το σημαντικό για τα Σκόπια δεν ήταν να τους αναγνωρίσει η Ουγκάντα, αλλά εμείς, γιατί μόνο εμείς μπορούμε να αναγνωρίσουμε τον αλυτρωτισμό εναντίον μας». Υπενθύμισε, δε, πως η Ελλάδα έχει ασκήσει βέτο για την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επεσήμανε, εξάλλου, ότι «μας λένε για το ΝΑΤΟ και τα Σκόπια, για να σταθεροποιηθεί η περιοχή. Τόσα χρόνια η ευρύτερη περιοχή ήταν ήρεμη και το ΝΑΤΟ επεκτάθηκε. Η είσοδος στο ΝΑΤΟ δεν είναι πανάκεια». Κατηγόρησε επιπλέον την κυβέρνηση ότι «στην προσπάθειά της να περάσει μια επαίσχυντη συμφωνία, έχει γίνει πιο “Σκοπιανή” από τους “Σκοπιανούς”». Σε ό,τι αφορά τις κατηγορίες σε βάρος του ότι έκανε καριέρα με το «Μακεδονικό», δήλωσε πως όταν χρειάστηκε πήγε του και επέστρεψε με την ψήφο των πολιτών.

Καταλόγισε επίσης στη γειτονική χώρα ότι «τους χάρτες με την ελληνική Μακεδονία είχαν αναλάβει να τους κατεβάσουν από το 1995 και ακόμα δεν το έχουν κάνει», ενώ τόνισε πως «ούτε το Σύνταγμά τους δεν έχουμε». Απαντώντας στις αιτιάσεις ότι η ΠΓΔΜ είναι μικρή χώρα που δεν απειλεί την Ελλάδα, διερωτήθηκε «τι θα πει μικρή και μεγάλη χώρα;», φέρνοντας ως παράδειγμα ότι οι ΗΠΑ διέκοψαν το 1961 τους δεσμούς τους με την Κούβα. «Οι μικρές χώρες μπορούν να γίνουν όχημα για άλλες μεγάλες δυνάμεις», εκτίμησε. Σημείωσε επιπλέον ότι τα πολυεθνοτικά κράτη προσδιορίζονται με ουδέτερα ονόματα, επικαλούμενος το Βέλγιο και την Ελβετία. «Τα Σκόπια επέλεξαν τη “Μακεδονία” για να καπελώσουν την Αλβανική μειονότητα», πρόσθεσε.

Ο Αντ. Σαμαράς σημείωσε ότι πριν από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο δεν υπήρχε πέρα από τα ελληνικά σύνορα περιοχή Μακεδονία, ούτε επίσημα, ούτε ανεπίσημα. «Λένε πως υπάρχουν τρία κομμάτια της Μακεδονίας, άρα και εκτός Ελλάδας. Αυτό είναι ψέμα, γιατί το 1913 δεν διαμοιράστηκε καμία Μακεδονία», είπε ο πρώην πρωθυπουργός, ενώ συμπλήρωσε ότι στην πρώτη Συνθήκη στο Λονδίνο το 1915 δεν υπάρχει πουθενά η λέξη «Μακεδονία». Ανέφερε επίσης ότι δεν υπάρχει αναφορά ούτε στη συνθήκη Βουκουρεστίου, καταθέτοντας σχετικούς χάρτες, ενώ ανέφερε ότι πριν τους Βαλκανικούς πολέμους τα Σκόπια ανήκαν στο Κοσσυφοπέδιο και μετά έγιναν πρωτεύουσα αυτού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο πρώην πρωθυπουργός σημείωσε ότι «τα ίδια λέγανε και για το σχέδιο Ανάν και την Κύπρο. Όμως ο κυπριακός λαός δεν τους άκουσε και η Κύπρος μπήκε στην Ε.Ε. και το ευρώ. Η ίδια παρέα έχει βαλθεί να ξαναγράψει την ιστορία μας, όπως λέγανε πριν χρόνια για τον “συνωστισμό της Σμύρνης”».

Δείτε την ομιλία του Αντώνη Σαμαρά:

Φωτογραφία: EUROKINISSI/ ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης