Φωτογραφίες: Νίκος Χριστοφάκης

Προκειμένου να ξεκαθαρίσει το τοπίο και να δοθούν απαντήσεις στο θέμα που προέκυψε με τις γαλλικές φρεγάτες, ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος παραχώρησε έκτακτη συνέντευξη Τύπου στις 09.30 το πρωί με αντικείμενο τον σχεδιασμό των εξοπλισμών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Tο Παρίσι τις τελευταίες ώρες τήρησε αποστάσεις από τις ανακοινώσεις της ελληνικής κυβέρνησηςΤην ίδια ώρα και μετά τις αντιδράσεις που προέκυψαν στο εσωτερικό και το εξωτερικό σχετικά με τη χρονομίσθωση των δύο γαλλικών φρεγατών ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Φώτης Κουβέλης, ο οποίος την περασμένη Παρασκευή είχε αποκαλύψει τους σχεδιασμούς του ελληνικού Υπουργείου Άμυνας, επανήλθε το βράδυ της Τρίτης επιμένοντας πως το σχέδιο απόκτησης των πολεμικών σκαφών από τη Γαλλία θα υλοποιηθεί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ


 
Τι έχει συμβεί

Την περασμένη Παρασκευή, ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Φώτης Κουβέλης ανακοίνωσε τη χρονομίσθωση για πέντε έτη υπερσύγχρονων και πλήρως εξοπλισμένων φρεγατών τύπου FREMM από τη Γαλλία. Η ανακοίνωση έγινε σε μία δύσκολη περίοδο, κατά την οποία η τουρκική προκλητικότητα σε Αιγαίο και κυπριακή ΑΟΖ απαιτεί και την κατάλληλη θωράκιση της χώρας.

Ωστόσο, το Παρίσι τις τελευταίες ώρες τήρησε αποστάσεις από τις ανακοινώσεις της ελληνικής κυβέρνησης.

Κύκλοι του Μαξίμου κάνουν λόγο για μία ευρεία γκάμα πιθανοτήτων ως προς τη ναυτική συνεργασία Αθήνας και Παρισιού, η οποία δεν επικεντρώνεται αποκλειστικά στη χρονομίσθωση των πολεμικών σκαφών. Οι εξελίξεις αυτές έχουν επιφέρει σκληρή κριτική από την αντιπολίτευση, η οποία ζητεί απαντήσεις ως προς το θέμα που ανέκυψε.

Των ανακοινώσεων Κουβέλη προηγήθηκε τηλεφωνική επικοινωνία του Αλέξη Τσίπρα με τον Εμανουέλ Μακρόν, κατά την οποία συζητήθηκε και το ενδεχόμενο ενοικίασης των δύο φρεγατών. Σε γενικές γραμμές συζητήθηκαν οι τρόποι διεύρυνσης της ναυτικής συνεργασίας των δύο χωρών, σε συνδυασμό με την αγορά (έπειτα από πέντε χρόνια) νέας κατασκευής κορβετών τύπου Belh@rra.

Τα εν λόγω σενάρια είχαν παραδοθεί γραπτώς από την ελληνική προς τη γαλλική πλευρά κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του κ. Μακρόν στην Αθήνα, το περασμένο φθινόπωρο.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι πράγματι υφίσταται και γραπτό αίτημα από την Αθήνα προς το Παρίσι.
Αυτήν τη στιγμή, σημειώνουν, πρέπει να γίνουν αρκετές ακόμη συζητήσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές, καθώς βρίσκονται σε πολύ αρχικό στάδιο. Ένα από τα προβλήματα της γενικότερης συζήτησης είναι ο περιορισμένος προϋπολογισμός που διαθέτει η Ελλάδα στην παρούσα φάση.

Σε δηλώσεις του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος είπε ότι ο κ. Κουβέλης «και η κυβέρνηση, αυτό που λέει είναι ότι υπάρχουν διερευνήσεις για μια σειρά από projects. Από εκεί και πέρα, εάν υπάρξει οποιαδήποτε συμφωνία για οποιοδήποτε τέτοιο θέμα, θα υπάρξει και επίσημη ενημέρωση και φυσικά σχετική συζήτηση σε όλα τα αρμόδια όργανα, τα κυβερνητικά, αλλά και τα κοινοβουλευτικά».

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης