Προανακριτική, που δεν θα περιλαμβάνει τον Αλέξη Τσίπρα, αλλά θα διερευνά ενδεχόμενες ευθύνες του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου στην υπόθεση της Novartis, θα εισηγηθεί η ΝΔ σύμφωνα με πληροφορίες.

Ειδικότερα, η κυβερνητική πλειοψηφία θα εισηγηθεί τη συγκρότηση Επιτροπής Προκαταρκτικής Εξέτασης με αντικείμενο την αναζήτηση ευθυνών του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης στην πολύκροτη υπόθεση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η στάση μας στο θέμα είναι θεσμική, δημοκρατική και υπεύθυνη» αναφέρουν χαρακτηριστικά πηγές της Νέας Δημοκρατίας. «Ο κ.Τσίπρας έχει αναμφισβήτητα πολιτικές ευθύνες, αλλά οι πολιτικές ευθύνες κρίνονται στις εκλογές» τονίζουν οι ίδιες πηγές.

«Εγώ τους πολιτικούς μου αντιπάλους δεν τους στέλνω στα δικαστήρια. Οι πρωθυπουργοί κρίνονται στις κάλπες, στις συνειδήσεις των πολιτών και στις σελίδες της Ιστορίας» ανέφερε εξάλλου σύμφωνα με πληροφορίες ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνομιλώντας με συνεργάτες του.

«Εν ενεργεία αντεισαγγελέας (σ.σ Αγγελής) κατηγορεί τότε εν ενεργεία υπουργό της κυβέρνησής του ότι έστηνε σκευωρίες κατά των αντιπάλων του, αν έχει πολύ ψηλά την τιμή και την υπόληψη του έπρεπε ο ίδιος o κ. Τσίπρας να καταθέσει πρόταση (για εξεταστική επιτροπή), δείχνοντας ότι δεν έχει τίποτε να φοβηθεί» σημείωσε ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης μιλώντας τη Δευτέρα στον ΣΚΑΪ. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το σχόλιο του ΣΥΡΙΖΑ

Σύφωνα με κύκλους του ΣΥΡΙΖΑ, «η φαρσοκωμωδία της απόπειρας να διωχθούν όσοι ανέδειξαν το σκάνδαλο Novartis και όχι όσοι το διέπραξαν, τη στιγμή μάλιστα που η υπόθεση βρίσκεται ακόμα σε στάδιο δικαστικής διερεύνησης, συνεχίζεται με νέα επεισόδια.

Ο νέος φθηνός τακτικισμός που φαίνεται να σκαρφίστηκε ο κος Μητσοτάκης, όπως διέρρευσε από το Μαξίμου, είναι να μην αντιμετωπιστεί ενιαία η υπόθεση των μηνύσεων Σαμαρά- Βενιζέλου σε ό,τι αφορά τα πολιτικά πρόσωπα.

Με λίγα λόγια, ο κ. Μητσοτάκης είναι διπλά δειλός. Και απέναντι στον πολιτικό του αντίπαλο και απέναντι στον εσωκομματικό του εφιάλτη.

Τον καλούμε εκ νέου, αν έχει το θάρρος, να προχωρήσει είτε σε εξεταστική είτε σε προανακριτική για όλους όσους κατονομάζει ο κος Σαμαράς στη μήνυσή του και να μη ψάχνει τερτίπια για να ξεφύγει.

Για να μάθει και ο τελευταίος Έλληνας ποιο είναι το σκάνδαλο και ποια η σκευωρία».

Η κατάθεση Τουλουπάκη κατά Αγγελή

Επικαλούμενη πρόσθετα στοιχεία η κ. Τουλουπάκη φέρεται να καταλόγισε  στον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ιωάννη Αγγελή την περίοδο που επόπτευε την έρευνα για την υπόθεση Novartis χειρισμούς πέραν των δικονομικων κανόνων που έβαζαν εμπόδια και δεν βοηθούσαν την απόδειξη της αλήθειας.

Στην τρίωρη κατάθεση της, στον συνάδελφο της εισαγγελέα που διενεργεί παράλληλη έρευνα με αυτή του Αρείου Πάγου, η εισαγγελική λειτουργός σύμφωνα με πληροφορίες αναφέρθηκε σε περιστατικά κατά τα οποία ο κ. Αγγελής άλλαζε τις εντολές της προς τους επιθεωρητές δημόσιας διοίκησης ενώ του αποδίδει κινήσεις που είχαν ως αποτέλεσμα την καθυστερήση στην εξέλιξη της έρευνας.

Η κ. Τουλουπακη εμφανίζεται να επιβεβαίωσε τις σχετικές αναφορές της δίνοντας περισσότερες λεπτομέριες για τα γεγονότα του τριμήνου που ο κ. Αγγελής επόπτευε τη εισαγγελικής έρευνας ενώ φέρεται να επιφυλάχθηκε να δώσει περισσότερα στοιχεία όταν κληθεί για να καταθέσει στον Άρειο Πάγο όπου είναι ανοικτή η έρευνα για τους χειρισμούς της στην υποθεση Novartis.

Συγκεκριμένα, η επικεφαλής κατά της Διαφθοράς , σύμφωνα με πληροφορίες, μίλησε για υπεξαγωγή απόρρητων εγγράφων από την Εισαγγελία περιγράφοντας πώς  ο Ιωάννης Αγγελής , σε δυο διαφορετικούς χρόνους , κι ενώ η ίδια απουσίαζε από το γραφείο της “μπήκε” συνοδεία αστυνομικού στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές και αντέγραψε τα δεδομένα για τη NOVARTIS αλλά και άλλες υποθέσεις σε στικάκι.

Η εισαγγελέας φέρεται να έθεσε θέμα παραβίασης προσωπικών δεδομένων αφού στα επίμαχα στοιχεία, τα οποία δεν έχουν επιστραφεί στην Εισαγγελία,  περιλαμβάνονται ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα. Μάλιστα, η κ. Τουλουπάκη εμφανίζεται να επικαλείται  έγραφες αναφορές των γραμματέων που καταγράφουν τα γεγονότα και κατατέθηκαν σε ανύποπτο χρόνο και σε κάθε περίπτωση πριν προχωρήσει στις δικές του καταγγελίες ο  αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου.

Επιπλέον, η εισαγγελική λειτουργός  αναφέρθηκε και σε υπεξαγωγή πρωτότυπων απόρρητων εγγράφων του FBI για την NOVARTIS από τον Ιωάννη Αγγελή, τα οποία τελικά επέστρεψε χωρίς, ωστόσο, να είναι γνωστό αν κράτησε αντίγραφα.

Η εισαγγελική λειτουργός, σύμφωνα με πληροφορίες, μίλησε και για την περίφημη συνάντηση των εισαγγελέων με το FBI το Δεκέμβριο του 2017 στη Βιέννη κατά την οποία οι αμερικανοί φέρονται να επιχείρησαν να δώσουν συγκεκριμένα στοιχεία σε βάρος πολιτικού προσώπου το οποίο κατονόμασαν αλλά ο Ιωάννης Αγγελής εμφανίζεται να αρνήθηκε να παραλάβει με το επιχείρημα ότι όλα τα στοιχεία από τις ΗΠΑ θα έπρεπε να παραλαμβάνονται από τις δικαστικές αρχές της χώρας μας μέσω Eurojust.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης