Ρεπορτάζ: Πέτρος Κουσουλός

Σκανδαλώδη προαγωγή στον ειδικό γραμματέα του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, δόθηκε κατά τις πρόσφατες κρίσεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Η υπόθεση που αποκαλύπτει σήμερα η δημοσιογραφική έρευνα της zougla.gr αφορά τον κ. Μιχάλη Χάλαρη, αξιωματικό της Πυροσβεστικής, ο οποίος από το 2009 έχει διορισθεί ως ειδικός γραμματέας στο ΣΕΠΕ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αφορά, όμως, και τη φυσική ηγεσία της Πυροσβεστικής η οποία καλείται να εξηγήσει, πλέον, πως είναι δυνατόν να προάγεται ένας αξιωματικός του οποίου η υπηρεσιακή ιδιότητα έχει ανασταλεί εκ του Νόμου. Ο κ. Χάλαρης μήπως αποτελεί εξαίρεση; Μήπως είναι υπεράνω νόμων; Η μήπως τελικά στην πολύπαθη Υπηρεσία, επικρατούν άλλα κριτήρια τα οποία διασαλεύουν την αξιοπιστία των κρίσεων και εγείρουν και άλλα θέματα καθώς η «παράνομη» προαγωγή του ειδικού γραμματέα του κατοχυρώνει και άλλα οικονομικά προνόμια τα οποία θα επιβαρύνουν τα ασφαλιστικά ταμεία;

Από επιπυραγός, αντιπύραρχος

Ο κ. Μιχάλης Χάλαρης, χημικός, διορίσθηκε ειδικός γραμματέας Επιθεώρησης Εργασίας το 2009, λίγο μετά την ανάληψη της εξουσίας από το ΠΑΣΟΚ. Μέχρι εκείνη τη χρονική στιγμή υπηρετούσε τη θητεία του στο Πυροσβεστικό Σώμα. Στην υπηρεσία κατατάχθηκε στις 30 Οκτωβρίου του 1995. Προήχθη σε Ανθυποπυραγό στις 27-6-1996, σε Υποπυραγό στις 2-4-1999 και σε Πυραγό στις 28-4-2004.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όταν διορίσθηκε στην τιμητική θέση του ειδικού γραμματέα έφερε το βαθμό του Επιπυραγού. Είχε προαχθεί ήδη από τον Μάρτιο του 2009.

Στη συνέχεια όμως σημειώθηκε ένα μικρό «θαύμα».  Ο κ. Χάλαρης αφοσιώθηκε στο έργο του ειδικού γραμματέα, δηλαδή τον εντοπισμό των εργασιακών παραβάσεων. Ήταν και είναι και ο καθ’ ύλην αρμόδιος για τους εργοδότες που δεν κατέβαλλαν το δώρο Χριστουγέννων. Άλλη ιστορία αυτή…

Την ίδια στιγμή όμως ο κ. Χάλαρης εμφανίζεται να πραγματοποιεί μια διπλή ζωή. Να ασκεί και τα καθήκοντα του ειδικού γραμματέα και παράλληλα να υπηρετεί και στην Πυροσβεστική. Πρακτικά και βιολογικά αυτό είναι αδύνατο. Νομικά επίσης. Ωστόσο στην Ελλάδα, στη χώρα όπου ανθεί η φαιδρά πορτοκαλέα, τα πάντα είναι δυνατά, ειδικά όταν έρχεται η ώρα της… κρίσεως.

Προαγωγή από το «παράθυρο»  

Από το άρθρο 53 παράγραφο 4 του Π.Δ. 63/2005 του «Κώδικα Νομοθεσίας για την Κυβέρνηση και τα Κυβερνητικά Όργανα» προβλέπεται ότι σε περίπτωση που διορίζεται σε θέση ειδικού γραμματέα δημόσιος υπάλληλος τότε αναστέλλεται η άσκηση καθηκόντων στην κύρια θέση του, στην οποία επανέρχεται αυτοδικαίως με την απαλλαγή των καθηκόντων του από τη θέση του Ειδικού Γραμματέα.

Αναστολή καθηκόντων σημαίνει ότι δεν αμείβεται ως δημόσιος υπάλληλος και εν προκειμένω, όταν αφορά αξιωματικό του Πυροσβεστικού Σώματος, ο χρόνος αναστολής καθηκόντων δεν θεωρείται χρόνος πραγματικής υπηρεσίας αξιωματικού με ότι αυτό συνεπάγεται ακόμα και για τις προαγωγές.

Ας δούμε όμως τι συνέβη στην υπόθεση του ειδικού γραμματέα. Στις 16 Ιανουαρίου 2012 συνεδρίασε το Ανώτερο Συμβούλιο Κρίσεων Αξιωματικών αποτελούμενο από τον Αρχηγό, κ. Παναγιώτη Μπονάτσο, τον Υπαρχηγό κ. Παναγιώτη Παναγιωτόπουλο και έναν υποστράτηγο. Τα τρία επιτελικά στελέχη του Σώματος πραγματοποίησαν και τις κρίσεις, και ω του θαύματος, προήγαγαν στο βαθμό του επιπυραγού και τον ειδικό γραμματέα κ. Μιχάλη Χάλαρη.

Δείτε τη λίστα με τις προαγωγές

«Συνεδρίασε υπό την προεδρία του Αρχηγού του Π.Σ. Αντιστράτηγου Παναγιώτη Μπονάτσου, το Ανώτερο Συμβούλιο του Πυροσβεστικού Σώματος, για τη διενέργεια των τακτικών κρίσεων έτους 2012, Αξιωματικών του Σώματος και έκρινε :

ΙΙ. Προακτέους κατ’ εκλογήν για κάλυψη ισάριθμων κενών θέσεων, στο βαθμό του Αντιπυράρχου τους Επιπυραγούς:

Αλεξόπουλο Βασίλειο

Κοκμοτό Βασίλειο

Τσώλη Βασίλειο

Κουνάδη Άγγελο

Μαρκουλάκη Γεώργιο

Τσικαλά Γεώργιο

Γκόγια Δημήτριο – Υπηρ. Γραφείου

Μπαμπάκο Νικόλαο

Παλιούρα Γεώργιο

Κεφαλά Δημήτριο

Νιάφα Παναγιώτη

Κουτσογιάννη Νικόλαο

Πόζογλου Χαράλαμπο

Βιντζηλαίο Γεώργιο

Τριάντη Πολύκαρπο

Μπραΐμη Ιωάννη

Φιλιππίδου Αδελαΐδα – Υπηρ. Γραφείου

Μπάλση Νικόλαο

Σαΐνη Καλλιόπη

Παραλίκα Απόστολο – Υπηρ. Γραφείου

Κυρίτση Άγγελο

Γκούμα Δημήτριο

Γεωργακλή Λάμπρο

Χάλαρη Μιχαήλ

Μητσάκη Δημήτριο

Σωτήρχο Αναστάσιο

Παπαδόπουλο Δημήτριο

Αλεξόπουλο Νικόλαο

Μπόττη Περικλή

Πρωτοπαπαδάκη Αντώνιο και

Γαλάνη Δημήτριο

Μπούρη Γεώργιο

ΙΙΙ. Ευδοκίμως τερματίσαντες τους Πυράρχους:

Κλείτσα Μιχαήλ

Βλάχο Νικόλαο

Ντίνο Αντώνιο

Σερεντέλλο Ανδρέα

Παναγιωτόπουλο Στυλιανό

Βολυράκη Ηλία

Μέγα Βασίλειο

Παραλούση Σταύρο

Πόραβο Δημήτριο

Τζανετέα Ευάγγελο

Προκοπίου Νικόλαο και

Σκουλούδη Νικόλαο

Πέττα Δημήτριο – Υπηρ. Γραφείου

Νικηφόρο Ιωσήφ – Υπηρ. Γραφείου

Σολδάτο Ιωάννη – Υπηρ. Γραφείου (Πλοηγός Κυβερνήτης)»

Ποιοι νόμοι;

Η «υπόθεση Χάλαρη» έχει ήδη προκαλέσει τριγμούς μέσα στο Πυροσβεστικό Σώμα. Ωστόσο μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει ανακοίνωση από την Ένωση Αξιωματικών της Πυροσβεστικής. Τα ερωτήματα και οι σκιές όμως παραμένουν: Είναι δυνατόν να αναβαθμίζεται υπηρεσιακά και μισθολογικά αξιωματικός του οποίου τα καθήκοντα έχουν ανασταλεί τα τελευταία 2,5 χρόνια; Αν μη τι άλλο, ελληνική πρωτοτυπία και αυτή…

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης