Toυ Φώτη Τριάρχη

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στρατηγική λύση-πακέτο για τη διαπραγμάτευση και το χρέος έπεσε στο τραπέζι κατά τη χθεσινή συνάντηση Σαμαρά – Βενιζέλου στο Μαξίμου.

Σύμφωνα με πληροφορίες του zougla.gr, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος,ΣΥΡΙΖΑ: «Ναι» σε συνάντηση με Σαμαρά – «Όχι» με Βενιζέλο παρόντος και του υπουργού Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη, πρότεινε να εκπονηθεί μια στρατηγική η οποία θα περιλαμβάνει διευθετήσεις για όλα τα ανοιχτά και εκκρεμή θέματα: από το κλείσιμο της διαπραγμάτευσης με την τρόικα μέχρι το τι θα γίνει με το ελληνικό χρέος, τη σχέση με τους πιστωτές μας την επόμενη μέρα, την πιστοληπτική γραμμή στήριξης, τον ρόλο του ΔΝΤ κ.λπ.

Όπως εξηγούσαν αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες, αυτό σημαίνει ότι η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να αποδεχθεί κάποια αντιδημοφιλή μέτρα για τα οποία επιμένουν οι μισθωτές μας, θα μπορέσει ωστόσο να ισοφαρίσει την αρνητική εικόνα μέσω ανταλλαγμάτων για το κούρεμα του χρέους και της «ειδικής σχέσης» με τους εταίρους μας από την 1η Ιανουαρίου 2015 στη μετα-μνημόνιο εποχή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο πλαίσιο της συνολικής στρατηγικής αυτής εντάσσεται και η πρόταση να συναντήσουν οι κ.κ. Σαμαράς και Βενιζέλος τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα, προκειμένου να τον καταστήσουν κοινωνό των διλημμάτων που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση υπό την ασφυκτική πίεση των δανειστών μας. Με τον τρόπο αυτόν εκτιμούν στο Μέγαρο Μαξίμου και στη Χαριλάου Τρικούπη πως θα περάσει η εικόνα στην κοινή γνώμη και στους εταίρους μας ότι επιδιώκεται η συγκρότηση ενός εθνικού μετώπου και η δημιουργία κλίματος συναίνεσης. Για τον λόγο αυτόν, άλλωστε, ο Ευάγγελος Βενιζέλος βγαίνοντας από το Μαξίμου επισήμανε ότι οι πιστωτές μας «παρότι δέχονται ότι τα οικονομικά αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά, είναι δύσπιστοι λόγω του πολιτικού και κοινωνικού κλίματος».

Επιπλέον, δεν είναι τυχαία η αναφορά του κ. Βενιζέλου να υπάρξει κλίμα αρραγούς εσωτερικού μετώπου, ενώ ζήτησε από την αντιπολίτευση «να αρθεί στο επίπεδο υπευθυνότητας και ωριμότητας που απαιτούν οι συνθήκες».

Πάντως, η πρόταση αυτή για συνάντηση Σαμαρά – Βενιζέλου – Τσίπρα δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί, ενώ, όπως διευκρινίζουν αρμόδιες κυβερνητικές πηγές, δεν θα πρόκειται για σύγκληση συμβουλίου πολιτικών αρχηγών αλλά για κατ’ ιδίαν συνάντηση των τριών.

ΣΥΡΙΖΑ: «Ναι» σε συνάντηση με Σαμαρά – «Όχι» με Βενιζέλο

Ωστόσο, πηγές της Κουμουνδούρου διαμηνύουν ότι βλέπουν με καλό μάτι μια συνάντηση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά χωρίς όμως την παρουσία του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Ευάγγελου Βενιζέλου.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης