Θετικός στη σύσταση προανακριτικής επιτροπής, εμφανίστηκε κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του στην Ολομέλεια ο εισηγητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Θεόδωρος Παπαθεοδώρου. «Φέρτε τα όλα να τα συζητήσουμε για να βγει η αλήθεια στο φως», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στο περιεχόμενο της πρότασης υποστήριξε, ότι η υποχρέωση από το νόμο για υποχρεωτική ανατιμολόγηση των φαρμάκων, τουλάχιστον δυο φορές το χρόνο, ισχύει μέχρι και σήμερα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Με την ανάληψη των κυβερνητικών καθηκόντων από τον ΣΥΡΙΖΑ το 2015, έγινε μόνο μία και αυτή στις 14 Δεκεμβρίου στην εκπνοή του έτους. Το 2015 τα φάρμακα δεν ανατιμολογήθηκαν ενώ υπήρχε νόμιμη υποχρέωση του υπουργού να το κάνει προς τα κάτω με αποτέλεσμα περισσότερα έξοδα για τον πολίτη. Η παράνομη πρακτική προκάλεσε ζημιά στο ελληνικό Δημόσιο και επέφερε μεγαλύτερα κέρδη στις φαρμακευτικές εταιρείες» ανέφερε και προσέθεσε:

«Η μη τιμολόγηση το 2015 είναι αυτή που στοιχειοθετεί και εξατομικεύει την τέλεση αδικημάτων από τους τότε υπουργούς Υγείας τους κ.κ. Κουρουμπλή και Ξανθό, που είχαν την ιδιαίτερη νομική υποχρέωση κατά το άρθρο 15 του Π.Κ, να προβούν στη μείωση των τιμών. Αυτή η επιλογή δεν οφείλεται στα εμπόδια που έβαζε η τρόικα ούτε σε αμέλεια των υπουργούν αλλά ήταν ενσυνείδητη πολιτική επιλογή».

Καταλήγοντας ο κ. Παπαθεοδώρου είπε ότι «κατά το 2015 οι τιμές των φαρμάκων όλων των εταιρειών αυξήθηκαν, ενώ το 2015 και το 2016, η φαρμακευτική δαπάνη αυξήθηκε σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Αντίθετα», πρόσθεσε, «είχε γνωρίσει σημαντική μείωση κατά την περίοδο 2009, 2014. Επίσης την περίοδο 2010 έως 2014 μειώθηκε σημαντικά η ασφαλιστική φαρμακευτική δαπάνη».

Κατά της πρότασης της ΝΔ για συγκρότηση προανακριτικής επιτροπής τάχθηκε ο εισηγητής της Χρυσής Αυγής Ευάγγελος Καρακώστας. Ο κ. Καρακώστας χαρακτήρισε την πρόταση για τη σύσταση της Επιτροπής «παράσταση» η οποία, όπως είπε «σε τίποτε δεν διαφέρει από τις προηγούμενες που συγκροτήθηκαν κατά τα τελευταία 44 χρόνια και οι οποίες καταλήγουν στην έκδοση διαφορετικών πορισμάτων και στην κοινή διαπίστωση ότι σύμφωνα με το νόμο περί ευθύνης υπουργών δεν μπορούν να παραπεμφθούν τα πολιτικά πρόσωπα γιατί τα αδικήματα τους έχουν παραγραφεί. Όλα τα σκάνδαλα της μεταπολίτευσης πρέπει να έρθουν στο φως και όσα δεν έχουν παραγραφεί να δικασθούν από την τακτική δικαιοσύνη», κατέληξε.

Κατά της πρότασης της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τάχθηκε και ο εισηγητής των ΑΝΕΛ, Γεώργιος Λαζαρίδης. «Η ΝΔ στηρίζει την πρότασή της σε μια ανώνυμη επιστολή η οποία βρίθει από ανακρίβειες και προσπαθεί να δημιουργήσει εντυπώσεις με πυρά αντιπερισπασμού. Πριν από 15 ημέρες αμφισβητούσε τις καταθέσεις των προστατευόμενων μαρτύρων και τώρα έρχονται και στηρίζουν την πρότασή τους σε μια ανώνυμη επιστολή η οποία δεν αξίζει καν να συζητηθεί» είπε ο κ. Λαζαρίδης και πρόσθεσε ότι πουθενά ο νόμος που επικαλείται η ΝΔ για την ανατιμολόγηση των φαρμάκων τουλάχιστον δυο φορές το χρόνο, δεν ορίζει ότι οι ανατιμολογήσεις γίνονται υποχρεωτικά προς τα κάτω. Συνεχίζοντας είπε ότι η πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης «βρίθει αοριστιών» και κατηγόρησε τη ΝΔ ότι επικαλείται ψεύδη προκειμένου να αποπροσανατολίσει για να δημιουργήσει εντυπώσεις ενώ «η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ ήταν τα κόμματα που κυβερνώντας αύξησαν τη φαρμακευτική δαπάνη».

Ο κ. Λαζαρίδης επικαλέστηκε δηλώσεις του πρώην αναπληρωτή υπουργού Υγείας στην κυβέρνηση Σαμαρά, Μάριου Σαλμά σύμφωνα με την οποία ο διάδοχός του Άδ. Γεωργιάδης, αύξησε τη συμμετοχή των ασφαλισμένων 21,2% η οποία ξεπέρασε το 28%.

«Μείωσαν το κόστος του δημοσίου αλλά αύξησαν τη δαπάνη σε βάρος των πολιτών» είπε και κατέληξε: «Στην προηγούμενη συνεδρίαση δήλωναν ανυποψίαστοι όταν υπέγραφαν τιμολογήσεις που οδηγούσαν σε αύξηση των δαπανών υγείας στο 2,3%, ενώ στην υπόλοιπη Ευρώπη ήταν στο 0,85% με 0,90% του ΑΕΠ.

Το 2000 η δαπάνη για την Υγεία ήταν στο 1% με ΑΕΠ 158 δισ. ευρώ, και το 2101 είχε φθάσει στο 2,10% του ΑΕΠ που ήταν στα 222 δισ. ευρώ. Υπολογίστε για τι κατασπατάληση και διασπάθιση του δημοσίου χρήματος μιλάμε».

Υπέρ της συγκρότησης προανακριτικής επιτροπής, ώστε «να χυθεί», όπως είπε, «άπλετο φως ώστε να μάθουμε γιατί δεν μειώνονται τα τελευταία χρόνια οι τιμές των φαρμάκων», τάχθηκε εισηγητής της Ένωσης Κεντρώων, Μάριος Γεωργιάδης. Συνεχίζοντας κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «με την πολιτική της επιλέγει την αποστασιοποίηση από τον πολιτικό κόσμο όταν τα μόνα που απαιτούνται είναι συνεργασία και ομόνοια». «Μπορούσε να μας έχει όλους συμμάχους αλλά αρνείται τη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών υπό τον πρόεδρο της Δημοκρατίας» ανέφερε.

Κατηγόρησε επίσης «και τα δυο μεγάλα κόμματα, ότι «με τον τρόπο που επέλεξαν να λύσουν τις διαφορές τους οδηγούν στον ευτελισμό των θεσμών και της ίδιας της Δημοκρατίας».

Ο κ. Γεωργιάδης αναφέρθηκε επίσης και σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και καταλόγισε στην κυβέρνηση ότι προχώρησε σε μυστική διπλωματία για το Μακεδονικό και τα θέματα της ΑΟΖ της Κύπρου και την «αιχμαλωσία», όπως την χαρακτήρισε, «των δυο στελεχών των ενόπλων δυνάμεων».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης