«Προσπαθούμε, με τη συνεργασία όλων των πλευρών, να βρούμε λύσεις και να προστατεύσουμε τη ζωή και τα δικαιώματα των δικών μας ανθρώπων, των Ελλήνων ομογενών μας στην Ουκρανία» τόνισε ο υφυπουργός Εξωτερικών Κυριάκος Γεροντόπουλος, σχετικά με τον θάνατο έξι ομογενών στο χωριό Σαρτανά, έξω από τη Μαριούπολη, ενημερώνοντας τα μέλη της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς της Βουλής, η οποία συνήλθε σήμερα με θέμα την καθιέρωση Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας και Παιδείας.

Όπως εξήγησε ο κ. Γεροντόπουλος, τόσο από την πλευρά του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Εξωτερικών Ευάγγελου Βενιζέλου όσο και από τη δική του, υπάρχει στενή επικοινωνία με τον Έλληνα πρόξενο στη Μαριούπολη Δημήτρη Παπανδρέου – ο οποίος επανήλθε πρόσφατα εκ νέου στην έδρα του- για την κατάσταση που επικρατεί εκεί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παρά τα πενιχρά οικονομικά της χώρας μας, όπως σημείωσε ο υφυπουργός, ελήφθη χθες η απόφαση να δοθεί έκτακτη οικονομική ενίσχυση 20.000 ευρώ στις οικογένειες των θυμάτων, όπως επίσης φρόντισε ο ίδιος να δοθεί και έκτακτη οικονομική ενίσχυση στην Ομοσπονδία Ελληνικών Κοινοτήτων προκειμένου να βοηθηθούν στον δύσκολο χειμώνα που περιμένει τους ομογενείς στην Ουκρανία.

Παράλληλα, ο κ. Γεροντόπουλος ενημέρωσε τα μέλη της Επιτροπής ότι, πρόσφατα, με δική του πρωτοβουλία πραγματοποιήθηκε διυπουργική σύσκεψη με τα συναρμόδια υπουργεία Εσωτερικών και Δημόσιας Τάξης για την επίσπευση των διαδικασιών χορήγησης βίζας και απόκτησης ελληνικής ιθαγένειας που εκκρεμούν για τους ομογενείς της Ουκρανίας, λόγω της έκρυθμης κατάστασης στην περιοχή.

Ο υφυπουργός αποσαφήνισε επίσης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του προέδρου της Επιτροπής Σάββα Αναστασιάδη, ότι το ΥΠΕΞ, σε συνεργασία με τα αρμόδια υπουργεία, είναι έτοιμο να παρέμβει σε οποιοδήποτε σημείο υπάρξει ανάγκη, ανάλογα βεβαίως με τις εκάστοτε συνθήκες. Η Ελλάδα, όπως είπε, έχει σχεδιασμό για όλο τον κόσμο, ο οποίος ενεργοποιείται κάθε φορά και ανέφερε το πρόσφατο παράδειγμα της Λιβύης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

X.Λ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης