Πομπέο σε Δένδια: Πυλώνας σταθερότητας και σημαντικός σύμμαχος η Ελλάδα

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 17 Ιουλίου 2019, 19:05
Πομπέο σε Δένδια: Πυλώνας σταθερότητας και σημαντικός σύμμαχος η Ελλάδα

Η Ελλάδα αποτελεί πυλώνα σταθερότητας στην ανατολική Μεσόγειο και στα Βαλκάνια και ένας σημαντικός σύμμαχος των Ηνωμένων Πολιτειών στο NATO, έγραψε ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο μετά την συνάντηση που είδε στην Ουάσιγκτον με τον ομόλογό του Νίκο Δένδια.

Ο κ. Πομπέο προσέθεσε πως προσβλέπει στη συνέχιση της στενής συνεργασίας με την Αθήνα ώστε να προωθηθεί η «σταθερότητα και η ευρωστία» στην περιοχή.

Στην ατζέντα της συνάντησης θα έμπαινε η τουρκική παραβατικότητα στην ανατολική Μεσόγειο και στο ανατολικό Αιγαίο, σύμφωνα με προγενέστερες πληροφορίες.

Πριν τη συνάντηση ο κ. Δένδιας δήλωσε στον «Εθνικό Κήρυκα» πως θα θέσει επί τάπητος την προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο, σημειώνοντας πως οι ενέργειες της Άγκυρας συνιστούν «κατάφωρες παραβιάσεις του Διεθνούς Δικαίου».

Λίγες ώρες νωρίτερα εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ επαναβεβαίωσε την «βαθιά ανησυχία» των Ηνωμένων Πολιτειών για την δηλωμένη πρόθεση της Τουρκίας να συνεχίσει τις υποθαλάσσιες γεωτρήσεις σε εκτάσεις που η Κυπριακή Δημοκρατία αξιώνει ως τμήμα της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της.

Ο κ. Δένδιας είπε στην ομογενειακή εφημερίδα ότι θα εκφράσει στον αμερικανό ομόλογό του την «εκτίμηση» της Αθήνας για την ξεκάθαρη στάση που έχει τηρήσει σε αυτό το ζήτημα.

Πρόσκληση Δένδια σε Πομπέο να συμμετέχει στον Στρατηγικό Διάλογο στην Αθήνα

Η εμβάθυνση της στρατηγικής συνεργασίας Αθήνας-Ουάσινγκτον, βρέθηκε στο επίκεντρο του πρώτου τετ-α-τετ που είχε ο νέος υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, με τον Αμερικανό ομόλογο του, Μάικ Πομπέο, στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ο Έλληνας υπουργός απηύθυνε πρόσκληση στον κ. Πομπέο να επισκεφτεί την Αθήνα το φθινόπωρο, όπου θα πραγματοποιηθεί ο δεύτερος «Στρατηγικός Διάλογος Ελλάδας-ΗΠΑ», ένα ενδεχόμενο που, όπως είπε, η αμερικανική πλευρά το βλέπει πολύ θετικά και είναι αρκετά πιθανό να συμβεί.

«Είμαι ευτυχής γιατί μια από τις πρώτες συναντήσεις μου σαν υπουργός Εξωτερικών της νέας ελληνικής κυβέρνησης ήταν με τον ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, τον Μάικ Πομπέο. Ξέρουμε όλοι ότι η στενή σχέσης Ελλάδας-Ηνωμένων Πολιτειών έχει μια μεγάλη ζωή, αλλά είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον κάθε φορά να εμβαθύνουμε και να επεκτείνουμε αυτή την σχέση. Μιλήσαμε για τον Στρατηγικό Διάλογο μεταξύ των δύο χωρών, για την εμβάθυνση του διαλόγου, αλλά και την περίληψη και άλλων θεμάτων στον διάλογο αυτό», σημείωσε ο Έλληνας ΥΠΕΞ.

Τέλος, αναφορικά με τις ενεργειακές εξελίξεις και τα διάφορα πολυμερή σχήματα περιφερειακής συνεργασίας που αναπτύσσει η ελληνική εξωτερική πολιτική, ο υπουργός Εξωτερικών είπε ότι σημείωσε «τις θετικές προοπτικές που υπάρχουν στα θέματα ενέργειας και στα θέματα συνεργασίας με την Κύπρο και το Ισραήλ στο πλαίσιο της τριμερούς αυτής της σχέσης, όπως και στα θέματα της συνεργασίας με την Αίγυπτο».

 

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 17 Ιουλίου 2019, 19:57