Ο Ταγίπ Ερντογάν αψηφά την Άνγκελα Μέρκελ και υποβαθμίζει τον πραγματικά πολιτικό-γεωπολιτικό ρόλο που δύναται να διαδραματίσει η Γερμανία.

Αυτό είναι το συμπέρασμα στο οποίο οδηγεί η νέα αποστολή του Oruc Reis στα «θερμά ύδατα» νότια του Καστελόριζου. Η Άγκυρα με αυτόν τον τρόπο ξεκαθαρίζει στο Βερολίνο πως είναι σε θέση να ανάψει μεγάλη φωτιά στη γερμανική προεδρία της ΕΕ είτε με αναζωπύρωση του Κυπριακού (Βαρώσια), είτε με σύγκρουση στην Ανατολική Μεσόγειο (Καστελόριζο), είτε με ενεργοποίηση του μεταναστευτικού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Ερντογάν, τέσσερις εβδομάδες πριν τις εξαιρετικά κρίσιμες για τον ίδιο και το πολιτικό του μέλλον αμερικανικές εκλογές, ενεργοποιεί όλα τα ανοιχτά μέτωπά του, στον Καύκασο, το Αιγαίο, την Κύπρο, τη Λιβύη και τη Συρία. Με αυτόν τον τρόπο δείχνει πως επιθυμεί να διατηρήσει τα μέτωπα ανοιχτά έτσι ώστε να διαπραγματευτεί συνολικά με τη νέα αμερικανική διακυβέρνηση, όποια και να είναι αυτή.

Η Γερμανία και οι Γερμανοί πολιτικοί φαίνεται να αναγνωρίζουν και να αντιλαμβάνονται πως αυτή η κλιμάκωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο μπορεί να ενισχύσει τη συγκρουσιακή δυναμική μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Γνωρίζουν στο Βερολίνο πως αν τον Αύγουστο νοτιοανατολικά της Κρήτης Ελλάδα και Τουρκία έφθασαν μία ανάσα από την πολεμική αναμέτρηση (όπως άλλωστε δημόσια αποκάλυψε η Άνγκελα Μέρκελ), η επανάληψη ενός σεναρίου έντασης και συνεχούς τριβής πάλι νότια του Καστελόριζου θα μπορούσε πολύ γρήγορα να ξεφύγει από κάθε έλεγχο.

Η ανταπόκριση της Deutsche Welle με τίτλο «Προς αναζωπύρωση της σύγκρουσης Ελλάδας-Τουρκίας» είναι πάντως ενδεικτική του πολιτικού κλίματος που επικρατεί στο γερμανικό Υπουργείο Εξωτερικών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η Τουρκία βγάζει εκ νέου ερευνητικό πλοίο στην Ανατολική Μεσόγειο» είναι ο τίτλος άρθρου στην ηλεκτρονική έκδοση του Spiegel, που σημειώνει: «Η απόφαση αυτή ενδέχεται να αναζωπυρώσει τη σύγκρουση με τους Έλληνες: η Τουρκία στέλνει το ερευνητικό της πλοίο Oruc Reis σε νέα αποστολή στα διαφιλονικούμενα νερά της Μεσογείου». 

Όπως παρατηρεί το γερμανικό περιοδικό, «μόλις είχε αρχίσει να διαφαίνεται ελαφρά αποκλιμάκωση της έντασης μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας. Τώρα όμως η Άγκυρα βγάζει και πάλι το ερευνητικό πλοίο Oruc Reis, το οποίο βρίσκεται στο επίκεντρο της διαμάχης για το φυσικό αέριο στην Ανατολική Μεσόγειο». 

Προς νέα ένταση στα ελληνοτουρκικά

Και συνεχίζει: «Το ερευνητικό πλοίο θα βρίσκεται εκεί από σήμερα μέχρι και τις 22 Οκτωβρίου, ανακοίνωσε το βράδυ της Κυριακής το τουρκικό πολεμικό ναυτικό. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, το Oruc Reis θα κινηθεί νοτίως του ελληνικού νησιού Καστελόριζο και θα συνοδεύεται από δύο ακόμα πλοία». 

Κατά την αποχώρηση του ερευνητικού πλοίου προ εβδομάδων από τα διαφιλονικούμενα νερά, ο Ερντογάν είχε πει ότι έτσι δίνεται μια ευκαιρία στη διπλωματία, υπενθυμίζει το Spiegel. «Την ίδια ώρα όμως η τουρκική κυβέρνηση ανακοίνωνε ότι το Oruc Reis αποσύρεται μόνο για εργασίες συντήρησης και πως στη συνέχεια θα επέστρεφε στην περιοχή».

H γερμανική ραδιοφωνία Deutschlandfunk σημειώνει στην ιστοσελίδα της:

«[…] Η απόφαση ενδέχεται να κλιμακώσει τη διαμάχη μεταξύ Τουρκίας, Ελλάδας και Κύπρου για τα αποθέματα φυσικού αερίου στη Μεσόγειο. Τελευταία υπήρξαν σημάδια αποκλιμάκωσης: μεταξύ άλλων ο Τούρκος πρόεδρος είχε συμφωνήσει σε συνομιλίες με τον Έλληνα πρωθυπουργό Μητσοτάκη». 

«Ανοιχτή πόλη έναντι κλειστής κοινωνίας;»

«Άνοιγμα έναντι ελευθερίας» είναι ο τίτλος εκτενούς ρεπορτάζ στη Frankfurter Allgemeine Zeitung, που επιχειρεί να διαφωτίσει τα βαθύτερα αίτια που οδήγησαν στο άνοιγμα των Βαρωσίων.

Ο Τατάρ θέλει την τουριστική αξιοποίηση των Βαρωσίων

«[…] Η ενέργεια του Ερντογάν και του πιθανού μελλοντικού κυβερνήτη του στη βόρεια Κύπρο αξιολογήθηκε περισσότερο ως προεκλογικό τέχνασμα για να αποδυναμώσει τον νυν επικεφαλής ενόψει των εκλογών και κυρίως του δεύτερου γύρου. Ο Τατάρ αμφισβητεί -και δικαίως- την προοπτική περαιτέρω διαπραγματεύσεων για την ”επανένωση” του διχοτομημένου νησιού, από τη στιγμή που οι Ελληνοκύπριοι την είχαν απορρίψει συντριπτικά το 2004 σε σχετικό δημοψήφισμα. Ο ίδιος τάσσεται υπέρ της λύσης των δύο κρατών, με ακόμη στενότερη διασύνδεση της βόρειας Κύπρου με την Τουρκία και, πέραν αυτού, υπέρ της τουριστικής ανάπτυξης των Βαρωσίων. Θέλει να προβληθεί ως ένας αποφασισμένος άνθρωπος των πράξεων τον οποίο ακούνε στην Άγκυρα. 

»Ο Ακιντζί από την πλευρά του μπορεί να διαμαρτυρήθηκε για την ανάμειξη της ηπειρωτικής Τουρκίας στις βορειοκυπριακές εκλογές, εντούτοις η κίνηση του Ερντογάν στα Βαρώσια ενδέχεται εντέλει να τον βοηθήσει. Διότι, όσο σημαντική από οικονομική σκοπιά κι αν είναι για τη βόρεια Κύπρο η αξιοποίηση της πόλης, καθότι βρίσκεται σε εξαιρετικό σημείο, άλλο τόσο αντιδρούν οι Τουρκοκύπριοι στην προφανή προσπάθεια της Άγκυρας να αναμειχθεί στις υποθέσεις τους. Επιπλέον είναι επίσης προφανές ότι μαζί με το άνοιγμα των Βαρωσίων η τουρκοκυπριακή κοινωνία, με τα σχετικά ελεύθερα ακόμη μέσα ενημέρωσης και τη σχετικά ανεξάρτητη κουλτούρα διαλόγου, θα μπορούσε να οδηγηθεί πιο κοντά στο σύστημα καταπίεσης του Ερντογάν. Μπορεί άραγε να οδηγήσει σε εκλογική νίκη το μοντέλο ”ανοιχτή πόλη έναντι κλειστής κοινωνίας”;». 

Με πληροφορίες από Deutsche Welle

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης