«Ψευδής ο ισχυρισμός για κατάληψη εδάφους»

Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 24 Μαΐου 2020, 10:04
«Ψευδής ο ισχυρισμός για κατάληψη εδάφους»

«Η Ελλάδα ξεκίνησε προπαρασκευαστικές μετρήσεις για την επέκταση του φράχτη στον Έβρο και τότε η Τουρκία ζήτησε να της γνωρίσουμε τις συντεταγμένες κατασκευής του φράχτη. Η Ελλάδα απάντησε αρνητικά καθώς ο φράχτης κατασκευάζεται αποκλειστικά εντός ελληνικού εδάφους», είπε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, θέλοντας να δώσει διευκρινίσεις για το ζήτημα που προέκυψε χθες Σάββατο, σχετικά με τα δημοσιεύματα που έκαναν λόγο για καταπάτηση των συνόρων στον Έβρο από την τουρκική πλευρά.

Επειδή, παρατηρήθηκε κινητικότητα από την Τουρκία σε σημείο του φράχτη, το ΥΠΕΞ έστειλε δεύτερη διακοίνωση στον Πρέσβη της Τουρκίας απαιτώντας να μην υπάρχει η παραμικρή τουρκική ενέργεια επ’ αυτού, επεσήμανε ο ίδιος.

Σύμφωνα με τον υπουργό. αρχικά, η εφημερίδα SUN υιοθέτησε τον ισχυρισμό περί κατάληψης από Τούρκους 16 στρεμμάτων ελληνικού εδάφους. Ο κ. Δένδιας προσέθεσε πως τον ισχυρισμό αυτό υιοθέτησε και επανέλαβε ακροδεξιό κόμμα και στη συνέχεια ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Σε αυτά δεν παίζει κανείς, ούτε είμαι διατεθειμένος τα μεγάλα ζητήματα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής να τα θέσω στη βάσανο των μικροκομματικών συμφερόντων. Το εθνικό συμφέρον δε μπορεί να γίνεται κλωτσοσκούφι για δημοσκοπικά συμφέροντα. Να σταματήσουν οι ανοησίες εδώ», είπε ο κ. Δένδιας.

Τονισε ακόμη, ότι είναι συνταγματική μας υποχρέωση η προστασία του εθνικού εδάφους και προσέθεσε πως καμία κυβέρνηση δεν έχει το συνταγματικό δικαίωμα να εκχωρήσει ούτε ένα εκατοστό.

Όπως εξήγησε ο υπουργός, η τουρκική πλευρά επιδιώκει την ένταση, ωστόσο η Ελλάδα δεν πέφτει σε αυτή την παγίδα. «Οφείλουν να λειτουργούν ως μια σύγχρονη χώρα», πρόσθεσε ο ίδιος.

 

 

Τελευταία ενημέρωση: Κυριακή, 24 Μαΐου 2020, 10:04