Ενέκρινε επί της αρχής το σχετικό σχέδιο νόμου για τα ναρκωτικά η Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, με τις θετικές ψήφους του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και τους ανεξάρτητους βουλευτές που ανήκουν στην ΔΗΜ.ΑΡ. Κατά του νομοσχεδίου για τον «Κώδικα Ναρκωτικών» τάχθηκαν η ΝΔ, το ΚΚΕ και το ΛΑΟΣ. 

Από τη μεριά του ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιλτιάδης Παπαϊωάννου, υποστήριξε πως με το νομοσχέδιο «εξορθολογίζονται οι ποινές, ώστε να συνδέονται με την πραγματικότητα» και πως «δίνεται βάρος ισορροπιστικά τόσο στην πρόληψη όσο και στην καταστολή», επισημαίνοντας ταυτόχρονα πως η Ελλάδα «εξακολουθεί να έχει το πιο αυστηρό νομικό οπλοστάσιο για τα ναρκωτικά, χωρίς ωστόσο να απολαμβάνει και τα ανάλογα αποτελέσματα».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από την πλευρά της ΝΔ, τοποθετήθηκε ο Κώστας Τζαβάρας, αιτιολογώντας λέγοντας πως «ένα νομοσχέδιο για τα ναρκωτικά θα πρέπει να σηματοδοτήσει και να δώσει ένα μήνυμα ότι η χρήση των ναρκωτικών δεν είναι μια συμπεριφορά η οποία, τουλάχιστον εκ πρώτης όψεως, έχει όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που θα μπορούσαν να την καταστήσουν απολύτως αποδεκτή».

Ο Γιάννης Γκιόκας του ΚΚΕ, εστίασε στο άρθρο 29 αναφέροντας πως «απενοχοποιούνται η χρήση, η προμήθεια και η κατοχή ναρκωτικών και γίνεται προσπάθεια να νομιμοποιηθούν στη συνείδηση των νέων. […] Γίνεται προσπάθεια να καμφθούν τα αντανακλαστικά σε σχέση με αυτό το ζήτημα, που υπήρχαν στη χώρα μας».

Ο Αθανάσιος Πλεύρης από το ΛΑΟΣ, υποστήριξε πως το εν λόγω νομοσχέδιο «έχει δύο βασικές κατευθύνσεις: την αποποινικοποίηση των ναρκωτικών και την ελάφρυνση στους εμπόρους ναρκωτικών».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, ο Βασίλειος Μουλόπουλος χαρακτήρισε «θετική» την κατεύθυνση του νομοσχεδίου, ενώ ο θετικά τοποθετήθηκε και ο Γρηγόρης Ψαριανός εκ μέρους της ΔΗΜΑΡ.

Επιμέλεια: Μαριάννα Μαρμαρά

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης