Χωρίς πολλές ελπίδες για μία καλύτερη πρόταση για το χρέος φαίνεται πως θα διεξαχθεί το επόμενο Eurogroup, καθώς Γερμανία και οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι αρνούνται να εισηγηθούν οποιαδήποτε βελτιωμένη λύση. Ως αποτέλεσμα, δεν αναμένεται να εγκριθεί η ποσοτική χαλάρωση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ενώ το ΔΝΤ θα συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα χωρίς να δώσει χρήματα.

Αναβρασμός και απογοήτευση επικρατεί στην Αθήνα, η οποία είχε λάβει δεσμεύσεις πως αν περάσει το νέο σκληρό πακέτο μέτρων, τότε θα ξεκινήσει η διαδικασία ενός ουσιαστικού διαλόγου για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Λάβρος ο Σόιμπλε κατά Τσίπρα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το κλίμα που έχει διαμορφωθεί έναντι της Ελλάδας αποτυπώνεται στις φράσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Ο κ. Σόιμπλε χωρίς περιστροφές κατηγόρησε τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για αποτυχία των οικονομικών επιλογών και «καταδίκη» της χώρας στην κατάσταση που είναι σήμερα.

Σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, μιλώντας στο συνέδριο της Δυτικογερμανικής Ραδιοτηλεόρασης WDR στο Βερολίνο, εξέφρασε τη συμπαράστασή του στους Έλληνες που μαστίζονται από την κρίση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών έκανε μάλιστα προσωπική αναφορά στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα λέγοντας: «Βγήκε με την υπόσχεση να καταργήσει τα φορολογικά προνόμια για τους εφοπλιστές, αλλά τίποτα δεν έγινε», ενώ υπογράμμισε πως «η κατάσταση στη χώρα δεν είναι ανταγωνιστική».

Όπως σημείωσε ο ανταποκριτής της ΕΡΤ στο Βερολίνο, ο κ. Σόιμπλε αναφερόμενος στη γενικότερη κατάσταση που επικρατεί στη χώρα υποστήριξε ότι «η ευθύνη επιμερίζεται στην Ελλάδα και την ελλειμματική λειτουργία των κρατικών δομών της».

Παρά τα λόγια συμπάθειας προς τον ελληνικό λαό, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε χρεώνει ευθέως τα δεινά που υφίσταται η χώρα στις ανεπάρκειες της πολιτικής ηγεσίας της, στέλνοντας ουσιαστικά και το μήνυμα πως δεν σκοπεύει να επανέλθει με άλλη καλύτερη πρόταση έναντι εκείνης που συζητήθηκε στο Eurogroup της 22ας Μαΐου.

Η κυβέρνηση «ποντάρει» στον Μακρόν

Η κυβέρνηση έχει ως τελευταίο «άσο» στο μανίκι της τον νέο Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος σύμφωνα με τη γερμανική «Handelsblatt» πρότεινε να συνδεθεί η ελάφρυνση του χρέους με την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.

Όσο η οικονομία πηγαίνει καλά, θα αποπληρώνεται και το χρέος, σε αντίθετη περίπτωση θα επιμηκύνονται οι προθεσμίες αποπληρωμής.

Αυτή η πρόταση, πάντως, αντιμετωπίστηκε με σκεπτικισμό από το Βερολίνο.

Πλέον αυτό που απομένει είναι να διαπιστωθεί το κλίμα που διαμορφώνεται πρώτον στο EuroWorking Group την προσεχή Τρίτη αλλά και στη διά ζώσης συνεδρίαση της 8ης Ιουνίου. Εκεί θα γίνει μια προπαρασκευή για το Eurogroup της 15ης Ιουνίου. Τότε οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα εξετάσουν αν υπάρχουν εναλλακτικές έχοντας ως «μπούσουλα» τις αποφάσεις του EWG.

Προς το παρόν η μοναδική πρόταση που έχει τεθεί στο τραπέζι είναι αυτή των δανειστών για 15ετή επιμήκυνση κάποιων δανείων της Eυρωζώνης, κάτι πάντως που κρίθηκε ανεπαρκές από το ΔΝΤ.

Σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί και πάλι συμφωνία, τότε ο Αλέξης Τσίπρας θα αναζητήσει πολιτική λύση στις 22 Ιουνίου, κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε.

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης