Έντονες αντιδράσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης προκαλεί η δέσμη των νέων μέτρων της κυβέρνησης για τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος που ανακοίνωσε την Πέμπτη ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Κριτική στον πρωθυπουργό άσκησε με ανακοίνωση που εξέδωσε μετά τη γνωστοποίηση των μέτρων ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, υποστηρίζοντας μεταξύ άλλων ότι αφενός καθυστέρησε εννέα μήνες και ακολούθως ότι «ακολουθεί την ίδια λογική, την επιδότηση της αισχροκέρδειας με χρήματα των φορολογουμένων από το δημόσιο ταμείο». «Τα επιδόματα δίνουν μια μικρή ανάσα αλλά δεν αντιμετωπίζουν το πρόβλημα που έχει γιγαντωθεί» σχολίασε το ΚΙΝΑΛ, «Τα νέα κυβερνητικά μέτρα για την ενεργειακή ακρίβεια ουσιαστικά μετατρέπουν τους τερατώδεις λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος σε νέους πρόσθετους φόρους», ανέφερε το ΚΚΕ, «Η εξειδίκευση των μέτρων που εξήγγειλε χθες ο πρωθυπουργός, ήδη αναδεικνύουν τα ψεύτικα επικοινωνιακά νούμερα της δήθεν “γενναίας ενίσχυσης”», υπογράμμισε το ΜέΡΑ25.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

ΣΥΡΙΖΑ: «Η κυβέρνηση αρνείται την επιβολή μέτρων για την αισχροκέρδεια και διατηρεί τη ληστρική ρήτρα Μητσοτάκη»

«Οι σημερινές δηλώσεις των υπουργών Οικονομικών και Περιβάλλοντος και Ενέργειας, όπως και το χθεσινό διάγγελμα του κ. Μητσοτάκη, συνιστούν ξεκάθαρη ομολογία ότι επί 9 μήνες τα νοικοκυριά και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις υφίστανται μια ακραία λεηλασία του εισοδήματός τους με απόλυτη ευθύνη της κυβέρνησης» τονίζουν σε κοινή τους δήλωση οι τομεάρχες Οικονομικών και Περιβάλλοντος και Ενέργειας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ -Προοδευτική Συμμαχία, Έφη Αχτσιόγλου και Σωκράτης Φάμελλος.

«Εκτός από την κυνική αυτή ομολογία, τα όσα ανακοινώθηκαν αποτελούν συνέχιση της πολιτικής που στηρίζει και επιδοτεί την αισχροκέρδεια των εταιρειών παραγωγής ενέργειας, τροφοδοτώντας τα υπερκέρδη τους από την τσέπη των πολιτών, τον Κρατικό Προϋπολογισμό και τους πόρους του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η αναδρομική αποζημίωση των οικιακών καταναλωτών για το διάστημα Δεκεμβρίου-Μαΐου, που με στόμφο και “όριο τα 600 ευρώ” ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, αποδεικνύεται μια επικοινωνιακή “φούσκα”, καθώς για 4,2 εκατ. καταναλωτές διατίθενται 280.000.000, δηλαδή μεσοσταθμικά 66,6 ευρώ για όλο το εξάμηνο.

Παράλληλα, για τους επόμενους δύο μήνες οι καταναλωτές θα εξακολουθούν να παθαίνουν ηλεκτροσόκ από τους λογαριασμούς και η κυβέρνηση θα επιδοτεί την αισχροκέρδεια, όπως κάνει από τον Σεπτέμβριο του 2021. Επιβεβαιώθηκε εξάλλου περίτρανα η ψευδής δέσμευση του κ. Μητσοτάκη ότι θα υπήρχε κάλυψη του 80% των αυξήσεων.

Ακόμα, όμως, και στις ανακοινωθείσες επιδοτήσεις υπάρχουν πολλά κενά όσον αφορά τους μικρομεσαίους επαγγελματίες και επιχειρήσεις, τους αγρότες, τις ΔΕΥΑ και δήμους.

Ο θολός μηχανισμός για τη χονδρική τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας, που παραπέμπεται για τον Ιούλιο, σε καμία περίπτωση δεν συνιστά χτύπημα του προβλήματος στη ρίζα του, αλλά επιβεβαιώνει το πάρτι σε βάρος της κοινωνίας που έχει στήσει εδώ και 9 μήνες η κυβέρνηση.

Τίποτα νέο δεν ειπώθηκε για τον υπολογισμό και τη φορολόγηση των υπερκερδών, που συνεχίζουν να σωρεύονται, ενώ ο κ. Μητσοτάκης ακόμη τα αναζητά.

Καμία παρέμβαση δεν υπάρχει για το γενικευμένο και σαρωτικό κύμα ακρίβειας σε τρόφιμα και βασικά αγαθά. Καμία παρέμβαση δεν ανακοινώθηκε για την αναστολή των ρευματοκοπών στους πολίτες που αδυνατούν να πληρώσουν τη ρήτρα αναπροσαρμογής του κ. Μητσοτάκη.

Η κυβέρνηση για μία ακόμα φορά αρνείται την άμεση επιβολή μέτρων για την αισχροκέρδεια στην ενέργεια, την εφαρμογή του μοντέλου της Ιβηρικής και διατηρεί για τους επόμενους μήνες τη ληστρική ρήτρα Μητσοτάκη.

Ο λογαριασμός θα της επιστραφεί από την ίδια την κοινωνία», καταλήγουν οι τομεάρχες του ΣΥΡΙΖΑ.

Νωρίτερα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, σε ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα υπογράμμισε ότι «Ο κ. Μητσοτάκης εμφανίστηκε χθες πολύ θυμωμένος με τις αδικίες που ο ίδιος δημιούργησε».

 

 

ΚΙΝΑΛ: Τα επιδόματα δίνουν μια μικρή ανάσα αλλά δεν αντιμετωπίζουν το πρόβλημα

«Καθυστερημένα και χωρίς να προσδιορίζεται πώς θα επιμεριστεί το κόστος σε όλους τους συντελεστές της αγοράς, η κυβέρνηση έρχεται στα λόγια μας, ομολογώντας επί της ουσίας ότι η επιβολή πλαφόν στη λιανική τιμή της ενέργειας, που συνεχώς ζητά το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής και απαξίωναν, είναι η ενδεδειγμένη ρυθμιστική παρέμβαση», ανακοίνωσε το ΚΙΝΑΛ μετά την ανακοίνωση των μέτρων από την κυβέρνηση.

 

 

«Η δική μας πρόταση μπορεί να ισχύσει από αύριο το πρωί. Ο κ. Μητσοτάκης παρατείνει την αγωνία και την αδικία για ακόμη μερικούς μήνες. Τα επιδόματα δίνουν μια μικρή ανάσα αλλά δεν αντιμετωπίζουν το πρόβλημα, που έχει γιγαντωθεί από την ατολμία και την απραξία του όλο το προηγούμενο διάστημα», προστίθεται στην ανακοίνωση.

ΚΚΕ: Ο λαός, είτε ως «καταναλωτής» είτε ως «φορολογούμενος», θα συνεχίσει να ματώνει

«Τα νέα κυβερνητικά μέτρα για την ενεργειακή ακρίβεια ουσιαστικά μετατρέπουν τους τερατώδεις λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος σε νέους πρόσθετους φόρους και περικοπές για το λαό, αφού η όποια ελάφρυνση των λογαριασμών ρεύματος θα πληρωθεί απ’ τον κρατικό προϋπολογισμό, δηλαδή από τα λαϊκά νοικοκυριά.

Με αυτόν τον τρόπο ο λαός, είτε ως “καταναλωτής” είτε ως “φορολογούμενος”, θα συνεχίσει να ματώνει για τα κέρδη των ενεργειακών ομίλων, των εφοπλιστών που μεταφέρουν το αμερικανικό φυσικό αέριο, αλλά και για να επιδοτείται με πακτωλό χρημάτων η πανάκριβη ηλεκτροπαραγωγή από LNG και από ΑΠΕ» επισημαίνει το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του.

ΜέΡΑ25: Μέτρα υπερχρέωσης της χώρας και των επόμενων γενιών, ώστε να μη χαλάσει η κυβέρνηση τη σχέση της με τους ολιγάρχες

«Η εξειδίκευση των μέτρων που εξήγγειλε χθες ο Πρωθυπουργός, ήδη αναδεικνύουν τα ψεύτικα επικοινωνιακά νούμερα της δήθεν “γενναίας ενίσχυσης”, η οποία δεν συνιστά τίποτε άλλο πέρα από περαιτέρω υπερχρέωση της χώρας και των επόμενων γενιών, με δανεικά από την τρόικα, ώστε να μη χαλάσει η κυβέρνηση τη σχέση της με τους ολιγάρχες που ξεκοκκαλίζουν την τέως ΔΕΗ και λεηλατούν τον κόσμο», υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή του το ΜέΡΑ25.

«Χθες, προειδοποιούσαμε την κυβέρνηση πως αν δεν βάλει πλαφόν, επιλέγοντας να επιδοτήσει τους λογαριασμούς επειδή επιλέγει να μη στενοχωρήσει τους ιδιοκτήτες της “Μητσοτάκης Α.Ε.”, ο κόσμος εκεί έξω θα καταλάβει ότι επέλεξε να χρεώνονται τα παιδιά και τα εγγόνια μας, ώστε να μην πληγούν τα υπερκέρδη των αφεντικών της κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη», σημειώνει η σχετική ανακοίνωση.

«Επιπλέον, λέγαμε πως αν μπει ένα μόνο πλαφόν, ή κρατηθούν τα πλαφόν ψηλά, και πάλι θα φανεί η κοροϊδία ενός λαού που δεν μπορεί να κοροϊδεύει πλέον η κυβέρνηση, διότι την μήνι του πολλαπλώς λαβωμένου αυτού λαού, των ίδιων των ψηφοφόρων ακόμα και της ΝΔ, δεν θα την γλυτώσει ο κ. Μητσοτάκης, όσα επικοινωνιακά τερτίπια κι αν στήσει με ή χωρίς τη “λίστα Πέτσα”», συνεχίζει το ΜέΡΑ25 και προσθέτει:

«Τελικά η κυβέρνηση επέλεξε να διαγωνιστεί με την αξιωματική αντιπολίτευση σε “ευφυολογήματα” και δεν αναφερόμαστε μόνο στο ότι “η φθηνότερη ενέργεια είναι αυτή που δεν καταναλώνεται ποτέ”, όπως μας είπε ο άριστος απόφοιτος του Χάρβαρντ, αλλά και στο “έμμεσο πλαφόν” που θα ‘ναι σαν πλαφόν, αλλά δεν είναι και ακριβώς πλαφόν, κάτι δηλαδή σαν το “Δ” του κ. Τσίπρα στη ΔΕΗ, που δεν θα επανέλθει με επανακρατικοποίηση, αλλά με άλλους τρόπους – ίσως να περιμένει κι εκεί κάποια απόφαση του ΣτΕ».

«Απέναντι σε αυτή την κοροϊδία, εμείς θα επιμένουμε στην επιβολή διπλού πλαφόν ανά μονάδα παραγωγής, στο δημοψήφισμα για την κατάργηση του Χρηματιστηρίου της Ενέργειας, στην επανεθνικοποίηση της ΔΕΗ και σε ένα μορατόριουμ για να σταματήσουν οι διακοπές ρεύματος στα ευάλωτα νοικοκυριά και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Σε όλα δηλαδή εκείνα που πραγματικά θα μπορούσαν να ανακουφίσουν άμεσα την κοινωνία, στεναχωρώντας όμως τους ολιγάρχες προστάτες του μνημονιακού τόξου», καταλήγει η εν λόγω ανακοίνωση.

Eπιμέλεια: Γιώργος Στογιάννος

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης