Την ώρα που ο… απλός λαός «αποστραγγίζεται» καθημερινά από την επιβολή ολοένα και περισσότερων φορολογικών επιβαρύνσεων, η ελίτ αυτής της χώρας απολαμβάνει σειρά προνομίων, μεταξύ των οποίων και απαλλαγές από φορολογικά βάρη.

Κυβερνητική απόφαση προσφέρει απλόχερα γενναίες μειώσεις της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης που καταβάλλεται από πολιτικά πρόσωπα, ανάμεσά τους υπουργοί, βουλευτές και αιρετοί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κυβερνητική απόφαση προσφέρει απλόχερα γενναίες μειώσεις της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης που καταβάλλεται από πολιτικά πρόσωπα, όπως υπουργοί, βουλευτές και αιρετοίΣε νόμο-ρύθμιση που προέβλεπε περικοπές συντάξεων, κατάργηση του ΕΚΑΣ κι άλλες περικοπές ή αυξήσεις ασφαλιστικών εισφορών, υπήρξε μέριμνα τον Μάιο του 2016 για επιλεκτική εξαίρεση «ημέτερων» και… συναδέλφων από τη φορολαίλαπα.

Ειδικότερα, στις ρυθμίσεις στις οποίες συγκαταλέγονταν μεταξύ άλλων και μείωση των αφορολόγητων ορίων αλλά και αύξηση φορολογικών συντελεστών, ως… αντίμετρο ψηφίστηκε η μείωση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για όλα τα πολιτικά πρόσωπα κατά 1.049 – 1.999 ευρώ ανά έτος.

Η λίστα των «εκλεκτών»

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στη λίστα των προσώπων που απολαμβάνουν την εν λόγω φοροελάφρυνση συγκαταλέγονται οι εξής: πρωθυπουργός, υπουργοί, αναπληρωτές υπουργοί, υφυπουργοί, βουλευτές, ευρωβουλευτές, αιρετοί της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, γενικοί και ειδικοί γραμματείς υπουργείων, διοικούντες τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου και διοικητές των ανεξάρτητων αρχών.

Εξαίρεση-πρόκληση

Η διάταξη που προκαλεί το κοινό αίσθημα σε μία περίοδο εξαντλητικής λιτότητας και φτώχειας περιλαμβάνεται στο άρθρο 43Α του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος.

Στις νέες διατάξεις του άρθρου 43Α του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, οι οποίες προστέθηκαν με την παράγραφο 9 του άρθρου 112 του ν. 4387/2016, καταργήθηκαν για τα εισοδήματα του έτους 2016 οι διατάξεις του άρθρου 29 του ν. 3986/2011 με τις οποίες η ειδική εισφορά αλληλεγγύης είχε καθιερωθεί και είχε επιβληθεί στα εισοδήματα των ετών 2010-2015.

Στις διατάξεις αυτές που έχουν καταργηθεί, σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο», υπήρχε μία παράγραφος, η οποία προέβλεπε ειδικό καθεστώς υπολογισμού της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για τα πολιτικά πρόσωπα.

Συγκεκριμένα, η παράγραφος 3ζ του άρθρου 29 του ν. 3986/2011, τροποποιημένη με βάση το άρθρο 52 του ν. 4305/2014 το οποίο είχε ψηφίσει η κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, προέβλεπε την επιβολή ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης με αυξημένο συντελεστή 8% στο άθροισμα των εισοδημάτων των πολιτικών προσώπων από όλες τις πηγές.

Φυσικά, η παράγραφος καταργήθηκε με… συνοπτικές διαδικασίες όπως και άλλες, με αποτέλεσμα οι πολιτικοί να ελαφρύνονται σημαντικά όσον αφορά στις φορολογικές τους υποχρεώσεις, την ώρα που η φοροεπιδρομή σε βάρος των πολιτών συνεχίζεται με αμείωτους ρυθμούς.

Αξίζει να σημειωθεί ότι όσο ίσχυαν τα όσα όριζε η επίμαχη παράγραφος, οι πολιτικοί πλήρωναν, σε κάθε περίπτωση, πολύ μεγαλύτερα ποσά εισφοράς από όλους τους άλλους φορολογουμένους.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης