Υπέρ της εκταμίευσης της επόμενης δόσης προς την Ελλάδα, η οποία θα δοθεί μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), ψήφισε η επιτροπή Προϋπολογισμού της γερμανικής Βουλής. Είχε προηγηθεί η αναβολή της διαδικασίας με την αιτιολογία ότι υπήρχαν ακόμα εκκρεμότητες προς διευθέτηση.

Εκτιμάται πως μόλις το 1,8 δις ευρώ θα δοθεί για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου σε ιδιώτες, με παράγοντες της αγοράς να κάνουν λόγο για… στάλα στον ωκεανό σε σχέση με τις υποχρεώσεις του κράτους προς τους προμηθευτές​

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Όπως ανέφερε ο Γερμανός βουλευτής Εκαρτ Ρέμπεργκ, «η κοινοβουλευτική επιτροπή δεν είχε αντιρρήσεις για την αποδέσμευση πιστώσεων ύψους 10,3 δισεκατομμυρίων ευρώ». Νωρίτερα, είχε δοθεί το «πράσινο» φως στη συνεδρίαση του Euroworking Group για την εκταμίευση της πρώτης υποδόσης, ύψους 7,5 δις ευρώ, το μεγαλύτερο μέρος της οποίας θα χρησιμοποιηθεί για την αποπληρωμή παλαιότερων δανείων. Εκτιμάται πως μόλις το 1,8 δις ευρώ θα αξιοποιηθεί για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου σε ιδιώτες, με παράγοντες της αγοράς να κάνουν λόγο για… στάλα στον ωκεανό σε σχέση με τις συνολικές υποχρεώσεις του κράτους προς τους προμηθευτές.

Την Πέμπτη 16 Ιουνίου το Eurogroup συνεδριάζει στο Λουξεμβούργο προκειμένου να δοθεί η οριστική εντολή για την εκταμίευση των χρημάτων. Την ίδια ημέρα συνεδριάζει και η διοίκηση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας. Ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Οικονομικών Φραγκίσκος Κουτεντάκης εκπροσώπησε την Ελλάδα στη συνεδρίαση του Euroworking Group που πραγματοποιήθηκε στο Ελσίνκι.


Οι εκκρεμότητες

Όσον αφορά στις εκκρεμότητες που δεν είχαν υλοποιηθεί, με αποτέλεσμα η διαδικασία της εκταμίευσης να καθυστερήσει, η ελληνική πλευρά δεσμεύτηκε την Πέμπτη ότι το θέμα του ακαταδίωκτου των μελών του νέου υπερταμείου θα ρυθμιστεί μέσα στις επόμενες ημέρες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

​Η ελληνική πλευρά δεσμεύτηκε στο Ελσίνκι ότι το θέμα του ακαταδίωκτου των μελών του νέου υπερταμείου θα ρυθμιστεί μέσα στις επόμενες ημέρες​Στη διευθέτηση του συγκεκριμένου ζητήματος οι δανειστές έχουν δώσει ιδιαίτερη έμφαση, ιδίως μετά την απαγγελία κατηγορίας για απιστία κατά των μελών του Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων του ΤΑΙΠΕΔ, εκ των οποίων οι τρεις ήταν ξένοι υπήκοοι. Πάντως, την περασμένη εβδομάδα αφέθηκαν ελεύθεροι χωρίς περιοριστικούς όρους.
Σχετικά με τη μεταβίβαση του 5% των μετοχών του ΟΤΕ, σύμφωνα με την ελληνική κυβέρνηση, όλα όσα έπρεπε να γίνουν από την Αθήνα έχουν γίνει και απομένει πλέον μια νομική διευθέτηση από τη μεριά της «Deutsche Telekom».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης