«Επίσημη πρεμιέρα» σήμερα για τον νέο γύρο διαπραγματεύσεων μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών. Το «μενού» περιλαμβάνει κόκκινα δάνεια, ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς και ΔΕΗ, ενώ στόχος είναι να υπάρξει πρόοδος και να κλείσουν όλα τα «μέτωπα» έως το Eurogroup της 4ης Δεκεμβρίου.

Για το ζήτημα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών οι θεσμοί κρίνουν ότι έχει γίνει ένα θετικό βήμα έπειτα από την απόφαση των συμβολαιογράφων να αναστείλουν την αποχή τουςΠηγές από την κυβέρνηση αλλά και τους θεσμούς τονίζουν πως το κλίμα είναι αρκετά ευνοϊκό και υπάρχει διάθεση συνεργασίας, έτσι ώστε να επιτευχθεί συμφωνία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε δηλώσεις του, ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς επεσήμανε ότι η επιστροφή των θεσμών είναι ένα «σημαντικό βήμα στη διαδικασία ολοκλήρωσης της τρίτης αξιολόγησης του προγράμματος του ESM».

Ερωτηθείς σχετικά με τη συνάντηση που είχε πριν από μερικές ημέρες ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης στις Βρυξέλλες, ο Μ. Σχοινάς απάντησε ότι κατά τη διάρκειά της ο Έλληνας πρωθυπουργός ευχαρίστησε τον Ζ. Κ. Γιούνκερ για τη δέσμευση της Επιτροπής να στηρίξει την Ελλάδα στην αντιμετώπιση των καταστροφικών πλημμυρών που έπληξαν τη δυτική Αττική.

«Και οι δύο συμφώνησαν ότι η Επιτροπή και οι ελληνικές Αρχές θα συνεργαστούν, προκειμένου να εξευρεθούν συγκεκριμένες οδοί που θα μπορούσαν να συνδράμουν αποτελεσματικά την Ελλάδα» πρόσθεσε ο Μ. Σχοινάς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για το ζήτημα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών οι θεσμοί κρίνουν ότι έχει γίνει ένα θετικό βήμα έπειτα από την απόφαση των συμβολαιογράφων να αναστείλουν την αποχή τους από όλους τους πλειστηριασμούς.

Έπειτα από αυτήν την εξέλιξη, οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί ενδεχομένως να ξεκινήσουν από τις 29 Νοεμβρίου.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση και τους θεσμούς, ανοίγει κατ’ αυτόν τον τρόπο ο δρόμος και για την υλοποίηση του σχεδίου για τη μείωση των κόκκινων δανείων από τα χαρτοφυλάκια των τραπεζών.

Πάντως, η απόφαση των συμβολαιογράφων ορίζει δοκιμαστική περίοδο δύο μηνών, έτσι ώστε να διαπιστωθεί εάν η πολιτική ηγεσία δύναται να τηρήσει τις δεσμεύσεις της για προστασία όλων των εμπλεκομένων.

ΔΕΗ

Σχετικά με την πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, τα τεχνικά κλιμάκια σε συνεργασία με τα αρμόδια επιτελεία της κυβέρνησης θα επιχειρήσουν να οριστικοποιήσουν κάποιες λεπτομέρειες, έτσι ώστε να επιτευχθεί συμφωνία.

Εάν δεν υπάρξουν νέα προσκόμματα, η κυβέρνηση αναμένεται να φέρει στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο, το οποίο θα βασιστεί στη συμφωνία με τους θεσμούςΠρο ημερών τα τεχνικά κλιμάκια σε Αθήνα και Βρυξέλλες πραγματοποίησαν ενδελεχείς συζητήσεις προκειμένου να βρεθεί λύση για τη μείωση του ποσοστού της ΔΕΗ στην αγορά, παράλληλα με αντισταθμιστικά μέτρα, έτσι ώστε να περιοριστούν οι απώλειες της επιχείρησης.

Σχετικά με τον συνδικαλιστικό νόμο, κυβέρνηση και δανειστές κατέληξαν σε συμφωνία κι έτσι ο τρόπος για την προκήρυξη των απεργιακών κινητοποιήσεων στις επιχειρήσεις αλλάζει, καθώς πλέον αυξάνεται στο 50+1% το απαιτούμενο ποσοστό απαρτίας για τη λήψη σχετικής απόφασης.

Εάν δεν υπάρξουν νέα προσκόμματα, η κυβέρνηση αναμένεται να φέρει στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο, το οποίο θα βασιστεί στη συμφωνία με τους θεσμούς.

Με τον τρόπο αυτόν θα διευθετηθούν νομοθετικά οι εκκρεμότητες της τρίτης αξιολόγησης και τότε θα ανοίξει ο δρόμος για την ολοκλήρωσή της, το νέο έτος.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης